Sprængning kan høres ind til land

Minesprængning i 2016 ved Horns Rev 3. Foto: Boskalis/Vattenfall

Sprængning kan høres ind til land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To søminer fra anden verdenskrig bortsprænges ud for den danske vestkyst den kommende uge for at gøre havbunden klar til opførelsen af havmølleparkerne Vesterhav Syd og Nord. Sprængningen udføres af Forsvaret i samarbejde med Vattenfall.

Vestkysten: I den kommende uge skal to store søminer sprænges for at give plads til den nye vindmøllepark, Vesterhav Nord. Sprængningerne kan blive så voldsomme, at de kan høres helt ind på land, selv om de foregår fem kilometer ude på vandet.

Der findes tilsyneladende fortsat mange ueksploderede miner og bomber fra de to verdenskrige på havbunden, og derfor må energiselskaber som Vattenfall målrettet undersøge havbunden for den slags krigsmateriel, når de skal opføre havmølleparker. For nyligt har Vattenfall sammen med specialister i undervandsundersøgelser og Forsvarets Minørtjeneste afdækket to engelske miner i området, hvor Vesterhav Nord opføres.

- Vi har minutiøst undersøgt havbunden gennem det sidste år ved både Kriegers Flak i Østersøen og i Vesterhavet for at gøre klar til de kommende havmølleparker. I den forbindelse har vi sammen med Forsvarets minører fundet to forholdsvist store miner. Minerne vil blive detoneret af minørerne i den kommende uge, siger Vattenfalls senior geofysiker Dorthe Reng Erbs-Hansen.

For et par uger siden blev en tysk dybvandsbombe og en morter i en lignende operation sprængt bort fra Østersøens havbund i området, hvor havmølleparken Kriegers Flak opføres.

- Forsvarets minører er eksperter i fjernelse af krigsmateriel og vil stå for selve bortsprængningen af minerne ved Vesterhav Nord. Vores opgave er at genfinde minerne og markere dem, så Forsvarets dykkere kan finde dem. De to miner i Vesterhavet indeholder væsentligt mere sprængstof end dem der blev bortsprængt ved Kriegers Flak, og sprængningen af dem vil derfor efter minørernes vurdering potentielt kunne høres på land, forklarer Dorthe Reng Erbs-Hansen.

I Danmark er det Forsvaret, der har ansvaret for håndtering og fjernelse af ueksploderet krigsmateriale.

Vesterhav Nord skal opføres på kyststrækningen fra Thyborøn til Ferring. Her bliver der rejste 21 møller, der bliver placeret 4,2-10 kilometer fra kysten.

Sprængning kan høres ind til land

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce