Tekniker: vand i depotet er uden betydning

En del af det opgravede, forurenede jord bliver kørt til en container, hvor Krüger skal lave deres oprensningsforsøg. Foto: Benny Gade

Tekniker: vand i depotet er uden betydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har pumpet i flere år, siger tekniker ved Region Midtjylland, mnen erkender samtidigt, at giftdepotet ved Høfde 42 i flere år har stået fyldt med vand

Tangen: Det er ikke korrekt, at en pumpe ved Høfde 42 ikke har pumpet i flere år - men det er alligevel korrekt, at det gamle giftdepot gennem årene er blevet fyldt med vand. Det siger civilingeniør Anja Melvej, Region Midtjylland, der har det overordnede opsyn med giftdepotet ved Høfde 42.

Giftdepotet er indrettet, så grundvandsstanden inden for depotet kanl holdes lidt lavere end uden for jernspunsen. Det sikrer, at der ikke siver forurenet grundvand ud af depotet, hvis der opstår en læk. I avisen i går skrev avisen, hvordan depotet gennem årene er blevet fyldt med vand, så det står væsentligt højere inde i depotet end udenfor. Det skyldes dog ikke, at en pumpe har stået stille, siger Anja Melvej.

- Vi har faktisk pumpet uafbrudt i flere år, siger hun.

Og så alligevel. I 2010 indledte Region Midtjylland et forsøg, hvor man ville undersøge, om det giftige jord kunne renses ved hjælp af lud, der blev pumpet ned i undergrunden. I de år forsøget stod på, blev pumpen ganske vist stoppet.

- Vi havde brug for en vandstand inde i depotet, der ikke afveg væsentligt fra den testcelle, som forsøget foregik i, forklarer Anja Melvej.

Da man efterfølgende ville starte pumpen igen, viste der sig startproblemer. Det lykkedes ikke at rense det oppumpede vand tilfredsstillende i det nærliggende "kulhus", hvor det forurenede vand ledes gennem et kulfilter.

- Anlægget var over 30 år gammel, så vi satte et nyt anlæg ind, og siden 2016 har vi pumpet kontinuerligt, siger hun.

Alligevel er vandstanden i depotet fortsat alt for høj. Det skyldes blandt andet, at der i forbindelse med ludforsøget blev boret en række huller i den beskyttende membran, der ligger hen over hele depotet. Det var nødvendigt for at få luden ned, men også for at kunne tage de nødvendige prøver fra depotet. Da forsøget stoppede, blev hullerne aldrig lukket, men lå åbne for nedsivende regnvand.

- Vi kan faktisk mærke udsving i vandstanden i depotet efter store regnskyl, siger Anja Melvej.

Depotet ligger over et 20.000 kvadratmeter stort areal, så derfor er det store mængder uønsket vand, der gemmer sig i depotet.

- Vi skønner, vi skal have pumpet 3000 kubikmeter væk, og lige nu har vi kun tilladelse til at pumpe 11 kubikmeter væk om dagen. Derfor tager det lang tid, siger hun.

Til gengæld har hun bedt Lemvig Kommune om tilladelse til at øge oppumpningen - eventuelt bare i en periode indtil niveauet i depotet er blevet normaliseret igen.

- De 11 kubikmeter vand, som vi har tilladelse til, vil normalt svare til det behov, vi har for at pumpe vand op, siger hun.

Der ud over vil Region Midtjylland nu sørge for at få repareret den perforerede membran, der ligger hen over depotet. Når det nuværende gravearbejde er overstået, bliver der lagt 1000 kvadratmeter ny membran ud for at sikre depotet.

Anja Melvej er ikke nervøs for, at der er sket en udsivning fra depotet. Særligt ikke, da depotet har været så tæt, at den har vist udsving i form af stigende grundvand efter for eksempel regnskyl. Desuden har målinger uden for depotet ikke vist forhøjede udsivninger. Af samme grund har hverken hun eller hendes kolleger fundet det nødvendigt at underrette politikerne i Region Midtjylland om, at vandstanden i depotet gennem flere år har været højere end det hidtil har fremgået.

- Hvorfor skulle vi det? Vi har ikke vurderet, at det er et problem, for depotet er simpelthen tæt, siger hun.

I forbindelse med det igangværende arbejde bliver der også etableret nye borehuller, så det igen bliver lettere at pumpe vand ud af depotet.

Tryg

Formanden for Region Midtjyllands udvalg for Regional Udvikling, Jørgen Nørby (V) besigtigede tirsdag arbejdet ved Høfde 42. Han har ikke tidligere vidst, at giftdepotet har været fyldt med vand.

- Det er nye oplysninger for mig, sagde han.

- Nu er jeg ganske vist ny formand for udvalget, men jeg har dog fuld tiltro til, at jeg af min embedsmænd bliver klædt på, så jeg har den viden, jeg skal bruge for at behandle sagen, siger han.

Tekniker: vand i depotet er uden betydning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce