Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Går du i 9. klasse? Så har du formegentlig spekuleret meget på, hvad du mon skal give dig i kast med, når du afslutter folkeskolen. Det kan være en svær beslutning, fordi der er mange forskellige muligheder efter 9. klasse. Denne guide har til formål at skabe overblik over disse mange muligheder, så du kan træffe en beslutning på baggrund af et oplyst grundlag. Er du i tvivl om, hvad du vil efter 9. klasse, kan du derfor med fordel læse med videre.
Tag en gymnasial uddannelse
Når du har afsluttet 9. klasse, kan du studere videre ved at tage en gymnasial uddannelse, som er en ungdomsuddannelse. Der er flere og flere, der vælger netop denne løsning. En gymnasial uddannelse tager 3 år at gennemføre, og er en bolig uddannelse, der giver dig adgang til de mange videregående uddannelser. Den gymnasiale uddannelse forbereder dig altså til at læse videre.
Du kan vælge imellem følgende gymnasiale uddannelser:
· Htx.
· Hhx.
· Stx.
· Hf – denne gymnasiale uddannelse varer dog kun 2 år.
Forskellen på disse gymnasiale uddannelser er fagene, og derfor har dit valg af gymnasial uddannelse også indflydelse på, hvilke videregående uddannelser, du kan læse videre på.
Tag en erhvervsuddannelse
Der findes utallige erhvervsuddannelser, du kan vælge imellem. Et par eksempler på erhvervsuddannelser er gartner, kok, tømrer med flere. Erhvervsuddannelsen er en ideel løsning, hvis du er knap så boglig. På erhvervsuddannelserne er undervisningen nemlig et miks af teoretisk og praktisk undervisning samt praktikophold, hvor du har en læreplads. På Kold College i Odense kan du tage en erhvervsuddannelse inden for mad og jordbrug. Derudover rummer institutionen også et teknisk gymnasium.
Fælles for alle de mange erhvervsuddannelser er, at du er faglært efter endt uddannelse. Det vil sige, du kan gå direkte ud på arbejdsmarkedet og få dig et job inden for et bestemt felt. Afhængig af erhvervsuddannelsen kan du også videreuddanne dig efterfølgende, hvis du har lyst til det.
Tag på et udvekslingsophold i udlandet
Har du brug for en pause fra skolebænken, og drømmer du op at opleve verden? Så kan du tage på et udvekslingsophold i udlandet. Her bor du hos en værtsfamilie i det land, du er på udveksling i. Under dit ophold går du på en nærliggende skole. Udveksling er en berigende oplevelse, som helt klart er værd at overveje. Du får lov at lære en ny kultur at kende, samtidig med at du læser et år i udlandet, og det er en rigtig god oplevelse at have med i bagagen.
Ikke parat til en ungdomsuddannelse? Tag 10. klasse
Føler du ikke, at du er parat til at tage en ungdomsuddannelse? Fremfor at holde et sabbatår allerede efter 9. klasse, kan du forlænge folkeskolen med et ekstra skoleår. Du kan enten tage en 10. klasse eller tage et år på efterskole. Særligt efterskoleopholdet er en rigtig god idé, hvis du ønsker at få lektierne lidt på afstand og samtidig vil blive mere klar til at tage en ungdomsuddannelse.
Denne artikel indeholder sponsoreret indhold
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.