Stor fontæne bliver Torvets nye kunstværk

Billedhugger Karin Lorentzen med en model af den store fontæne, som bliver opstillet på Torvet i Lemvig næste sommer. Kunstværket hedder "Iris". Foto: Lemvig Kommune

Stor fontæne bliver Torvets nye kunstværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny Carlsbergfondet bag kunstværk af Karin Lorentzen, der næste sommer stilles op på Torvet - borgerne kan være med til at samle sten ind til projektet

Lemvig: Den meget udskældte "lagkage", der i dag står på den centrale plads på Torvet i Lemvig, bliver næste sommer skiftet ud med et "rigtigt" kunstværk Og det bliver stort - otte meter i diameter formet som en fontæne.

Lemvig Byråd har sagt ja tak til et nyt kunstprojekt på Torvet. Projektet er en gave fra Ny Carlsbergfondet og udføres af billedhugger Karin Lorentzen. Værket skal forny Torvet som samlingssted for byens borgere og ventes færdig i juni 2019.

- Der skal lyde en stor tak til Ny Carlsbergfondet for den flotte gave. Torvet i Lemvig er en historisk plads. Byens ældste og dens kerne. Med den store donation fra Ny Carlsbergfondet kan vi gøre pladsen endnu smukkere og mere attraktiv for borgerne, siger borgmester Erik Flyvholm(V).

- Projektet er spændende. Vi får på en gang et samlingssted og et pusterum samtidig med, at kunstværket knytter kirken og Torvet sammen til en helhed og forbinder gågaderne bedre. Værket kæder handel og kultur, natur og kunst sammen.

- I en tid, hvor man fra statsligt hold beskærer kunsten, er det skønt at mærke, hvordan man i Lemvig Kommune er optaget af at bringe mere kunst ud til borgerne. Det ville vi gerne støtte op om i Ny Carlsbergfondet, siger Stine Høholt, bestyrelsesmedlem i Ny Carlsbergfondet og tilføjer:

- For os er det en særlig glæde, at en af Danmarks stærke kvindelige billedhuggere, Karin Lorentzen, står bag værket. Med sin formfuldendte nyfortolkning af den klassiske fontæne får hun sat sit helt eget aftryk i det offentlige rum i Danmark.

Vi får på en gang et samlingssted og et pusterum samtidig med, at kunstværket knytter kirken og Torvet sammen til en helhed og forbinder gågaderne bedre.
Erik Flyvholm (V), borgmester

Fontæne af granit

Karin Lorentzens udsmykning kommer til at indtage det nordøstlige hjørne af Torvet, hvor Weibelsgade og Ågade møder pladsen. Her skaber Lorentzen en stor fontæne af granit med to bassiner, der er placeret inde i hinanden.

Yderligere breder udsmykningen sig ud på pladsen som ringe i vandet. Ringene danner forskellige niveauer, der skaber trin, siddekant, opholdsrum og vandbassin. En mosaikbelægning inviterer folk ind i værket, og derved bliver oplevelsen af værket både visuel og fysisk.

Karin Lorentzen har været på mange studiebesøg i Lemvig, talt med lokale ildsjæle og undersøgt Torvets både historiske og nutidige betydning og funktion. Sideløbende har hun arbejdet med at formgive kunstværket, der i fuld størrelse bliver cirka otte meter i diameter.

Billedhuggeren har med sit projekt i den grad lyttet til stedet, og hendes udsmykning tager således udgangspunkt i kirkens løgkuppel i kobber, de tidligste stenbelægninger på torvet samt i digteren Thøger Larsens interesse for astronomi. - Værket bærer titlen "Iris" og er inspireret af Thøger Larsens måde at arbejde på, nemlig at vende blikket mod universet og trække viden fra hele verden til Lemvig. "Iris" er også navnet på en asteroide, der er opkaldt efter gudinden Iris, som i græsk mytologi personificerer regnbuen. Iris er også regnbuehinden omkring øjets pupil. Mit håb er, at værket inspirerer til et blik mod det univers, vi er en del af, siger Karin Lorentzen og fortsætter:

- Lige som hos Thøger Larsen ønsker jeg at skabe et magisk punkt, der trækker tråde mellem nutiden og fortiden, blandt andet ved at lade værket tage udgangspunkt i det geologiske og kulturelle ophav, der findes omkring kirken.

Du kan samle sten

Strandstenene til mosaikken samles ind på kommunens egne kyster og strande. Karin Lorentzen arbejder sammen med Geopark Vestjylland og lokale borgere om at samle flere tusinde sten ind fra juni til september i år.

Indsamlingen ledes af Geopark Vestjylland i samarbejde med lokale geologer, som vil fortælle om stenenes vej fra Norge og Sverige under den sidste istid for ca. 21.000 år siden. I forbindelse med Geologiens Dage 15.-16. september forventer geoparken at lave en indsamling af sten, som alle kan deltage i. Arrangementet bliver annonceret.

- På den måde bliver vi mange, som er med til at skabe værket på Torvet samtidig med, at vi fornemmer fortidens imponerende vingesus, siger Karin Lorentzen.

Forud for godkendelsen af projektet har politikere og embedsmænd i Lemvig Kommune været i dialog med både Ny Carlsbergfondet, Karin Lorentzen og Billedkunstrådet og set skitser på projektet.

Selve kunstværket skænkes af Ny Carlsbergfondet, mens Lemvig Kommune betaler anlægsudgifter og den fremtidige drift. Kunstværket indvies 1. juni 2019.

Stor fontæne bliver Torvets nye kunstværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce