Kritiker: Kritisabel med fyldt depot

Forurenet jord bliver skyllet af, inden beholderen bliver kørt væk fra depotet. Foto: Benny Gade

Kritiker: Kritisabel med fyldt depot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er ikke i orden, at politikere ikke er informerede om, at et giftdepot mod forventning står fyldt med vand

Tangen: Miljøforkæmperen Bjarne Hansen er ikke forbavset over, at giftdepotet Høfde 42 er fyldt med vand, fordi vandet ikke er blevet pumpet ud, sådan som det fremgik af avisen i går. Han mener nemlig ikke, at pumpen har været i funktion siden 2010, hvor pumpen blev stoppet i forbindelse med det oprensningsforssøg med lud. Alligevel var daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i 2013 på besøg ved depotet.

- Dengang slog hun hårdt på, at grundvandet i det indkapslede giftdepot blev sænket, siger han.

Alligevel fik han et referat fra et myndighedsmøde i 2016, hvor af det fremgik, at anlægget ikke kørte, fordi det var nedslidt. derfor blev den udskiftet, og nu er den i gang igen, siger Bjarne Hansen.

Han har gjort Region Midtjylland opmærksom på det uheldige i, at der ikke blev pumpet vand bort fra giftdepotet.

- Men de svarede, at det ikke ville være et problem, siger han.

Det er dog i hans øjne et stort problem, fordi den sænkede vandstand i giftdepotet skulle sikre, at der ikke skete en udstrømning, hvis der skete en tæring af spunsvæggen. Alligevel kan teknikerne i dag konstatere, at depotet faktisk er fyldt med vand, så vandstanden i depotet er væsentligt over grundvandstanden.

Region Midtjylland pumper vandet op og får det renset i det såkaldte kulhus, der ligger kort derfra, inden det bliver ledt videre.

Det var først i avisen i går, det blev nævnt, at depotet nu er fuld af vand. Alligevel afviste en tekniker i avisen i går, at der er sket en udsivning, da der løbende bliver lavet målinger uden for jernspunsen. Her er der ikke konstateret udslip, og derfor er konklusionen, at depotet er tæt.

Bjarne Hansen er dog ikke tryg ved den konklusion.

- Man kan selvfølgelig godt sige, at den er tæt, når der ikke er noget, der er sevet ud. Men i så fald er der jo slet ikke brug for nogen pumpeforanstaltninger, siger han.

Han mener, pumpen er vigtig, da ingen kender den præcise dato for, hvornår jernspunsen rundt om giftdepotet er så tæret, at der vil opstå huller.

- Noget ganske andet er, at embedsfolkene må give politikerne de faktiske kendsgerninger, så de ikke går ud og fortæller noget forkert, siger han.

Kritiker: Kritisabel med fyldt depot

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce