Åbner grisestalden for publikum

Hvert år bliver der produceret i tusindvis af smågrise på gården i Fabjerg. Foto: Benny Gade

Åbner grisestalden for publikum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gården Ml. Lind i Fabjerg har levet en omskiftelig tilværelse de senere år - nu er de nye ejere ved at have styr på produktionen og er klar til at vise gården og dyrene frem

Fabjerg: - Jeg vidste nok ikke helt, hvad jeg sagde ja til, da jeg accepterede at holde åbent hus, erkender John Nørgaard Nielsen.

Da han spurgte, om han ville åbne gården op for publikum for en dag, havde han det lokale Åbent Landbrugs sommerarrangementer i tankerne. De samler traditionelt et halvt hundrede gæster, der får lejlighed til at se produktionen på stedet.

Men efterårets arrangement er noget helt andet. Det er stadig et åbent hus, men de bagvedliggende muskler er et landsdækkende arrangement, hvor flere gårde over hele landet åbner dørene op. Derfor kan han forvente op mod 1000 gæster på søndag, når dørene bliver slået op.

- Da jeg fandt ud af det, var der jo ikke andet at gøre end at stå ved det. Har du sagt A, må du også sige B, siger John Nørgaard Nielsen.

Derfor er han allerede i fuld gang med at gøre klar til de mange gæster. Selv om der stadig er en uge til arrangementet, skal gården helst tage sig ud fra den bedste side, så den kan præsentere dansk landbrug på en ordentligt og god måde. Det skal nok lykkes, for der er allerede ryddeligt, når vi går igennem staldgangene ud blandt svinene, som der er i tusindvis af på gården.

Åbent Landbrug
Over 60 gårde fordelt over hele landet holder søndag 16. september åbent hus for at give et indblik i livet og produktionen på landet.

Cirka 100.000 danskere udnytter hvert år muligheden for at komme tæt på dyrene, får mulighed for at se de store landbrugsmaskiner eller snakke med en rigtig landmand.

I avisens udgivelsesområde vil der være åben gård to steder.

Hos Ageeth og Dirk Millenaar, Pogagervej 8 i Sørvad, kan gæster opleve køer og kalve.

Hos Gitte Thorsen og John Nielsen, Fabjergvej 141 i Fabjerg, kan gæster opleve søer og smågrise.
John Nørgaard Nielsen og Gitte Nørgaard Thorsen har i halvandet år drevet gården i fællesskab. Foto: Benny Gade
John Nørgaard Nielsen og Gitte Nørgaard Thorsen har i halvandet år drevet gården i fællesskab. Foto: Benny Gade

Tvangsauktion

Det er blot halvandet år siden at han og hustruen Gitte Nørgaard Thorsen overtog gården på Fabjergvej 141 i Fabjerg. To gange på få år er gården gået konkurs, og derfor kom den nok engang på tvangsauktion. På det tidspunkt boede parret nabo til gården, så de kendte stedet og produktionen. De havde også i nogle år kigget efter en gård, de kunne tænke sig at overtage, og nu kom muligheden.

John Nørgaard Nielsen var ikke betænkelig ved at overtage en konkursramt gård. De seneste 10 år har han arbejdet som driftsleder på forskellige gårde, som af den ene eller den anden grund var kommet i problemer og skulle rettes op. Driftsmæssigt og økonomisk. Parret fik sammen med banken, vækstfonden og en privat investor skruet en plan sammen, så de efter et års forhandlinger kunne overtage stedet. Overtagelsen indebar, at Gitte Nørgaard Thorsen måtte sige sit job op i hjemmeplejen i Lemvig Kommune, hvor hun havde arbejdet i 10 år. Nu blev hun i stedet medhjælpende hustru på gården, der i øvrigt har fem faste medarbejdere samt en ungarbejder på halv tid.

Produktionen

På Ml. Lind bliver der produceret smågrise. Her går 1150 søer, som udelukkende skal producere smågrise, der bliver solgt videre til en hollandsk aftager.

- Vi sender gennemsnitligt 840 grise om ugen til Holland, fortæller John Nørgaard Nielsen.

Der hører også 200 hektar jord til gården, som parret har valgt at udleje til en nabo, der er økolog. Derfor er jorden under omlægning til økologi.

- Vi har valgt, at vi ikke selv vil dyrke foderet, men i stedet koncentrere os om grisene, som er vores styrke, siger John Nørgaard Nielsen.

Det giver ganske vist ekstra udgifter til foder, men John Nørgaard Nielsen fortæller, at gården har aftaler med lokale landmænd om leverancer af korn.

- Vi køber uden om foderstofcentralen, og derved sparer vi mange penge, siger John Nørgaard Nielsen.

I år har tørken drillet mange landmænd, men John Nørgaard Nielsen får alligevel det korn leveret, han har brug for. På nuværende tidspunkt vurderer han, at han har 85 procent af det korn i hus, som han skal bruge i løbet af et år. Selv om kornet er blevet dyrere, er der dog ingen udsigt til røde tal på årets bundlinje. Der vil også blive et overskud på Ml. Lind i år, vurderer han.

Afsavn

Det største afsavn skal måske tilskrives Gitte Nørgaard Thorsen. Selv om hun er glad for gården og erkender, det også er blevet et livsprojekt for hende, så savner hun samværet med kollegerne på sit gamle arbejde. Gården beskæftiger tre ukrainere samt en rumæner, en dansk driftsleder samt en gymnasieelev på deltid.

- Samværet er ikke helt det samme som på min gamle arbejdsplads. Her er en stor del af medarbejderne udenlandske - og det kun er mænd, siger hun.

Derfor håber hun på et tidspunkt at vende tilbage til arbejdsmarkedet, men indtil videre koncentrerer hun sig om gården.

John Nørgaard Nielsen vil også gerne skabe plads til, at hun igen kan vende tilbage på arbejdsmarkedet, men han er glad for, at hun har valgt arbejdet på gården til.

- Det er storsindet. Uden hendes hjælp er der mange ting, der ikke kunne lykkes. Gitte tager sig af alt på kontoret, og det frigør meget i mit hoved, så jeg kan bruge 90 procent af arbejdstiden på grisene, siger han.

Der ud over har parret også fire børn, der skal passes og køres til forskellige aktiviteter.

Mød dem alle

Du kan møde dem alle søndag 16. september, når dørene bliver slået op for alle interesserede. Det vil blive muligt at komme rundt på gården og se produktionen - søerne og smågrisene - eller komme i marken, hvor den økologiske nabo også vil være til stede og vise frem.

Der er også tænkt på masser af aktiviteter. Der er halmlegeplads, spejderaktiviteter, pedaltraktorer, trækture på hesteryg samt smagsprøver af lokale fødevarer som honning, slagtervarer, grill og meget mere.

Og selv om arrangementet er meget større end parret oprindeligt forventede, så er de dog helt enige om én ting:

- Vi glæder os til på søndag, siger de.

Åbner grisestalden for publikum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce