Den nyere historie om Rysensten

Hakon Rahbek skriver autografer. Foto: Benny Gade

Den nyere historie om Rysensten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tirsdag blev en ny, lokalhistorisk bog præsenteret i Bøvlingbjerg. Søren Skadhede har samlet historien om livet på især Rysensten og Vester Rysensten

Bøvling: - Det er historien om Rysensten, siger Søren Skadhede, der tirsdag havde taget turen til Bøvlingbjerg for at præsentere sin nye bog "Bøvling Len og Hardsyssel".

Det foregik netop på herregården Rysensten sammen med blandt andet ejeren Suzanne Wibholm, der også har bidraget til bogen, samt medforfatter Hakon Rahbek. En fjerde medforfatter, Peder Brogaard Andersen, var fraværende.

Den nye bog fortæller især historien om Rysensten og Vester Rysensten i årene efter 1864. Midt i 1800-tallet blev Rysensten delt i de to gårde Rysensten og Vester Rysensten. Mens Peder Brogaard Andersens indlæg især handler om livet på Vester Rysensten, så fortæller Hakon Rahbek om livet på Rysensten, hvor han er vokset op.

- Jeg er barnefødt på Rysensten i 1929 og boede her indtil 1959, fortæller han.

- Jeg ved ikke, hvad der skete med ham, men jeg ved, der var dødsstraf for at desertere
Hakon Rahbek, medforfatter
Søren Skadhede (til venstre) har samlet og bearbejdet informationerne. Foto: Benny Gade
Søren Skadhede (til venstre) har samlet og bearbejdet informationerne. Foto: Benny Gade

Tilbage

Derfor var det for ham også specielt at være tilbage i de gamle stuer og se, hvordan stedet ser ud i dag.

- Det er i dag præcist 100 år og fem dage siden, at far rullede med jumpen ind på brostenene her på Rysensten. Den 1. december 1917 blev han nemlig forpagter af gården, fortæller Hakon Rahbek.

Søren Rahbek har tidligere skrevet og udgivet en bog om Skadhedeslægten. Det var under arbejdet med denne bog, han stødte på Hakon Rahbek.

- Hakon havde sendt en artikel til min far og mor. Dem fandt jeg pludselig i mine forældres papirer, fortæller Søren Rahbek.

Efterfølgende fandt han frem til familien med tilknytning til Vester Rysensteen og til Peter Brogaard Andersen, som allerede havde skrevet en del af historien ned. Derfor opstod ideen til at samle materialet og udgive dem i den nye bog. Suzanne Wibholms bidrag består mest af de oplysninger, som allerede kan findes på herregårdens hjemmeside.

 

Præsentation af bogen
Præsentation af bogen "Bøvling Len og Hardsyssel". Søren Skadhede (til venstre) har samlet og bearbejdet informationerne. Hakon Rahbek (til højre) har skrevet en del af indholdet. I midten Suzanne Wibholm, der har leveret oplysninger om Rysensteen. En fjerde forfatter, Peder Brogaard Andersen, var fraværende. Foto: Benny Gade

Artikler samlet

Også Hakon Rahbeks bidrag vil være kendt af flere. Han har tidligere skrevet fire artikler til Hardsyssels Aarbog i årene 2001-2012, og det er disse fire artikler, der nu er samlet i den nye bog.

Han har mange minder om livet på herregården og fortæller blandt andet om besættelsestiden, hvor to tyske læger boede på gården, hvor de opererede tyske soldater, der var sendt hjem fra østfronten.

- Men soldaterne vidste jo godt, at de blev sendt tilbage, så snart de var raske igen. Derfor forsøgte mange at desertere, og jeg overværede selv sådan en desertering. En soldat var stukket af og havde gemt sig i en bunke halm. En tysk deling blev tilkaldt og stod med maskingeværerne rettede mod halmen og beordrede ham ud igen. Det gjorde et stærkt indtryk på en 13-årig dreng som mig, der stod og så på - og det gav da også nogle efterfølgende traumer, siger Hakon Rahbek.

Soldaten valgte at krybe frem og blev efterfølgende kørt væk af de øvrige, tyske soldater.

- Jeg ved ikke, hvad der skete med ham, men jeg ved, der var dødsstraf for at desertere, siger Hakon Rahbek.

 

Lille oplag

Søren Skadhede er glad for den nye bog, som er udgivet på Forlaget Ådalen. Den er allerede i handelen og kan købes hos blandt andet Lemvig Boghandel. Den er foreløbigt blot trykt i 150 eksemplarer, men da det sker som "book on demand", kan der trykkes flere efter behov.

Selv om Søren Skadhede i dag bor i Horsens, fortsætter han med interessen for den lokale Bøvling-historie.

- Der er så mange gode historier her ude på egnen, siger han.

Han har en drøm om at samle lærer Svend Brorson Nielsens små hæfter om Bøvling. Han skrev flere små hæfter fra 1949 til 1991, hvor af den sidste blev udgivet efter hans død i år 2000.

Den nyere historie om Rysensten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce