Så er helten klar til at gå løs på larverne

Nordvestjysk Fritidsfiskerforening er eksperter i opdræt af helt og leverer yngel til både Kilen og til andre brakvandsområder som for eksempel Hjarbæk Fjord. Privatfoto

Så er helten klar til at gå løs på larverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Helteyngel sat ud i Kilen for bekæmpe bestanden af dansemyg, der kan være en plage, hvis de i samlet flok blive blæst ind over byen.

Struer: Struer Kommune har bevilget 50.000 kroner til en udsætning af 50.000 styk helteyngel i Kilen, og som bonus fik formanden for teknik-, miljø- og klimaudvalget, Marianne Bredal (V), lov til at være med, da formanden for Nordvestjysk Fritidsfiskerforening, Arne Rusbjerg, var klar til at få dem sat ud.

Det skete under de bedst mulige omstændigheder med spejlblankt vand og høj sol over Kilen, hvor den udsatte helte-bestand efter planen skal gå til angreb og spise så mange myggelarver, de overhovedet kan finde inde i sivskovene langs Kilens breder.

Formålet er ganske enkelt at begrænse mængden af dansemyg, som kan være en plage, hvis de under de rette og uheldige omstændigheder blæser direkte ind over både Bremdal og hele Struer By i nogle helt ubegribeligt store sværme.

I forvejen er der allerede udsat 100.000 styk helt i Kilen - betalt af fiskeplejemidlerne, som får pengene ind i bidrag fra fritidsfiskerne i Danmark.

- Det er derfor penge, vi kun får, så længe der er fritidsfiskeri i Kilen. Vi får ingenting fra sportsfisker-puljen, fortæller Arne Rusbjerg.

I år har der forøvrigt ikke været problemer med de mange dansemyg, og der blev også stillet spørgsmål til, om det nytter noget, da medlemmerne af teknik- og miljøudvalget skulle tage stilling til, om der skulle bevilges penge til en udsætning af et læs mere.

Det er uklart, om det skyldes de atypiske vejrforhold, eller at der i længere tid har været østenvind, der har båret myggene ned mod Kjærgårdsmølle området.

- Eller måske skyldes det noget helt tredje, konstaterer Martin Friis Larsen, som er skov- og landskabsingeniør ved Struer Kommune.

Det er dem, der kan komme helt ind mellem sivene og få fat i myggeæggene og myggelarverne.
Arne Rusbjerg, formand for Nordvestjysk Fritidsfiskerforening.
Formanden for teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune, Marianne Bredal (V), og formanden for Nordvestjysk Fritidsfiskerforening sætter her helteynglen fri i Kilen. Privatfoto
Formanden for teknik-, miljø- og klimaudvalget i Struer Kommune, Marianne Bredal (V), og formanden for Nordvestjysk Fritidsfiskerforening sætter her helteynglen fri i Kilen. Privatfoto

Helt ind mellem sivene

Teknik- og miljøudvalget valgte i hvert fald at bevilge penge til udsætningen for at være på den sikre side, og Arne Rusbjerg er overbevist om, at det virker, og at det især er de helt små eksemplarer af helten, der gør nytte.

- Det er dem, der kan komme helt ind mellem sivene og få fat i myggeæggene og myggelarverne, forklarer han.

De små helt er klækket i opdrætsanlæg i Struer og er opdrættet i de flydende netbure, der ligger ude i Kilen.

Æggene kommer fra moderfisk, der er fanget i efteråret i Kilen med særlig tilladelse fra Fiskeristyrelsen, og Arne Rusbjerg er som formand for Nordvestjysk Fritidsfiskerforening med til at klække og levere helteyngel til en række andre vådområder som for eksempel Hjarbæk Fjord, Randers Fjord og Nissum Fjord.

Nordvestjysk Fritidsfiskerforening har opdrættet helt og udsat helt i omkring 40 år og må betragtes som specialister på området, da der kun findes et enkelt andet sted i landet med det samme speciale ved Ringkøbing Fjord.

Så er helten klar til at gå løs på larverne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce