Unge debatdystede om hash, EU og udlændinge

Folketingsmedlem Thomas Danielsen lyttede til de mange argumenter, der blev fremført ved DeBattle-konkurrencen på Lemvig Gymnasium. Foto: Johan Gadegaard

Unge debatdystede om hash, EU og udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Argumenterne var skarpe og jublen stor, da Lemvig Gymnasium holdt DeBattle for tre deltagende gymnasier

Lemvig: De verbale øretæver sad løst og argumenterne var til tider hårdtslående, da elever fra Lemvig Gymnasium, Vestjysk Gymnasium i Tarm samt Ringkøbing Gymnasium fredag eftermiddag dystede i politiske argumenter.

Øretæverne blev langet ud i en lind strøm inden for så forskellige områder som fri hash, fuldt medlemsskab af EU, fuldt stop for at modtage asylansøgere samt øgede skatter for virksomheder og millionærer for at modvirke uligheden.

Der blev argumenteret for og imod de forskellige emner, som eleverne havde fået stukket i hånden. De var ikke nødvendigvis enige i de holdninger, de skulle argumentere for, men det mindskede ikke debatlysten og argumenterne, og de til tider hårdtslående ord blev ivrigt honoreret med jubel og klapsalver, lige som der et par enkelte gange også var grin som kvittering for et særligt godt argument.

Det hele blev bedømt folketingsmedlem Thomas Danielsen (V), Deadline-vært Sigge Vinther Nielsen fra DR samt Niels Ankerstjerne, der underviser i samfundsfag på Lemvig Gymnasium.

Hvert hold havde fået fire minutter til at debattere emnerne, og flere gange blev der fra begyndelsen gået hårdt til hinandens argumenter og holdninger.

Thomas Danielsen kunne genkende sig selv fra sine unge dage i politik, da han skulle bedømme deltagernes indsats.

- Det minder mig 100 procent om min spæde start i VU, hvor vi også skulle øve os i at debattere. Jeg kan se, at de begår mange af de fejl, som jeg også begik i begyndelsen, siger folketingspolitikeren, der gennem 15 år har været folkevalgt i først byråd i Holstebro og siden Folketinget.

Argumenterne var mange og til tider skarpe, da der blev dystet i debat på Lemvig Gymnasium fredag eftermiddag. Foto: Johan Gadegaard
Argumenterne var mange og til tider skarpe, da der blev dystet i debat på Lemvig Gymnasium fredag eftermiddag. Foto: Johan Gadegaard

Lyst til ungdomspolitik

Men selv om der blev debatteret på livet løs, og der var kontant afregning fra de omkring 300 gymnasieelever, der var med på en lytter, så havde arrangementet og debatundervisningen givet blod på tanden hos flere af deltagerne.

- Det har givet mig lyst til at melde mig ind i et ungdomsparti. Jeg har ikke været politisk aktiv før, men jeg føler, jeg nu har fået nogle redskaber til en debat, og det giver også lyst til at kæmpe for en sag og komme ud med sine holdninger, siger Pernille Lundby Dokkedal fra Vestjysk Gymnasium i Tarm.

Det havde ikke været nemt at stå på scenen under debatten, erkendte Aksel Vejbæk fra Lemvig Gymnasium.

- I den første debat glemte jeg det meste af, hvad jeg egentlig ville sige, da jeg var noget nervøs. Det kom til at gå meget bedre, da jeg var på anden gang, siger han.

- Men det har givet mig mod på at gå videre. Tidligere prøvede man sig lidt frem, når man skulle debattere, men nu ved jeg mere om, hvad jeg kan bruge, hvis jeg bliver politisk engageret, siger Aksel Vejbæk.

Thomas Danielsen var begejstret for ideen med en debatkonkurrence.

- Det er et fedt koncept, og der er en god stemning her. Jeg synes dog også, at eventen viser, at debat er en svær disciplin. Der er mange ting med retorik, argumenter, kropssprog og talesprog. Men jeg synes også, at deltagerne har forberedt sig godt, og de har taget flere pointer med. Blandt andet kunne man se, at nogle havde taget ved lære af politikere og forberedt nogle slogans som "skat er noget vi giver til hinanden", siger Thomas Danielsen.

Undervejs var der blevet lyttet til hinandens argumenter og givet hinanden taletid, men da eleverne fra Tarm og Lemvig skulle debattere et forbud mod burkaer og niqab, blev den gode debatskik i perioder glemt, og det ene ord tog det andet i debatten, hvor der var roser til debattørerne fra dommerpanelet, men også gode råd om at give lidt slip på de papirer, hvor nogle af argumenterne var blevet noteret ned.

Det endte med, at hjemmebaneholdet fra Lemvig Gymnasium endte med at løbe med sejren og pokalen. Det skete efter en knivskarp duel i finalen mod eleverne fra Tarm, hvor der blev argumenteret for og imod et adgangskrav på syv for at blive optaget på en STX-uddannelse.

DeBattle-arrangmentet er en del af et talentsamarbejde mellem de tre gymnasier.

Unge debatdystede om hash, EU og udlændinge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce