Debat

Annonce
Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

100.000 offentligt ansatte er på deltid - hvad ville der ske, hvis vi alle arbejdede lidt mere?

Leder For abonnenter

Odin Teatrets grundlægger forlader Holstebro og smækker med døren: Farvel til en farverig figur

Holstebro er en kulturby. Men det har byen ikke altid været, og det er bestemt ikke nogen naturlov, at det vil blive ved med at være sådan. Meget af den identitet, vi i dag tager for givet, blev grundlagt i slutningen af 1960’erne. Og i den sammenhæng er det helt umuligt at komme uden om Eugenio Barba og de øvrige pionerer bag Odin Teatret. De gik fra at være glade amatører på en gård i udkanten af Holstebro til at være en anerkendt kulturinstitution med statsstøtte og evnen til at skabe genklang i kulturelle kredse verden over. Hele udviklingen skete parallelt med Holstebros selviscenesættelse som kulturby. Eugenio Barba forlader nu - angiveligt sammen med flere skuespillere - det projekt, han selv har startet efter en strid med bestyrelsen og den nye ledelse. Det er et skoleeksempel på et generationsskifte, som er kørt helt af sporet.

Leder For abonnenter

Svært at stave til - og bestemt ikke savnet: Farvel til Satudarah

Hvis man lige smiler en ekstra gang i Struer i disse dage, så er det med god grund. Rockergrupperingen Satudarah er blevet opsagt, da de ikke betalte deres husleje, og selv politiet mener, at det er ved at være slut med forsøget på at slå sig ned i Limfjordsbyen. Nok har de selv beskrevet sig som blot ”en MC-klub, der holder af at køre på motorcykel og dyrke fællesskabet omkring det". Men sådan har er de ikke blevet kendt og opfattet, og der er næppe mange, der kommer til at savne Satudarah, der både har haft politiets og kommunens udelte opmærksomhed, siden de flyttede til byen. Ikke mindst fordi grupperingen i andre lande og andre dele af Danmark har trukket et fælt spor af kriminalitet og utryghed med i deres kølvand. I Struer fik de aldrig ro. Myndighederne var over dem hele tiden, og Midt- og Vestjyllands Politi har da også ganske klart sagt, at deres mål var at få grupperingen helt ud af politikredsen. Det ser nu heldigvis ud til at være lykkedes, og i en kold tid med mange bekymringer er det bestemt godt, hvis man ikke behøver bekymre sig om rocker-aspiranter.

Leder For abonnenter

Den næste økonomiske "haj" i svømmebassinet er de høje energipriser

Nu kan vandkulturhuset Wærket i Thyborøn forhåbentlig koncentrere sig om at få dagligdagen til at hænge sammen, efter Lemvig Byråd onsdag aften vedtog en økonomisk redningsplan, som skulle sikre den fremtidige drift.

Debat

Nu styrker vi læreruddannelsen

Leder For abonnenter

Pas på med at hive el-stikket til trygheden

Der er rigtig mange gode grunde til at spare på strømmen. Mestendels handler det om, at det er den letteste måde at sikre sig, at man også kan betale den næste elregning. Mange almindelige mennesker er presset gevaldigt at de skyhøje energipriser, og nogle i en grad at de må lukke for deres virksomheder, fyre deres ansatte - eller som man kan læse i dagens avis - at man er nødt til at leve af havregryn og rugbrød for at komme igennem vinteren. Af samme grund er det også fornuftigt, at det offentlige tager deres del af besparelserne i et kollektivt forsøg på at banke efterspørgslen ned, så priserne også begynder at falde igen. Men den offentlige kreativitet kan også ende med at tage overhånd. I Struer Kommune vil man slukke for gadelyset om natten, hvor færrest mennesker er på gaden. I Lemvig går man også med overvejelser om at spare på gadelyset, hvor man kan. Men gadelys sluger ikke bare dyrebar energi. Det giver også tryghed for dem, der bevæger sig rundt om natten - ikke mindst i weekenden, hvor mange unge er på vej til og hjem fra nattelivet.

Debat

Dagplejen: Vi frygter, at vi må lukke vores dejlige gæstehus

Annonce
Leder For abonnenter

Milliardinvestering er til gavn for Holstebro og bringer en løsning på fremtidens energibehov

Det er helt forståeligt, hvis man som ganske almindelig avislæser bliver en smule rundtosset, når man læser om det enorme energiprojekt, der er på vej på en mark i Idomlund lige uden for Holstebro.

Debat

Michael Böss har set lyset

Leder For abonnenter

EU vil dæmpe prisstigninger på el - jo, tak, men der er ingen roser uden torne

EU barsler med et forslag til at sætte en dæmper på prisstigninger på el, og det er der helt sikkert mange forbrugere, der vil se frem til i en tid, hvor elregningerne løber løbsk, og det for eksempel er sin sag at have sit hus opvarmet med el.

Annonce
Bolig

Klumme: Ud med det gamle, ind med det nye

Jeg har været i gang med at rydde ud i kælderen. Efterhånden var det ikke til at sparke sig frem for ting og sager, som er kommet derned, fordi vi ikke syntes, vi havde plads til dem i lejligheden.

Debat

Regnearksgymnastik gør Struer lidt grønnere

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Hvis en julelyskæde kan få dit pis i kog, så skulle du bare vide, hvor meget strøm min tørretumbler sluger

Da jeg var ung, dum og fattig fik jeg afbrudt min strøm. I min første lejlighed havde jeg betalt aconto baseret på strømforbruget fra den enlige, gamle dame, der boede i lejligheden før mig. Lad os bare sig, at jeg brugte væsentligt mere strøm og derfor fik en efterregning, som jeg ikke lige kunne overskue. Min løsning var at se tiden an. Selskabet, der leverede strømmen, havde egentlig stor tålmodighed, men alligevel en del mindre en jeg. Derfor endte det med, at der kom en rar mand fra forsyningsselskabet og klippede forbindelsen. Fire dage uden strøm lærte mig - om ikke andet - at det er ustyrligt træls at undvære. Siden har jeg ikke haft grund til at forholde mig til min strøm. Det er noget, der bare er der. Det skal virke, og jeg har sjældent forholdt mig til omkostningen.

Debat

Det er simpelthen forkert, John Robert Knudsen

Annonce
Leder For abonnenter

Når politikerne siger, de vil lukke et plejecenter, forsvinder trygheden med det samme

Det er ikke svært at sætte sig ind i de frustrationer, som pårørende til udadreagerende demente på plejehjemmet Birkehøj i Holstebro står med lige nu. Plejecentret rummer nogle specialkompetencer, som betyder, at netop de udadreagrende demente er samlet her for at få den hjælp og pleje, de har brug for. Og nu har politikerne indstillet centret til lukning i forbindelse med en spareplan. Der skal nedlægges 30 plejehjemspladser, og det kommer blandt andet til at ske ved at fjerne pladserne på Birkehøj helt. Det efterlader pårørende som Lars Obbekjær Christensen, som du kan læse om i dagens avis, med en række spørgsmål og endnu flere bekymringer.

Debat

Svaret til Putin skal være grøn omstilling nu – også i Vestjylland

Leder For abonnenter

Hunden bliver ikke federe af et kviklån

Ingen kan sige sig fri for at blive ramt af de stigende elpriser, de stigende madpriser, og de stigende brændstofpriser. Det gør allerede ondt på mange, og det vil formentlig komme til at blive værre, før det bliver godt. Regeringen kan naturligvis gøre noget for at kompensere de hårdest berørte - men forhindre at folk bliver ramt, det kan den ikke. Og forslaget om at komme de hårdest ramte i møde i form af et loft over energiregningen, som reelt dækker over, at forbrugere og virksomheder efterfølgende skal afbetale merprisen over en årrække, svarer nogenlunde til at lade hunden spise sin egen hale. Det hjælper primært på gældsætningen, og minder i koncept om kviklån, der på en hurtig måde skal sikre forbrugerne penge til at overleve næste måned.

Annonce
Debat

En ny tilflytters perspektiv

Leder For abonnenter

Gad vide om lokalpolitikerne kan holde til det pres

Der må være nogle lokalpolitikere i Lemvig Kommune, som er under hårdt pres i øjeblikket, når de færdes i deres lokalområder.

Leder For abonnenter

Der kan ikke være nogen, som stadig tror, den lille købmand hæver priserne for at score kassen på krisen

Juni er godt nok længe siden, når vi taler om inflationens konsekvenser. Men lad os alligevel starte med en undersøgelse, som YouGov foretog for B.T. dengang. Undersøgelsen viste, at halvdelen af danskerne ikke troede på, at supermarkederne kun havde hævet priserne med, hvad der svarede til deres øgede udgifter. En stor del af os gik altså rundt med en opfattelse af, at butikkerne giver priserne et ekstra vrid for profittens skyld. Om de vanvittige elregninger, vi lige nu bliver præsenteret for, rokker ved den opfattelse, skal jeg ikke gisne om, men faktum er, at de små, lokale dagligvareforretninger lige nu er presset til det yderste af deres omkostninger.

Debat

Hold-kæft-bolsje fra chefredaktøren...

Leder For abonnenter

Man kan ikke løse problemerne i Gødstrup ved at fyre folk på gulvet

Det er svært ikke at få en lille smule ondt i maven, når man læser den artikel, vi i dag bringer om de store økonomiske problemer på Regionshospitalet Gødstrup. I forvejen er der i den vestlige del af Region Midtjylland en udbredt opfattelse af, at sundhedsvæsenet ikke lever op til de forventninger, borgerne har til kvalitet og hastighed. Og nu erkender hospitalsdirektør Poul Michaelsen, at sygehuset i Gødstrup er dybt afhængigt af, at politikerne i regionen finder ekstra penge, hvis det ikke skal ende med fyringer.

Leder For abonnenter

Statsministeren har ret. Vi har et tryghedsproblem

Der er steder i hovedstaden, som statsministeren slet ikke tør komme, lod hun forstå i forbindelse med regeringens bandeudspil for et par uger siden. Den udtalelse har hun fået meget røg for, da alle statistikker viser, trygheden helt generelt og som et gennemsnit er stigende, og antallet af voldsforbrydelser er faldende. Også i hovedstaden. Men Mette Frederiksen har en pointe. Der findes utryghed, der ikke kommer frem i målingerne, men som er ganske konkrete og derfor også skal tages seriøst. Torsdag viste en enkelt historie i Dagbladet, at statistikker formentlig er gode til nogle ting, men at man på nogle områder også skal passe på med at overtolke dem. Historien om den syriske mor, der måtte flygte fra sin voldelige mand, der bankede både hende og børnene og udøvede socialkontrol, viser, at utrygheden kan trives mange steder og kan være vanskelig at måle. Havde nogen spurgt hende, om hun følte sig tryg i det offentlige rum, havde svaret muligvis været et ja. Men hendes hjem var et sandt mareridt med en mand, der brugte næverne til at tale - selv om den seneste tryghedsmåling for vores eget hjørne af kongeriget har vist, at borgerne føler sig mere trygge end landsgennemsnittet.

Debat

Er Danmark ved at ophøre med at være en retsstat?

Læserbrev: Vi har fået et nyt parti : Danmarksdemokraterne – eller Inger Støjbergs parti som det vel retteligen burde hedde.

Debat

Halal-produkter skal forbydes i Danmark

Debat For abonnenter

Det er en klog beslutning, hvis man vil have en chance for at undgå butiksdøden i byens centrum

Det er vanskeligt at holde butiksdøden fra døren, når man er en mindre købstad. Indkøbsvaner og nethandel lægger et pres på butiksejerne, og desværre er tomme butiksvinduer et dagligdagssyn.

Annonce
Annonce
Debat

Lejerne i Vestjylland fortjener tryghed om deres boligsituation

Læserbrev: Coronakrise, krig i Ukraine og inflation. Der er usikkerhed nok i Europa og i Danmark. Stigende energi- og fødevarepriser har også ramt borgerne i Holstebro, og alle oplever en mærkbar forskel på kontoen, når bilen skal tankes, elregningen betales eller aftensmaden handles.

Debat

Tryghed og nærhed kan ikke måles i et excel ark

Debat

Går Venstre helt i stå?

Læserbrev: En vision er udtryk for det, vi ønsker, men ikke har opnået - endnu. En vision er "et ønske om at forandre noget fra sin nuværende situation til en given fremtidig situation". Hvorfor vælger et flertal i byrådet så at sætte kommunens vision i nutid i stedet for fremtid?

Annonce
Debat

Et pip fra reservatet

Leder For abonnenter

Hvad er værst? Tre fartklip eller en dom i rigsretten

Husker du Lars Møller Pedersen? Han var på vej frem i kommunal- og regionspolitik, da en for tung fod på speederen satte en stopper for den karriere. Det socialdemokratiske byråds- og regionsrådsmedlem fra Struer måtte trække sig, da han i september sidste år fik det tredje klip i kørekortet, der automatisk også betød, at han mistede sin valgbarhed i tre år. Reglerne er sådan set klare nok, spørgsmålet er bare, om de overhovedet giver mening. Der er således intet til hinder for, at Inger Støjberg kan blive valgt til Folketinget, selv om hun er dømt i rigsretten. Ja, hun kan sågar også blive minister, hvilket allerede har fået det til at løbe koldt ned ad ryggen på en del politiske kommentatorer i hovedstaden, der ikke mener, at den tidligere udlændingeminister har beklaget og angret sin dom tilstrækkeligt. Dem om det. Men det er til gengæld vanskeligt at forstå, at der skal være forskel på, hvorfor reglerne for at blive valgt ind i Folketinget er mere lempelige end i en kommunalbestyrelse.

Debat

De unge skal ikke bo på Rådhuspladsen - deres børn skal vokse op her

Læserbrev: Mit første hus var på 80 kvm og lå i en lille jysk landsby. Det var billigt pga. størrelse og stand, og vi lånte hver en krone i banken til udbetalingen. For det kunne man dengang.

Debat

Kære politikere: I vælter korthuset

Leder For abonnenter

Det generelle opsparingsniveau eller fede friværdier på Frederiksberg hjælper ikke den enkelte, som lige nu ser budgettet smuldre

I weekenden så jeg på facebook et opslag fra en kvinde, som satte alle sine ejendele til salg ”for at overleve den næste tid”, som hun skrev. Jeg kender intet til kvindens privatøkonomi eller til hendes bevæggrunde for den dramatiske salgsannonce, som i øvrigt er slettet igen. Men det kommer ikke bag på mig, at folk kan løbe ind i økonomiske vanskeligheder netop nu. Priserne på el og varme er eksploderet, og det kan mærkes. Det er økonomiske poster, der ikke sådan for alvor lader sig ændre - i hvert fald ikke uden at gå alvorligt på kompromis med vores levestandard. En fyringssæson med tårnhøje priser kan ikke undgå at få konsekvenser i husholdningsbudgettet. Læg dertil rentestigninger på de fleksible boligfinansieringer og de generelle prisstigninger på dagligvarer. Vi vil snart se de første økonomiske ofre for krisen.

Debat For abonnenter

Her kan vi voksne lære rigtig meget af skolerne

"Mig og min mobil" hedder en serie, vi kører hver søndag, hvor en kendt vestjyde fortæller om sit forbrug af mobil-telefonen på en underholdende måde.

Annonce