Nu er Klimatorium blevet en realitet

Jørgen Nørby bliver den første formand for foreningen Klimatorium, der blev stiftet tirsdag aften. Arkivfoto: Morten Stricker

Nu er Klimatorium blevet en realitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den nye formand for Klimatorium har ambitionerne klar for det nye center

Lemvig: Efter flere års tilløb er organisationen bag Klimatorium nu en realitet.

Det skete ved en stiftende generalforsamling tirsdag aften, hvor foreningen bag Klimatorium blev stiftet.

Én af idepersonerne bag Klimatorium bliver foreningens første formand. Det er den tidligere formand for teknik- og miljøudvalget i Lemvig Kommune, Jørgen Nørby (V), der står i spidsen for bestyrelsen.

- Jeg er beæret over, at jeg er den første, der kommer til at være den formand, der skal være med til at bygge videre på projektet og søsætte skibet. Vi har lige siden begyndelsen kigget på det og spurgt om, hvor mange kræfter vi skulle bruge på det, og om det havde sin gang på jord, men hver gang er vi kommet frem til, at vi har en udfordring, der er til at løse, siger Jørgen Nørby om posten.

Klimatorium er en del af Coast To Coast Climate Challenge, der er et seks-årigt klimatilpasningsprogram. Projektet ledes af Region Midtjylland, der i tæt samarbejde med de øvrige 30 partnere vil arbejde for at skabe en klimarobust region. Alle 19 kommuner i Region Midtjylland er en del af projektet og finansieringen.

Det er den nyvalgte bestyrelse, der har konstitueret Jørgen Nørby som formand for Klimatorium.

Han kalder det oplagt, at projektet skal have hovedkvarter i Lemvig, der er gået forrest inden for flere projekter omkring klimatilpasning. Det gælder blandt andet kloakseparering og satellitovervågningen i Thyborøn, hvor man ud fra satellitfotos kan holde øje med rør i jorden i byen.

Og ambitionen er også klar for Klimatorium.

- Det skal gerne være hele landets klimatorium, hvor der kan være forskning og udvikling inden for klima og miljø og samtidig se på, hvilke løsninger der kan komme virksomheder til gavn og bruge synergien mellem hinanden, siger Jørgen Nørby.

I en pressemeddelelse tilføjer han, at det er Klimatoriums formål at skabe et miljø, hvor lokale udfordringer fører til vækst, ved at fremme netværks- og kompetenceopbygning, forskning og innovation samt turisme og erhvervsudvikling indenfor områderne vand, klima, miljø, energi og cirkulær økonomi.

Et af de første store projekter bliver at sætte gang i et ph.d.-projekt. En studerende er allerede udpeget til at gå i gang med et forskningsprojekt om klimaveje, der er kommet i stand i et samarbejde med blandt andet Aalborg Universitet.

- Det er fantiastisk, at vi allerede nu kan komme i gang med et forskningsprojekt, selv om vi ikke har de fysiske rammer klar, og at der er en uddannelsesinstitution, der har øjnene åbne for det, siger Jørgen Nørby om projektet.

Den daglige ledelse bliver i første omgang varetaget af direktøren for Lemvig Vand & Spildevand, Lars Nørgaard Holmegård, der står i spidsen for Klimatorium ved siden af det andet direktørjob.

- Vi har organiseret det på en måde, hvor Lemvig Vand & Spildevand ikke kommer til at levere arbejdstid til Klimatorium. Både lønnen og arbejdstiden i Klimatorium og Lemvig Vand & Spildevand vil være adskilt, siger Jørgen Nørby.

Fakta
Den nye bestyrelse i Klimatorium kommer til at bestå af følgende personer:Jørgen Nørby, formand - repræsentant som formand for Regional Udvikling, Region Midtjylland

Steffen Damsgaard - repræsentant for Lemvig Kommunes teknik- og miljøudvalg

Ole Byskov - repræsentant for Lemvig Kommunes teknik- og miljøudvalg

Erik Flyvholm - repræsentant for Lemvig Kommune

Kenneth Bro - repræsentant for Lemvig Kommune

Prodekan Kurt Nielsen - repræsentant for Aarhus Universitet

Udviklingschef Lotte Thøgersen - repræsentant for VIA
Det første spadestik til det nye Klimatorium er endnu ikke taget, men det første projekt er allerede på trapperne.
Det første spadestik til det nye Klimatorium er endnu ikke taget, men det første projekt er allerede på trapperne.

Nu er Klimatorium blevet en realitet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce