Så skal havet fodres igen

Sandpumperne er klar til sommerens arbejde. Arkivfoto

Så skal havet fodres igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sandfodringen starter nu, og der skal pumpes cirka 1,8 millioner kubikmeter sand ind på kysterne

Vestkysten: I den kommende tid vil Kystdirektoratet stille Vesterhavets sult efter sand.

Sæsonen for den årlige sandfodring står for døren, og i år vil Kystdirektoratet operere fem steder langs kysten. Det er sandsugerskibe, der bruges til sandfodringen. Ville man bruge lastbiler, skulle der bruges mange tusinde af dem for at få flyttet de store mængder. I alt skal der pumpes næsten én million kubikmeter sand ind på kysten ved Agger og på Harboøre Tange. Til sammenligning pumpes der 770.000 kubikmeter sand ind ved Houvig og Søndervig.

- Hvis vi lod stå til, og der gik hul på klitterne, kunne vi komme til at opleve oversvømmelse af meget store områder flere steder langs den jyske vestkyst. Det er et scenarie, der kan have alvorlige konsekvenser, og derfor er sandfodringerne så vigtige. De holder havet i skak og klitterne i stand til at modstå det, der svarer til en storm, der er så voldsom, at den statistisk set kun forekommer én gang på 100 år, siger områdechef i Kystdirektoratet, Niels Kristian Kvistgaard.

Det indpumpede sand fungerer som en buffer mod havet, således at det er dette sand, havet gnaver i frem for i klitten. Afhængigt af sandmængden er det muligt helt at undgå, at havet spiser sig vej ind i land ved erosion.

- Med sandfodring i tilstrækkelige mængder kan vi holde kystlinjen, der hvor det er ønskeligt. Selv på disse kanter, hvor havet ellers ville fortære helt op til otte meter land i gennemsnit hvert år, siger Niels Kristian Kvistgaard.

Staten er engageret i kystbeskyttelse på de mest udsatte strækninger på den jyske vestkyst sammen med de respektive kommuner. Det sker i flerårige fællesaftaler mellem stat og kommuner.

I alt er der gennemsnitligt afsat cirka 90 millioner kroner årligt til kystbeskyttelse på Vestkysten.

Sandfodringen forløber over de kommende måneder, og afhængigt af vejret forventes opgaven at være afsluttet i september 2018.

Så skal havet fodres igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce