Ekstra indsats mod mårhunde

Jytte Paarup med en levende mårhund, som hun selv har været med til at fange. Mårhunden spiller død, når den kommer i menneskehænder, så derfor kan den håndteres. Denne mårhund er endda kun en stor hvalp. Privatfoto.

Ekstra indsats mod mårhunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jytte Paarup, Danmarks Jægerforbund, koordinerer ny indsats, der skal begrænse den invasive mårhund i Lemvigområdet

Lemvig: Den invasive mårhund har i flere år været på fremmarch i Danmark, og den bliver svær at slippe af med igen. Der er dog fortsat brug for at begrænse bestanden, så derfor vil Danmarks Jægerforbunds vildtplejerådgiver, Jytte Paarup, sætte gang i en ekstra indsats.

- Jeg tror ikke på, vi kan få mårhunden væk igen, men vi kan forhåbentligt minimere bestanden. Det er nødvendigt, da den har en uheldig virkning på faunaen. Den tager de jordrugende fugle, spiser flere padder - og så er den bærer af flere sygdomme, siger Jytte Paarup.

Der ud over er mårhunden en konkurrent til ræven, der er det naturlige rovdyr i den danske natur.

Derfor er Jytte Paarup ved at samle en kreds af jægere, der skal virke som et nyt korps af mårhunde-regulatorer på egnen. Miljøstyrelsen samarbejder i forvejen med Danmarks Jægerforbund om bekæmpelsen gennem et organiseret netværk af uddannede mårhunde-reguleringsjægere, som skal hjælpe med at nå målene i indsatsplanen for mårhund. Jægerne opsætter blandt andet vildtkameraer og fælder, rådgiver lokale jægere og lodsejere om bekæmpelse af mårhund, samt deltager i arbejdet med de GPS-mærkede dyr.

I lokalområdet har der dog været gang i en indsats, men mandskabet har været begrænset.

- Naturstyrelsen har naturvejleder Brian Kølhede i Husby, der arbejder med mårhunde, og Danmarks Jægerforbund har en mand på Mors. De kan ikke overkomme alle de indberetninger, der er om mårhunde, siger Jytte Paarup.

Derfor starter hun nu det lokale korps, der skal rykke ud for at bekæmpe mårhunde. Det sker blandt andet med økonomisk støtte fra Lemvig Kommune, der bidrager med 25.000 kroner til projektet. Det er penge, der blandt andet skal bruges til at indkøbe vildtkameraer og fælder. Hvis nogen ser en mårhund, er ideen at låne et kamera ud, der kan dokumentere, om mårhunden blot var en strejfer, eller om den har taget ophold i området. Derefter kan man sætte en fælde eller på anden vis indlede en bekæmpelse.

- Jeg har allerede omkring 10 jægere, der har givet tilsagn om at være med, men vi kan bruge endnu flere, siger Jytte Paarup.

Derfor har hun indkaldt til et opstartsmøde på Lemtorpskolen den 21. februar klokken 19, hvor alle er velkomne. På mødet vil blandt andet Brian Kølhede samt Danmarks Jægerforbunds mårhundekoordinator, Karl Aage Andersen, fortælle om de nuværende erfaringer med mårhunden og orientere om hvilke muligheder, der er for at fange og håndtere dyrene.

- Man kan være med i projektet på forskellig vis. Der skal bruges folk til at tilse vildtkameraer, holde øje med foderpladser - og selvfølgelig skal vi bruge nogle, der er i stand til at skyde mårhundene, siger Jytte Paarup.

Selv om Naturstyrelsen har forsøgt at begrænse antallet af mårhunde, er der ingen tvivl om, at der fortsat er mange i Lemvigområdet. De bliver jævnligt set i forbindelse med jagter, eller når jægere tilser rævegrave. Jytte Paarup håber dog, at det nye initiativ kan give så mange nye oplysninger, at det giver et bedre overblik over mårhundens færden - her under ikke blot, hvor de opholder sig, men også hvor i området de største koncentrationer af mårhunde er.

Det er gratis at deltage i informationsmødet, men Jytte Paarup beder om tilmelding på tlf.: 6154 7418 eller på mailen jyttepaarup@godmail.dk

Ekstra indsats mod mårhunde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce