"Når jeg henter hende lidt over tre, så er der ikke mange timer til klokken er syv, og hun skal i seng"

I mere end 30 kommuner rundt om i landet er det muligt i en vis periode at få en ydelse, mens man går hjemme med sit barn efter barslen. Foto: Johan Gadegaard

"Når jeg henter hende lidt over tre, så er der ikke mange timer til klokken er syv, og hun skal i seng"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Benedikte Boskov Hansen ville gerne gå hjemme med sin to-årige datter Alberte, indtil hun skal i børnehave, for at få familielivet til at hænge sammen. Det kan man gøre i Ringkøbing-Skjern og Holstebro kommuner - men ikke i Struer.

Struer: Onsdag eftermiddag ånder alt fred i det store hus i Linde, hvor Benedikte Boskov Hansen, Niels Pind Nielsen og deres fire sammenbragte børn bor. Men sådan er det ikke altid. Langt fra altid.

Da Benedikte var færdig med sin barsel for et år siden, glædede hun sig til at komme tilbage til jobbet som sosu-hjælper i hjemmeplejen i Struer Kommune. Men med en mand, der er lastbilchauffør og har skæve arbejdstider, når både mor og far fast skal arbejde hveranden lørdag, når man hveranden uge har fire børn, og når alle bedsteforældre stadig er i arbejde, så er det ikke altid nemt at få et familieliv til at hænge sammen.

- Først og fremmest så bliver små børn jo meget syge. De skal igennem skoldkopper og alle de andre børnesygdomme. Så er der dage, hvor de har feber, så skal de til forskellige undersøgelser til lægen og vaccineres. Så er der en, der skal til svømning eller fodbold, og så er der forældremøder. Der er hele tiden et eller andet, synes jeg, og hver gang er man nødt til at tage fri og så lægge byrden over på sine kolleger, siger Benedikte.

Familien er næppe den eneste, der står med den slags udfordringer, og derfor begyndte Benedikte og Niels at snakke om, om der måske var en mulighed for, at Benedikte kunne gå hjemme i et stykke tid. Måske bare indtil Alberte begynder i børnehave og i forældrenes mening er ovre "det værste". Flere kommuner tilbyder ordninger til småbørnsforældre, hvor den ene forælder kan gå hjemme i et vist antal tid og modtage en ydelse. Ydelsen er ikke stor, og selv om den varierer fra kommune til kommune, så er den aldrig større end den laveste dagpengesats.

Så Benedikte og Niels kunne godt blive en del af den ordning, og på den måde gøre tingene nemmere for sig selv. Hvis de altså boede et andet sted end der, de gør. Struer Kommune har nemlig ikke nogen ordning af den art.

Der er hele tiden et eller andet, synes jeg, og hver gang er man nødt til at tage fri og så lægge byrden over på sine kolleger.
Benedikte Boskov Hansen, sosu-hjælper og mor til to-årige Alberte
Hvis Benedikte kunne gå hjemme med Alberte, ville Niels kunne tage flere vagter på sit arbejde, oplyser parret. Foto: Johan Gadegaard
Hvis Benedikte kunne gå hjemme med Alberte, ville Niels kunne tage flere vagter på sit arbejde, oplyser parret. Foto: Johan Gadegaard

Arbejde hver anden weekend

Det er ikke, fordi hverken Benedikte eller Niels ser økonomiske fordele i, at Benedikte skulle være hjemmegående.

- For det første ville hun jo ikke skulle gøre det, indtil Alberte er i konfirmationsalderen. Det skulle være i de her formative år, hvor der bare sker så meget med hende, og hvor hun ligesom alle andre små børn ofte er syg. For det andet synes vi bare, det er underligt, at det er et valg, man kan tage i nogle kommuner, men ikke i andre, siger Niels.

Benedikte supplerer:

- Havde jeg vidst, at jeg ville få brug for det, så havde jeg nok, dengang vi skulle flytte sammen, kigget efter en kommune, hvor de tilbød det, for eksempel i Holstebro.

Parret understreger, at det ikke handler om, at de ikke vil arbejde eller ikke vil bidrage til samfundet. Det handler udelukkende om at kunne få tid med deres børn og få hverdagen til at handle mindre om at få logistikken til at gå op.

Niels' normale dag som lastbilchauffør starter omkring klokken fire om morgenen. Nogle dage er han først hjemme igen, efter at Alberte er blevet lagt i seng.

- Sådan kan der godt gå op til tre dage, hvor jeg faktisk ikke rigtig ser hende, siger Niels.

Så det er Benedikte, der henter og bringer den lille pige i dagplejen, som de er meget glade for.

- Men når jeg henter hende lidt over tre, så er der ikke mange timer, til klokken er syv, og hun skal i seng. Og inden da skal man lige nå at lave mad, spise og hun skal i bad. Nogle gange føles det, som om man ikke rigtig når at være sammen med sit barn.

Men så er der jo weekenderne, ikke?

- Jeg er ude at køre hveranden lørdag, og i den samme weekend har Benedikte weekendvagt, så hveranden lørdag står vi også og skal have passet børn. Det kan nogle gange være meget svært at få tingene til at gå op, siger Niels.

 

Politiker forstår det godt

Formanden for børne- og uddannelsesudvalget i Struer Kommune, Steen Jakobsen (V), forstår godt familiens udfordringer. Han fortæller, at han tilbage i 2001 gik til valg på netop at indføre en sådan ordning i kommunen.

- Vi mente, at pengene skulle følge børnene, så hvis en mor eller far ville gå hjemme, skulle de kunne få en ydelse fra kommunen til det. Jeg synes, der er nogle gode tanker bag det, siger han.

Men ordningen blev ikke til noget af flere årsager: Der var allerede en del mødre i kommunen, der gik hjemme med deres børn, på trods af, at de ingen ydelser fik. Derudover var børnetallet faldende, og udvalget skulle vælge mellem få muligheder for pasning.

- Og så prioriterede vi et bredt udvalg af institutionspasninger, da det var mere efterspurgt end at have friheden til at gå hjemme, siger Steen Jakobsen.

Udvalgsformanden vil dog ikke afvise, at det til næste år, 17 år senere, kan være tid til at tage forslaget op igen.

- Det kunne være spændende at se, hvordan behovet ser ud i 2018 i forhold til 2001. Men vi vil ikke gå på kompromis med at skulle lukke insitutioner, siger han.

"Når jeg henter hende lidt over tre, så er der ikke mange timer til klokken er syv, og hun skal i seng"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce