Annonce
Lemvig

Ansvarshavende: Vi har ikke pengene til at rydde op

- Det er ikke god reklame for vores område at have sådan noget liggende, mener Jørgen Nørby. Foto: Johan Gadegaard
Region Midtjylland står med ansvaret for jordforureningerne, men håber på hjælp fra staten
Annonce

Tangen: I Nørre Nissum sidder manden, der har ansvaret for, at Høfde 42 og de øvrige, større jordforureninger på Harboøre Tange ikke lækker. Ansvaret ligger officielt ved Region Midtjylland, der har uddelegeret opgaven til det politiske "Udvalg for Regional Udvikling", og det er for dette udvalg, at venstremanden Jørgen Nørby er formand.

- Ja, jeg sidder med ansvaret for høfde 42, erkender han.

Det bringer ham dog ikke særligt tit til Harboøre Tange. Han var der senest 2. september, da repræsentanter for Danske Regioners Miljøudvalg var på besigtigelse.


Den er kapslet ind, og der er låg på, men frygten er stadig, at vi en dag får en storm, så Høfde 42 en dag ligger et andet sted end i dag. Altså ude i havet. Det vil ikke gøre det lettere at fjerne depotet.

Jørgen Nørby.


- Jeg kommer der mest i forbindelse med politiske møder, men jordforureningskontoret fører almindeligt tilsyn med stedet hver 14. dag, siger Jørgen Nørby.

Annonce

Den skal væk

Han har derfor også en tro på, at der for tiden er styr på situationen ved Høfde 42.

- Men det er ikke det samme som at sige, vi gerne vil have den liggende. Det skal selvfølgelig væk, for det er jo et giftdepot, siger han.

Giftdepotet ligger allerede i havstokken, hvor den er beskyttet af store stenblokke og jævnlige sandfodringer.

De ti generations-forureninger

Danske Regioner har kendskab til ti store generationsforureninger, som skyldes udledning fra industrien i 1950'erne og 1960'erne.

Generationsforureninger defineres som forureninger, hvor håndteringen af risikoen fremadrettet vurderes at koste mere end 50 millioner kroner.

De ti generationsforureninger er:

Høfde 42, Cheminovas gamle fabriksgrund, Cheminovas nuværende fabriksgrund i Region Midtjylland.

Kærgård Klitplantage, den tidligere fabriksgrund i Grindsted og Himmark Strand i Region Syddanmark.

Lundtoftevej, Naverland, Vestergade 5 og Collstropgrunden i Region Hovedstaden.

- Den er kapslet ind, og der er låg på, men frygten er stadig, at vi en dag får en storm, så Høfde 42 en dag ligger et andet sted end i dag. Altså ude i havet. Det vil ikke gøre det lettere at fjerne depotet, konstaterer han.

Annonce

Forandringerne

Han har allerede fulgt, hvordan kystlinjen gennem årene har forandret sig.

- Hvis depotet ikke havde ligget, hvor det gør, så havde kysten den dag i dag haft en anden linjeføring. Jeg kan frygte, vi en dag har vand bag om depotet, siger Jørgen Nørby.

Derfor vil han have det væk. Det skal væk af hensyn til havmiljøet, der kan lide ubodelig skade, hvis der igen bliver slået hul. Men det skal også væk af hensyn til turismen.

- Det er ikke god reklame for vores område at have sådan noget liggende. Nogle vil sige, at vi ikke har svært ved at leje sommerhuse ud i dag, og derfor kan det være ligegyldigt. Men hvem ved, om turismen kunne have været endnu bedre, hvis vi ikke havde depotet. Det har i hvert fald ikke være nogen turistmagnet, konstaterer han.

Annonce

Skal bruge millioner

Derfor har han og de øvrige politikere i udvalget sat gang i det forberedende arbejde, der skal føre til en oprensning, men han har ikke pengene til at fortsætte.

- Vi har sammenlagt 40 millioner kroner om året til jordforureninger i Region Midtjylland, forklarer Jørgen Nørby.

De bliver brugt til at undersøge og rense de tusindvis af mindre jordforurenede grunde, der ligger spredt over hele regionen. Alene en oprensning af Høfde 42 ville sluge budgettet i mange år frem, og derfor skal staten ind over og bidrage. Det er også staten, der i sin tid gav tilladelsen til at skabe et giftdepot midt i klitten.

- Et samlet folketing har pålagt regeringen at finde pengene til at oprense de 10 generationsforureninger i landet. Regeringen har også selv stemt for forslaget, så hvis man ikke vil udstille sig som utroværdig, må man finde en løsning. Vi skal ikke nødvendigvis bruge pengene i 2021, men det er et spørgsmål om at komme i gang, siger Jørgen Nørby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Minkfarm på Thyholm ramt af corona: Avler savner klare svar fra Fødevarestyrelsen

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: TTH genfandt den defensive formel og satte Lemvig på plads

Annonce