Bjarnes El fejrer jubilæum og glidende generationsskifte

Bjarne Kristensens første firmabil er stadig ude at køre ved særlige lejligheder. Han købte denne Opel Kadett af ny den 1. januar 1979. På det tidspunkt var Bjarnes El lidt over et halvt år, og Bjarne Kristensen kunne konstatere, at firmaet var kommet godt i gang. Indtil da havde han brugt sin private bil rundt til kunderne. Foto: Allan Damgaard

Bjarnes El fejrer jubilæum og glidende generationsskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bjarnes El i Lemvig fejrer onsdag den 25. april sit 40 års jubilæum, og ved samme lejlighed bliver det markeret, at Steen Kristensen nu ejer halvdelen af det firma, som hans far, Bjarne Kristensen, grundlagde tilbage i 1978.

Lemvig: Der er to ting at fejre, når Bjarnes El i Lemvig inviterer til reception onsdag den 25. april i firmaets lokaler på Høgevej.

Dels har Bjarnes El 40 års jubilæum på selve dagen, og dels bliver det markeret, at Steen Kristensen nu ejer halvdelen af det firma, som hans far, Bjarne Quistgaard Kristensen, grundlagde i 1978. Der er tale om et glidende generationsskifte, der begyndte for fem år siden.

- Det er oplagt at slå de to ting sammen, siger Bjarne Kristensen, der begyndte i elektrikerlære hos Arne Hald i Holstebro tilbage i 1967.

Han kan huske dagen. Det var den 3. juli 1967. Og han kan huske, at han i løbet af eftermiddagen den første dag kom en smule i tvivl om, hvorvidt han nu havde valgt den rigtige branche.

- Jeg skulle begynde med at hugge riller i en mur, så der kunne være en ledning. Det var med hammer og mejsel, og det var stor risiko for at ramme fingrene. Men det gik nu meget godt, og efter den første dag har jeg aldrig været i tvivl om, at jeg valgte den rigtige branche, siger 67-årige Bjarne Kristensen.

I øvrigt har han stadig den skævbider, der var i den værktøjskasse, som han fik på sin første arbejdsdag hos Arne Hald.

- Skævbideren har jeg den dag i dag i min lomme. Den har fulgt mig i alle næsten 51 år i branchen. Mine sønner driller mig med, at det er fordi, at den bliver brugt for lidt, siger Bjarne Kristensen, der selv mere hælder til den forklaring, at der blev lavet kvalitetsværktøj dengang.

Bjarne Kristensen fik i en ung alder lyst til at blive selvstændig.

- Det var min drøm at blive el-installatør. Derfor tog jeg også installatør-uddannelsen i Esbjerg, og jeg fik arbejde hos det værende LOE (Lemvig og Omegns Elforsyning, red.) for at lære noget om højspænding. Efter halvandet år hos LOE var jeg klar til at begynde for mig selv, siger Bjarne Kristensen.

Han begyndte hjemme i garagen på Kondorvej i Lemvig, og det første halve års tid kørte han rundt til kunderne i sin private bil.

- Jeg købte min første varevogn den 1. januar 1979, hvor jeg kunne se, at det godt kunne bære, siger Bjarne Kristensen, der også ansatte sin første elev i 1979.

Der skulle som nystartet el-installatør gå et år, inden han måtte ansætte en elev.

Ejerkredsen i Bjarnes El er Pia og Steen Kristensen samt Anne og Bjarne Kristensen. Steen er den ældste af Anne og Bjarne Kristensens tre sønner. Bjarnes El flyttede ind i lokalerne på Høgevej i Lemvig i 1984. Foto: Allan Damgaard
Ejerkredsen i Bjarnes El er Pia og Steen Kristensen samt Anne og Bjarne Kristensen. Steen er den ældste af Anne og Bjarne Kristensens tre sønner. Bjarnes El flyttede ind i lokalerne på Høgevej i Lemvig i 1984. Foto: Allan Damgaard

Hustru på kontoret

Hans hustru, Anne Ryttersgaard Kristensen, stod for kontorarbejdet. Samtidig arbejdede hun på fuldtid i den daværende Nordvestbank (nu Vestjysk Bank) i Lemvig.

- Det fortsatte jeg med i fem år, men efterhånden blev arbejdsbyrden for stor i firmaet. Samtidig havde vi også fået to af vores tre drenge, så der var nok at se til. Jeg valgte at stoppe i banken for at passe kontoret, og det har jeg bestemt ikke fortrudt, siger Anne Kristensen.

Steen Ryttersgaard Kristensen er den ældste af de tre drenge. Han er 40 år, mens Martin er 38 år og Niels 31 år.

Steen Kristensen fik i en ung alder lyst til at være elektriker. Ja, faktisk var han kun fem år, da han hjalp sin far med den første opgave.

- Der skulle trækkes ledninger i et parcelhus med en krybekælder. Det var nærliggende at benytte krybekælderen, men den var lovlig lille til mig, så jeg sendte Steen derned, og han stak ledningen op igennem de huller, jeg havde boret, siger Bjarne Kristensen.

Steen Kristensen blev udlært i firmaet i 1998, og han tog efterfølgende installatør-uddannelsen i Aalborg, hvorefter han arbejdede i fire år hos Kemp og Lauritsen, inden han vendte retur til Bjarnes El.

Sikring af jernbanebomme

Medarbejderstaben ligger i øjeblikket på ni medarbejdere, når ejerne tælles med. I en kortere årrække var der 14 medarbejdere. Det var dengang, hvor Bjarnes El havde medarbejdere fast tilknyttet store virksomheder som Cheminova, B & O i Struer og Arla i Holstebro.

- I dag har vi hovedparten af vores arbejdsopgaver i lokalområdet, og det forudser jeg også, at vi vil have i fremtiden, siger Steen Kristensen.

Bjarnes El har Lemvigbanen blandt sine kunder, og firmaets specialviden om sikring af bomme ved jernbaneoverkørsler har betydet, at Bjarnes El laver service på broer med jernbanebomme i henholdsvis Salling og Sønderjylland.

Der er blevet meget mere elektronik i samfundet, siden Bjarnes El så dagens lys for 40 år siden.

- Det gælder om at følge med hele tiden og kunne tilbyde det, som kunderne efterspørger. I øjeblikket er det f.eks. varmepumper, der er stor interesse for. Vores medarbejdere er løbende på kurser for at være opdateret med det nyeste, siger Steen Kristensen og nævner tyverialarmer og videoovervågning som nogle områder, der er vokset meget de seneste år.

Selv om Bjarne Kristensen efterhånden er blevet 67 år, så har hverken han eller Anne Kristensen planer om at trække sig tilbage og nyde pensionisttilværelsen.

- Jeg er ikke så meget til det allernyeste, men der er stadig mange ting, jeg kan arbejde med, og ellers kan jeg vel blive bydreng, siger Bjarne Kristensen og smiler.

Bjarnes El fejrer jubilæum og glidende generationsskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce