Succesforfatter lukker ned for Facebook efter essay om ulvedrab

Forfatter Dorthe Nors fra Vedersø tager et nyt skridt i sin karriere, når hendes kritikerroste roman "Spejl, skulder, blink" om få uger bliver udgivet på det amerikanske marked. Arkivfoto: Morten Dueholm

Succesforfatter lukker ned for Facebook efter essay om ulvedrab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forfatter Dorthe Nors, der bor i Vedersø, fik onsdag et essay om drabet på en ulv ved Ulfborg offentliggjort i den britiske avis The Guardian. Kort tid efter blev hendes profil på Facebook slettet.

Vedersø: Onsdag ved middagstid fortalte forfatter Dorthe Nors fra Vedersø sine følgere på Facebook, at hun netop havde skrevet et essay til den britiske aviskoncern The Guardian.

Siden er der blevet lukket ned for den succesfulde forfatters profil på Facebook. Det skyldes angiveligt emnet i hendes essay: nedskydningen af en ulv på en mark øst for Ulfborg 16. april.

Det er om noget et emne, der kan få sindene i kog; især på de sociale medier, hvor modstandere og tilhængere af ulven ofte kommer i verbalt slagsmål. Til tider sker det med direkte hadske undertoner.

I sit essay med overskriften "De ønsker et ulvefrit Danmark. Bliver indvandrere de næste?" skriver Dorthe Nors blandt andet, at "det, der var chokerende, var den måde, drabet fandt sted på, og reaktionen blandt de lokale."

I den sammenhæng fortæller den vestjyske forfatter i sit essay, at nogle personer offentligt gav udtryk for, at manden bag det dræbende skud burde have en medalje.

En dag hørte jeg nogen sige, at vi på samme tid kunne forbyde burkaer og ulve. Burkaer og ulve!
Dorthe Nors, forfatter, i essay i den britiske avis The Guardian
Dorthe Nors
Dorthe Nors er 47 år - født i Herning og opvokset i det lille landsogn Sinding-Ørre.Cand.mag fra Aarhus Universitet i nordisk litteratur og kunsthistorie.Debuterede i 2001 med romanen "Soul".Siden har Dorthe Nors udgivet romanerne "Stormesteren" (2003), "Ann Lie" (2005), "Minna mangler et øvelokale" (2013) og "Spejl, skulder, blink" (2016) samt novellesamlingen "Kantslag" (2008) og kortromanen "Dage" (2010).Modtog i 2011 Statens Kunstfonds tre-årige arbejdsstipendium - året efter modtog Dorthe Nors Per Olov Enquist-prisen.Hun var i 2017 nomineret til The Man Booker International Prize for "Spejl, skulder, blink" i engelsk oversættelse.Dorthe Nors er i dag bosat i Vedersø tæt ved Vesterhavet.

Foto af højreekstremister

Da Dorthe Nors onsdag fortalte sine Facebook-følgere om sit nye essay, understregede hun, at det er The Guardian, der står bag overskriften og de fotos, der er valgt som illustrationer.

Det ene af to fotos viser den pågældende ulv kort før, den bliver dræbt på marken ved Ulfborg, mens det andet foto viser en gruppe medlemmer af den højreekstremistiske organisation Danish Defence League under en demonstration i Aarhus.

Lige under dette foto skriver Dorthe Nors blandt andet dette i sit essay: "En dag hørte jeg nogen sige, at vi på samme tid kunne forbyde burkaer og ulve. Burkaer og ulve!"

Dagbladet har forsøgt at få en kommentar fra Dorthe Nors til såvel indholdet i hendes ulve-essay som til hendes lukning af sin profil på Facebook. Det ønsker forfatteren ikke at sætte ord på.

Siden drabet på ulven i midten af april har Dorthe Nors taget del i debatten på netop Facebook, og efter en henvendelse fra Dagbladet om emnet svarede hun 2. maj i en mail, at "jeg har sagt, hvad jeg ønskede at sige."

Gyldendal er også tavs

Heller ikke på forlaget Gyldendal, der står for udgivelsen af Dorthe Nors' romaner og noveller, er det muligt at få svar på, hvorfor forfatteren har valgt at slette eller lukke sin Facebook-side, som hun ellers ofte bruger til nyhedsformidling omkring sit forfatterskab.

- Vi har ingen kommentarer, og jeg skal hilse fra Dorthe og sige, at det har hun heller ikke, skriver projektleder med ansvar for presse og marketing hos Gyldendal, Tamara Zlebacic von Pein, i en mail.

Dermed står Dagbladet uden svar på blandt andre disse spørgsmål omkring lukningen af Dorthe Nors' profil på Facebook:

- Er det en direkte konsekvens af hendes deltagelse i ulvedebatten - inklusiv gårsdagens essay i The Guardian?

- Er det Dorthe Nors' eget valg at lukke sin Facebook-profil, eller har hendes forlag og/eller agentur også taget del i den beslutning?

- Hvordan ser Gyldendal på, at Dorthe Nors deltager i den verserende debat om ulve i Danmark?

Essay delt 450 gange

I slutningen af april medvirkede Dorthe Nors i et P1-program, hvor der også blev talt om for og imod ulve i den danske natur.

I programmet - med overskriften "Fakta er død og angsten lever" - siger forfatteren blandt andet, at der i dagene efter ulvedrabet var "en meget stor begejstring for, at han var en grov karl, at han gjorde det":

- Min holdning er, at det skulle han virkelig ikke have gjort, siger Dorthe Nors i P1-programmet - med henvisning til en 66-årig mand, der 16. april om eftermiddagen blev anholdt og sigtet for at stå bag nedskydningen af ulven på en mark 13 kilometer øst for Ulfborg.

Den danske forfatters nye essay er ved brug af et Facebook-link til hjemmesiden theguardian.com blevet delt flere end 450 gange af læsere af det britiske nyhedsmedie.

Du kan læse Dorthe Nors' essay her

Succesforfatter lukker ned for Facebook efter essay om ulvedrab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce