Halvdelen af de 18-årige kan sige "Nul huller"

I 1998 havde en 18-årig i Lemvig Kommune i gennemsnit 13 huller - i 2016 var det faldet til to huller. Arkivfoto

Halvdelen af de 18-årige kan sige "Nul huller"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det går fint med tandsundheden blandt børn og unge i Lemvig Kommune, men der er dog en udfordring med mælketænderne, hvor udlændinge fylder meget blandt dem med mange huller

Lemvig: Generelt set går det fint med tandsundheden i Lemvig Kommune. Børn og unge har langt færre huller i tænderne end for 20 år siden.

Men der er forskel på mælketænder og blivende tænder. Ser man på det sidste, så ligger man rigtig fint i Lemvig Kommune, og mere end halvdelen af de 18-årige forlader den kommunale tandpleje med nul huller. Til gengæld kniber det mere med mælketænderne, hvor Lemvig ikke kommer over landsgennemsnittet, og hvor der er en del del børn med mange huller i tænderne.

Det fremgår af en rapport, som overtandlæge Marianne Blegvad har afleveret til social- og sundhedsudvalget som en evaluering af tandsundheden hos de 0-18-årige i Lemvig Kommune 2010-2016.

Tallene for mælketænderne er udfordret af, at børnetallet er faldet, og et barn med mange huller tæller derfor meget op, når der tales om statistikker. Lemvig Kommune hører til de kommuner i landet, der fører allermest statistik. Det gør man for hver enkelt årgang, hvor andre kommuner nøjes med betydeligt færre, og derfor er tallene fra Lemvig Kommune meget troværdige.

I 2016 var der en stor stigning i antallet af børn med mange huller i mælketænderne. Det kan delvis tilskrives de flygtninge og mange østeuropæere, der kom til kommunen.

- Begge kategorier har en anden kost og tandpleje-kultur. Viden, holdninger og ændring af adfærd skal gå via forældrene, og det vil kræve tid og tålmodighed for at få forbedret tandsundheden hos disse nye befolkningsgrupper, skriver Marianne Blegvad i evalueringen.

Det er vigtigt, at børnene får daglig voksen-hjælp til tandbørstning til og med 4. klasse. Først herefter har børnene de fornødne motoriske færdigheder til at klare at børste tænder alene.
Marianne Blegvad, overtandlæge, den kommunale tandpleje

Går vi tilbage til 1998, havde et ungt menneske på 18 år fra Lemvig Kommune i gennemsnit 13 huller i tænderne. I 2016 var det faldet til godt to huller i gennemsnit.

- Det har stor betydning for den unges fremtidige tandsæt, da et uberørt tandsæt ikke kræver vedligeholdelse og skift af fyldninger på samme måde, som et repareret tandsæt gør det, skriver overtandlægen, der glæder sig meget over dette samlede resultat. Her ligger Lemvig Kommune bedre end nabokommunerne.

Men der er altså en udfordring med de yngste og mælketænderne, så derfor mener overtandlægen, at der fortsat skal være meget stor fokus på tandsundheden. Derfor vil man fortsætte med de indsatser, man ved virker, som for eksempel tandbørste-projekter og lakering af tænder. Man er opmærksom på at have rettet indsatsen med tidlige forebyggelse af huller i mælketænderne.

I øvrigt er problemet med huller i tænderne størst ved de 9-årige, hvor Lemvig-børnene har et hul mere end landsgennemsnittet.

- En forklaring kan være, at forældrene holder tidligere op med at børste børnenes tænder, og mange giver udtryk for, at børnene selv kan børste, når de kommer i skole. Det er vigtigt, at børnene får daglig voksen-hjælp til tandbørstning til og med 4. klasse. Først herefter har børnene de fornødne motoriske færdigheder til at klare at børste tænder alene, siger Marianne Blegvad.

Tandplejen har et intensivt børste-program på alle skoler i 4. klasse, så børnene lærer selv at børste tænderne helt rene.

- Det ses ofte, at den negative sociale arv i forhold til mangelfuld tandhygiejne og deraf mange huller brydes, påpeger overtandlægen.

Halvdelen af de 18-årige kan sige "Nul huller"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce