Brand på Ausumgaard

Gløderne ulmede i timevis. Branden opstod midt på eftermiddagen, og mandskabet fra Nordvestjyllands Brandvæsen var først færdige med slukningsarbejdet ved 23-tiden tirsdag aften. Privatfoto

Brand på Ausumgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indsatslederen fra Nordvestjyllands Brandvæsen føler sig sikker på, at det var gløder fra et udskiftet kulfilter på biogasanlægget ved Ausumgaard, der antændte et lager af dybstrøelse, som heldigvis er placeret ude på åben mark

Hjerm: Røgen fra en brand ved det nye biogasanlæg på Ausumgaard bredte sig tirsdag eftermiddag langt ud over hovedvejen mellem Struer og Holstebro.

Ejeren af gården, Kristian Lundgaard-Karlshøj, var selv til møde i Vejle, da branden opstod og Nordvestjyllands Brandvæsen rykkede ud til Ausumgaard ved 15.30-tiden.

- Jeg sad bare og fik sms'er og fulgte på den måde med i, hvad der skete, indtil jeg kunne komme afsted, fortæller Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Kristian Lundgaard-Karlshøj var så til gengæld den sidste, der forlod oplagringspladsen ved Ausumgaards nye biogasanlæg, hvor branden opstod.

- Brandfolkene var færdige med efterslukningsarbejdet ved 23-tiden, og jeg blev der selvfølgelig til det sidste, fortalte Kristian Lundgaard-Karlshøj onsdag morgen.

Branden opstod i en bunke dybstrøelse, og Kristian Lundgaard-Karlshøj frygtede, at den ville brede sig, og at gløderne fra branden skulle antænde et større lager af ensilage ude tæt på hovedvejen mellem Struer og Holstebro.

- Det ville være noget af det værste mareridt, hvis det skete, konstaterer han.

For det første ville slukningsarbejdet være vanskeligt, og for det andet ville det være svært at få det store lager af frøgræs erstattet, som forholdene er lige nu i landbruget med en generel mangel på foderafgrøder på grund af den langvarige tørke på markerne.

- Heldigvis var brandfolkene både hurtige og effektive, fortæller Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Jeg sad bare og fik sms'er og fulgte på den måde med i, hvad der skete, indtil jeg kunne komme afsted.
Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Vand nok

Branden kom hurtigt under kontrol.

- Da jeg kom derud var der masser af ild, og røgen stod ud over hovedvejen, fortæller indsatslederen fra Nordvestjyllands Brandvæsen i Struer, Ib Stougaard.

- Men den bredte sig i overfalden af den store bunke af dybstrøelse, forklarer Kristian Lundgaard-Karlshøj, og Ib Stougaard fik blandt andet rekvireret assistance fra både Holstebro og fra Station Særkjær, som sendte tankvogne fyldte med vand til Ausumgaard, for at der skulle være vand nok til at få branden under kontrol.

Der var aldrig fare for, at branden skulle brede sig til bygningerne på Ausumgaard.

Lageret af dybstrøelse til biogasanlægget ligger ude på stort set åben mark, hvor det var nemt fra Nordvestjyllands Brandvæsen at bekæmpe både ild og gløder.

Gløder fra kulfilter

Det lykkedes også at finde frem til brandårsagen.

- Da vinden gik om i øst og det blæste op er der blæst gløder fra et kulfilter, vi har fået udskiftet på biogasanlægget over i den bunke af dybstrøelse, som brændte, forklarer Kristian Lundgaard-Karlshøj.

- Det burde ikke kunne ske. Det må være på grund af det usædvanligt varme vejr og tørken. Selv om vi har givet det udskiftede kulfilter vand, er det blevet så varmt og tørt, at det er selvantændt, og nu vil vi selvfølgelig sikre os, at det ikke sker igen, fortæller han.

Brand på Ausumgaard

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce