Retsudvalgets formand bringer kommissionsundersøgelse af Scandinavian Star i spil

Den 28 år gamle dødsbrand på Scandinavian Star spøger stadig og er nu landet på bordet hos den konservative justitsminister Søren Poulsen (t.v.). Efter besøg af de efterladtes støtteforening har Peter Skaarup (DF) på vegne at retsudvalget sendt ham en stribe spørgsmål om sagen og efterforskningen. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Retsudvalgets formand bringer kommissionsundersøgelse af Scandinavian Star i spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketingets retsudvalg har sendt stribevis af spørgsmål til justitsministeren om efterforskningen af branden på Scandinavian Star. - En kommissionsundersøgelse er et stor apparat at sætte i gang, men sagen skal undersøges, siger retsudvalgets formand Peter Skaarup (DF.

Dødsbrand: Folketingets retsudvalg erkender, at de pårørende til ofrene for branden på Scandinavian Star - som omtalt i avisen Danmark lørdag - har fremlagt nye oplysninger, der påkalder sig interesse. I første omgang har det affødt en stribe spørgsmål fra udvalget til justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Udvalgets formand Peter Skaarup mener, at der efterhånden er så mange dokumenterede, men ikke efterforskede oplysninger i sagen, at de bør underkastes en grundig undersøgelse.

- Vi har haft støtteforeningen til ofrene og de efterladte i deputation i retsudvalget. De har sammen med en politiefterforsker fremlagt en række oplysninger, som er nye for os, og som minimum kræver, at justitsministeren forholder sig til dem. Men også mere end det, vil jeg umiddelbart mene. Som i Tibetsagen er der grundlag for at komme til bunds i denne sag, siger Peter Skaarup til avisen Danmark.

Hvordan det skal ske, vil han her og nu ikke lægge sig fast på. Men det skal være en undersøgelse med tyngde, lader han forstå:

- En kommissionsundersøgelse er et stort apparat at sætte i gang, så vi må have diskuteret formen for en undersøgelse, men noget bør ske. Vi har jo også lige set resultatet af en norsk kommissionsundersøgelse af sagen, som også viser, at ejerforholdene ikke er rigtigt belyst, siger Peter Skaarup.

Der er i det hele taget meget, som synes at kunne fortjene en undersøgelse. Ikke mindst er der nogle pårørende, som bliver ved med at være plagede af det, og som fortjener en afklaring.
Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets Retsudvalg
Søren Pape afkræves svar
Justitsminister Søren Pape Pulsen (K) må oven i den glohede Tibet-krise også forholde sig til den 28 år gamle sag om branden på Scandinavian Star. Den kostede 159 mennesker livet, og de efterladte føler sig svigtede. Branden er aldrig blevet ordentligt efterforsket, mener de.

Det synspunkt finder forståelse i Folketingets retsudvalg. Så meget, at udvalget nu har sendt en række spørgsmål afsted til justitsministeren.

Ikke mindst ønsker retspolitikerne en redegørelse for, hvorvidt ejerkredsen og forsikringsgangen er blevet efterforsket. Det spørgsmål har især betydning for mistanken om, at Scandinavian star blev brændt af med forsikringssvindel som motiv.

1) Udvalget beder justitsministeren oplyse om, den forsikringsmægler, der formidlede kaskoforsikringen, er afhørt, og hvem forsikringen er udstedt til.

2) Justitsministeren bliver også bedt om at belyse "den påståede handel mellem SeaEscape Cruises Ltd og Henrik Johansens selskaber, som er dateret før den 7. april 1990 ..."

Henrik Johansen var den danske skibsreder, der under søforhøret påtog sig ejerskabet af Scandinavian Star. Efterfølgende har skibet vist sig at være i amerikanske SeaEscapes eje indtil 30. august 1990, fem måneder efter branden. Det var også dette selskab, der modtog forsikringssummen.

3) Netop ejerskabet beder retsudvalget også justitsministeren redegøre for, det vil sige den ejerskabskreds, hvor hovedmanden var danskeren Niels-Erik Lund.

4) I forlængelse heraf, spørger udvalget, om de danske myndigheder "var klar over, at alle påståede ejer- og rederaftaler gik fra den 29. marts og udløb den 6. april 1990, og at forhåndsaftalerne på kaskoforsikringen udløb den 7. april 1990, således at der efter den 7. april 1990 ikke var nogen kaskoforsikring på skibet i kraft." Og i forlængelse heraf spørger udvalget, "om dette ikke gav anledning til undren hos dansk politi og anklagemyndigheden?"

5) Udvalget beder også ministeren "be- eller afkræfte, at der aldrig er foretaget efterforskning, der har ført til sigtelser, anklager eller domfældelser mod personer eller selskaber i forbindelse med ejerskabet til skibet Scandinavian Star, men alene imod en formodet skibsreder efter § 23 i Lov om skibes sikkerhed. I bekræftende fald, beder udvalget ministeren redegøre for, "hvordan man i det hele taget kunne finde frem til en reder/lejer uden at have efterforsket selve ejerforholdet til skibet."

6) Justitsministeren bliver også bedt om at redegøre for "den aftale, der blev lavet mellem regeringerne i Danmark, Sverige og Norge, den 9. eller 10. april 1990, om den politimæssige opdeling af efterforskningen, med en præcisering af det danske ansvar i forhold til aftalen".

- Pårørende fortjener afklaring

Når ejerforholdene er et centralt element, skyldes det den uefterforskede mistanke om forsikringssvindel som motiv til at sætte ild til skibet. Under skibshandelen en uge før branden blev skibets værdi på få timer mere end fordoblet, tilsvarende med forsikringssummen.

Og som avisen Danmark kunne fortælle lørdag handler en af de nye oplysninger om, at skibet slet ikke havde fået nogen forsikringspolice, kun en tidsbegrænset forhåndsgodkendelse fra det daværende forsikringsselskab Fjerde Sø. Det betød, at skibet kun var forsikret til og med 7. april 1990 - hvor det blev udsat for en påsat brand, der kostede 159 menneskeliv.

- Der er meget mystik omkring Scandinavian Star-branden. Der var ifølge diverse oplysninger, der er dukket op i tidens løb, temmelig mange skibsulykker i den periode, som trækker tråde til kredsen omkring Scandinavian Star. Der er i det hele taget meget, som synes at kunne fortjene en undersøgelse. Ikke mindst er der nogle pårørende, som bliver ved med at være plagede af det, og som fortjener en afklaring, siger Peter Skaarup.

Relevante spørgsmål kræver svar

En af de pårørende er Mike Axdal. Han overlevede branden, men mistede sin far og bror. Han har bl.a. fremskaffet lydoptagelser med udsagn, der belaster den forsikringsmægler, der stod for den pågældende forsikringsaftale.

Retsudvalgets spørgsmål til justitsministeren omfatter også denne forsikringsmæglers rolle i forhold til forsikringssvindel som eventuelt motiv til den påsatte skibsbrand.

Mike Axdals oplysninger og dokumentationsmateriale har også gjort indtryk på andre end Peter Skaarup:

Enhedslistens Søren Søndergaard har som medlem af retsudvalget fulgt sagen tæt gennem flere år. Han mener, at problemet har været "den meget ulyksalige arbejdsdeling, der stadig eksisterer mellem Norge, Sverige og Danmark."

- Nordmændene efterforsker ikke det økonomiske spor, for det er Danmarks ansvar, men det gør Danmark heller ikke, fordi brandopklaringen er nordmændenes sag. Nu er der så kommet et resultat af den norske kommissionsundersøgelse. Og den henviser til Danmark!

- Tilbage står nogle ubesvarede spørgsmål om, hvem der kunne have interesse i, at Scandinavian Star brændte, og hvorfor skibet steg så voldsomt i værdi kort før banden. De spørgsmål er reelt aldrig blevet efterforsket. De spørgsmål, vi nu har stillet til justitsministeren, er utroligt relevante. Jeg ser frem til, de bliver grundigt besvaret, også i forhold til de nye oplysninger, der er kommet frem, siger Søren Søndergaard til avisen Danmark

Det synspunkt deler Josephine Fock (Alternativet), der også er medlem af retsudvalget.

- Med de oplysninger, vi har fået fra støttegruppen, tyder meget på, at der er nogle uafdækkede områder, der fortsat har behov for at blive vendt. Sagen forekommer meget mærkelig, når der hele tiden har været henvist til Norge og omvendt. Vi er nødt til at få det undersøgt til bunds, for der er så mange problemstillinger, vi ikke har fået svar på, siger Josephine Fock.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) afviser at kommentere sagen med henvisning til, at der nu er indgivet en politianmeldelse, der er under behandling.

Retsudvalgets formand bringer kommissionsundersøgelse af Scandinavian Star i spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce