Kammeradvokaten: Ulovligt at kræve penge af de ældre for mad og vask

Det kan vise sig at være ulovligt, når Struer Kommune opkræver gebyr for mad og vask under en indlæggelse på akutafsnittet, hvor især ældre patienter får mulighed for at komme til kræfterne efter et hospitalsophold, inden de kan komme helt hjem i eget hjem. Arkivfoto

Kammeradvokaten: Ulovligt at kræve penge af de ældre for mad og vask

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Grethe Hestbech (SF) lægger sig ikke umiddelbart fladt ned og betaler pengene tilbage til de svageste ældre, som har fået en regning på 150 kroner i døgnet for en indlæggelse på akutafsnittet

Struer: Kammeradvokaten vurderer, at det er ulovligt, når Struer Kommune kræver penge af de ældre, som bliver indlagt på akutafsnittet i Voldgade, hvor der er indført en egenbetaling for kost og vask af tøj på 150 kroner i døgnet.

Kammeradvokaten, som er statens advokat, vurderer, at det er i strid med reglerne om hjemmesygepleje i sundhedsloven, når den ældre bliver indlagt på akutafsnittet efter anvisning fra en læge, og at opholdet træder i stedet for et forlænget ophold på hospitalet.

- Er der juridiske problemer med at opkræve gebyr for en indlæggelse på akutafsnittet, må vi ændre praksis, siger formanden for social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget i Struer Kommune, Grethe Hestbech (SF).

- Men vi har vurderet, at det var forsvarligt at opkræve betaling for kost og vask, når det er noget, de alligevel skulle betale for, hvis de var kommet helt hjem i eget hjem umiddelbart efter indlæggelsen på sygehuset, forklarer hun.

Hørte ikke på kritikken

Udvalget har da heller ikke rettet sig efter en kritik fra ældrerådet i Struer Kommune, som har forsøgt at få socialudvalget at ændre kurs.

- Vi har fået kritik fra ældrerådet. De har foreslået, at vi droppede den egenbetaling, vi har i Struer Kommune på kost og vask af tøj under en indlæggelse på akutafsnittet, fortæller Grethe Hestbech.

Ældrerådet mener, at det er et urimeligt gebyr, som mange har svært ved at få råd til at betale, når de samtidig betale husleje og, hvad de ellers har af faste udgifter.

- Hvis man ligger der i en længere periode løber det op i over 4000 kroner om måneden, og hvem kan lige få råd til det, hvis man kun har sin folkepension. Det er helt urimeligt, mener formanden for ældrerådet i Struer Kommune, Poul Eirk Vigsø.

Nu bliver det hele så i stedet afgjort på et højere niveau i det politiske hierarki.

Efter kammeradvokatens udmelding forventer sundhedsministeren, at de ældre, som er blevet opkrævet et gebyr for en indlæggelse på et af de kommunale akutafsnit, får pengene tilbage, og Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag, som går ud på, at der i alle tilfælde bliver sat en stopper for den kommunale praksis.

- Vi må afvente, hvad der sker, siger Grethe Hestbech.

Under budgetforhandlingerne for et år siden var hun godt tilfreds med at få fjernet et tilsvarende gebyr for terminalpatienter, som blev indlagt på akutafsnittet i stedet for at komme på hospice.

Kammeradvokaten: Ulovligt at kræve penge af de ældre for mad og vask

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce