Kühnau: Staten må på banen

Regionrådsformand Anders Kühnau ønsker, at staten skal deltage i det kommende oprydningsarbejde. Foto: Benny Gade

Kühnau: Staten må på banen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der skal bruges mange millioner kroner for at rense giftdepotet ved høfde 42 samt flere, ældre forurenede hotspots på Rønland. Derfor må staten nu på banen, siger regionrådsformand Anders Kühnau (S)

Tangen: Region Midtjylland er ikke i stand til at løfte oprensningen efter den voldsomme forurening ved høfde 42 og på Rønland. Derfor skal staten på banen.

Det siger regionrådsformand Anders Kühnau (S), der onsdag inspicerede arbejdet ved høfde 42, hvor Region Midtjylland i denne uge graver 130 tons stærkt forurenet jord op af det gamle giftdepot. Jorden skal bruges i to forsøg, hvor virksomhederne Fortum og Krüger skal undersøge, om de er i stand til at rense jorden for giftige pesticider og kviksølv. Hvis det lykkes, er vejen måske banet for en total oprensning af depotet.

Region Midtjylland har ansvaret for jordforureninger i hele regionen, men den modtager blot 38 millioner kroner årligt fra staten til opgaven.

- Det vil måske koste op mod 600 millioner kroner, hvis vi skal fjerne al forurening her ude - vi kan nøjes med en kvart milliard, hvis vi blot skal fjerne de mest forurenede områder. Derfor er vi helt afhængige af, at staten går med i en oprydning, siger Anders Kühnau.

Derfor bliver de forurenede områder ved høfde 42 og på Rønland nogle af de punkter, som Region Midtjylland vil bringe med sig, når den i 2019 skal forhandle med staten om jordforureninger. Til den tid venter staten at have et samlet overblik over forurenede grunde i Danmark og vil prioritere, hvordan de kommende års indsats skal gennemføres.

Anders Kühnau er glad for de to forsøgsprojekter, som nu er i gang ved Høfde 42. Krüger A/S vil undersøge, om de kan fjerne pesticider og kviksølv ved at opvarme den opgravede jord, mens Fortum A/S vil forsøge sig med en ny metode til at vaske pesticiderne ud af sandet.

- Jeg er glad for de to projekter. Forhåbentligt vil de vise, at det kan lave sig gøre at rense området op på en billig måde og dermed give os en god bund ved de kommende forhandlinger, siger han.

Regionsrådet har tidligere bestemt, at høfde 42 skal renses op gennem en opgravning, og den beslutning er der ikke rokket ved i det nye regionsråd. Problemet er imidlertid, hvem der skal betale. Anders Kühnau finder det naturligt, at staten bidrager, da den selv har gjort brug af høfdedepotet til at gemme pesticidrester.

- Det er vigtigt, at få depotet væk. Spunsen sikrer lige nu, at der ikke slipper noget ud, men du kan selvfølgelig aldrig være helt sikker. Tanken er derfor, at den skal helt væk, og derfor står det nye regionsråd 100 procent bag den beslutning, siger Anders Kühnau.

Kühnau: Staten må på banen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce