Droner på jagt efter lækager

I de kommende uger kan man i Lemvig, Nørre Nissum og Klinkby observere droner på himlen i aften- og nattetimerne. Det er Lemvig Varmeværk, der er på jagt efter lækager i ledningsnettet. Pressefoto

Droner på jagt efter lækager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I de kommende uger kan man i Lemvig, Klinkby og Nørre Nissum opleve lysglimt og en let brummen på himlen i aften- og nattetimerne - men det er planlagte aktiviteter, der intet har med UFO'er at gøre

LOKALT: Lemvig Varmeværk indsætter nu droner i jagten på lækager på fjernvarmenettet i Lemvig, Nørre Nissum og Klinkby. Indsatsen begynder i denne uge, hvis vejrforholdene tillader det. Dronerne flyver i cirka 100 meters højde fra mørkets frembrud frem til den efterfølgende morgen ved 7.30-tiden.

- Beboere i området vil muligvis kunne høre en svag brummen, når dronerne passerer, og der vil også være lysglimt fra dronerne. Der bliver ikke taget billeder fra dronerne, der kun måler varmeudstrålingen fra jorden. På den måde håber vi at kunne finde eventuelle lækager på fjernvarmeledningerne, som vi så senere kan kigge nærmere på og udbedre i bestræbelserne på at reducere vandspildet, forklarer distributionsleder Thomas Byskov fra Lemvig Varmeværk.

Varmeværket startede for efterhånden mange år siden indsatsen mod vandspildet i ledningsnettet. Det er blandt andet sket med et håndholdt termografi-kamera, ved montering af lækage-målere hos forbrugere samt renovering af visse områder i forsyningsområdet.

- I 2005 havde Lemvig Varmeværk et vandspild på 16-20 kubikmeter i døgnet. Vandspildet er nu reduceret til cirka 10 kubikmeter i døgnet, og det er faktisk et lavt niveau for et værk af den størrelse, som Lemvig Varmeværk er. Vi går nu et skridt videre via drone-projektet, for vandspildet koster os omkring 100.000 kroner om året, siger Thomas Byskov.

Dronerne når utilgængelige steder

Lemvig Varmeværk forsyner 3640 forbrugere med fjernvarme, og det sker via et ledningsnet på cirka 282 kilometer.

- Med dronerne kan vi nå de steder, som ikke umiddelbart er tilgængelige med det håndholdte termografi-kamera. Det gælder for eksempel nogle af de 110 kilometer rør, der ligger "bag hækken". Dronerne fotograferer lodret fra luften, og på den måde får vi et klar billede af, om der skulle være mistanke om lækager, som vi efterfølgende skal kigge nærmere på, forklarer Thomas Byskov.

I Viborg og Grenå har man haft gode erfaringer med denne form for jagt på lækager, der sker i samarbejde med Drone Systems i Aarhus.

- Vi håber, at vi med dette projekt kan finde yderligere et par kubikmeter vandspild, siger distributionslederen.

Dronerne vejer otte kilo og har en diameter på propellerne på 141 cm. Der skal to personer til at styre den enkelte drone, og den optimale termografi-fotografering opnås, når overflyvningen sker, mens det er køligt og mørkt - og uden for megen vind.

- Afhængigt af vejrforholdene vil det tage et par uger at gennemføre flyvningerne, siger Thomas Byskov.

Samarbejde med Lemvig Vand & Spildevand

For et års tid siden blev der etableret et mere formaliseret samarbejde mellem Lemvig Varmeværk og Lemvig Vand & Spildevand.

- Vi har nu et tæt samarbejde, der kommer til udtryk ved, at vi orientere hinanden om gravearbejde og andre aktiviteter, hvor vi med fordel kan hjælpe hinanden. I drone-projektet er vi med som et forsøg, fordi vi naturligvis også er interesseret i at afdække eventuelt vandspil i vores ledningsnet. Vi har i alt 650 kilometer vandrør i jorden, men dronerne skal i denne omgang kun fotografere cirka tre kilometer i det åbne land. Tanken er - udover at finde lækager - også helt præcist at kortlægge, hvor vandledningerne ligger. Det kan den nye teknologi også hjælpe med, siger ledningschef Albert Jensen fra Lemvig Vand & Spildevand.

Vandforsyningens ledningsnet er opdelt i 25 sektioner, og der er et spild på cirka fem procent.

- Vi arbejder hele tiden på at optimere forsyningen, og i den forbindelse vil det være en stor hjælp, hvis forbrugerne husker at aflæse deres vandmåler. Fristen var i år den 8. januar, men vi mangler stadig indberetninger fra cirka 1.000 af de 10.000 målere i vort system, siger Albert Jensen.

Droner på jagt efter lækager

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce