Eksperter slår fast: Der skal mere saltvand gennem sluserne

Eksperter fra Aarhus Universitet anbefaler Struer Kommune at lukke mere saltvand ind i brakvandsøen Kilen, hvis de tilbagevendende problemer med dansemyg skal mindskes. Foto: Frede Stengaard

Eksperter slår fast: Der skal mere saltvand gennem sluserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det trækker ud med en løsning på problemet med dansemyg fra Kilen, men forvaltningen arbejder på sagen, forsikrer udvalgsformand Marianne Bredal (V).

Struer: Der skal lukkes mere saltvand gennem sluserne, der adskiller brakvandsøen Kilen fra Struer Bugt, hvis vandkvaliteten skal forbedres, og det tilbagevendende problem med enorme sværme af dansemyg skal mindskes.

Det fastslår eksperter fra Aarhus Universitet i en rapport, der blev bestilt af Struer Kommune tilbage i 2016.

Nu ligger rapporten endelig færdig, og konklusionen om saltindholdet stemmer i øvrigt overens med tidligere ekspertudtalelser.

Alligevel trækker det ud med en løsning på problemet med myggene. Men det er ikke, fordi byrådet ikke tager sagen alvorligt, og forvaltningen arbejder faktisk på at finde den rigtige løsning, forsikrer Marianne Bredal (V), der er formand for udvalget for teknik, miljø og klima.

- Vi skal vide, hvordan vi skal håndtere saltindholdet. Nogle synes, vi bare skulle åbne sluserne, men helt så simpelt er det ikke, siger Marianne Bredal.

Vi skal være bevidste om, at der kan være nogle konsekvenser, man skal tage højde for, inden vi træffer beslutningen om at ændre saltindholdet. Stiger vandstanden? Og hvordan påvirker det de omkringliggende arealer - vil de blive oversvømmet?
Marianne Bredal (V), formand, byrådets udvalg for teknik, miljø og klima, Struer Kommune.
Struer Kommune har ad flere omgange givet tilskud til udsætning af fiskeyngel i Kilen, men flere rapporter peger på, at det ikke er nok til at komme dansemyggene til livs. Foto: Tage Vestergaard
Struer Kommune har ad flere omgange givet tilskud til udsætning af fiskeyngel i Kilen, men flere rapporter peger på, at det ikke er nok til at komme dansemyggene til livs. Foto: Tage Vestergaard

Risiko for oversvømmelse

- Vi skal være bevidste om, at der kan være nogle konsekvenser, man skal tage højde for, inden vi træffer beslutningen om at ændre saltindholdet. Stiger vandstanden? Og hvordan påvirker det de omkringliggende arealer - vil de blive oversvømmet? siger Marianne Bredal.

Hun fortæller, at udvalget har bedt forvaltningen om at "klø på" med at undersøge alle de relevante elementer - og forholde sig til dem.

- Det skal munde ud i en konkret stillingtagen, som skal behandles politisk, siger Marianne Bredal, som forventer, at forarbejdet vil strække sig hen over både sommer og efterår.

Målet er ifølge Marianne Bredal, at Struer Kommune har en plan klar til næste forår.

Slusen lukker for vandet

I teknik- og miljøforvaltningen fortæller skov- og landskabsingeniør Martin Friis Larsen, at forvaltningen blandt andet er i gang med forarbejdet til et nyt sluseregulativ, der kan ændre på den nuværende praksis, hvor slusen ved Kilen lukker af for saltvand, når vandstanden i fjorden når op på 12 centimeter over normal vandstand.

- Det skal afklares, hvornår slusen skal lukke, og dermed hvor meget saltvand der kan lukkes ind, siger Martin Friis Larsen.

Det skal ske af hensyn til blandt andet landbrugsarealerne ved Kilen, drænudløb, dambrug, tekniske anlæg og naturarealer.

- Er der for eksempel el-bokse, som kan komme under vand, hvis vandstanden i Kilen stiger? Kan regnvandsudledninger tåle at blive oversvømmet? Der kan være mange ting, vi skal forholde os til, siger Martin Friis Larsen.

Foreslår mindre fiskeri

Martin Friis Larsen kan ikke på stående fod svare på, hvor store arealer, der risikerer at blive oversvømmet.

- Det kommer an på, hvor meget vand vi lukker ind. Sluserne er et højtvandsværn. Nu skal vi finde ud af, om sluserne eventuelt skal lukke, når fjorden står en halv meter - eller måske en meter over normal vandstand. Det ved vi ikke endnu, siger Martin Friis Larsen.

I forvaltningens orientering over for politikerne har Martin Friis Larsen påpeget, at ekspertrapporten fra Aarhus Universitet udpeger udledning af næringsstoffet fosfor som hovedårsag til den dårlige vandkvalitet i Kilen.

En forøgelse af saltindholdet er blot en af flere anbefalinger i rapporten, som også anbefaler en reduktion af udledningen af næringsstoffer, intensiveret overvågning af brakvandssøens tilstand samt en begrænsning af fiskeriet i Kilen.

Eksperter slår fast: Der skal mere saltvand gennem sluserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce