Annonce
Navne

Bente fra Asp bor i Australien: - Det brænder fem kilometer fra, hvor vi bor

- Det, man virkelig frygter, er, at de to største brande, som virkelig er megastore, smelter sammen. Så ved jeg ikke, hvad man gør - de breder sig både i New South Wales og Victoria, fortæller Bente Lilleøre Grysbæk fra byen Diamond Creek i Victoria. Foto: Saed Khan/Ritzau Scanpix)
Bente Lilleøre Grysbæk, der stammer fra Asp, bor i staten Victoria i Australien. Hun og familien går med masker, når de er udenfor, på grund af røgudviklingen fra naturbrandene.

Asp/Australien: - Vi bor et par timers kørsel fra der, hvor det er virkelig vildt i den nordlige del af staten. Men der er tre steder i en radius af fem kilometer fra vores hjem, hvor det også brænder, fortæller Bente Lilleøre Grysbæk.

Den 42-årige kok, der stammer fra Asp, har siden 2007 boet i Australien. Nu bor hun med sin mand og to døtre i Diamond Creek, 23 kilometer nordøst for Melbournes centrum. Det er i staten Victoria, som sammen med staten New South Wales er de hårdest ramte af naturbrandene.

- De sidste par dage har der været tyk røg i luften, så vi har købt masker, som vi bruger udenfor. Det er såkaldt P2-masker, som er udsolgt i flere områder i staten - folk hamstrer dem, fortæller hun.

Endnu er Bente ikke for alvor bekymret for familiens hus - men det er hendes yngste datter.

- Der er skole-sommerferie nu, så de har jo tid til at gå og spekulere, og min yngste er ret bange. Hun spørger tit om, hvad der skal ske, hvis vi skal evakueres. "Hvor skal vi så tage hen, mor?" spørger hun, og jeg kan jo ikke sige andet end, at det finder vi ud af, hvis det skulle blive aktuelt, forklarer Bente Lilleøre Grysbæk, der de senere år blandt andet har skabt sig et navn på at lave mad over bål i bushen.

Det er der så ikke lige grobund for i øjeblikket.

- Nej, lysten til at tænde bål er unægtelig dæmpet. Det har ellers været min passion i lang tid, siger hun.

Annonce

Bente Lilleøre Grysbæk

42 år, født og opvokset i Asp.

Uddannet fra Hotel- og restaurantskolen i Aalborg 1996-1999.

Ansat hos stjernekokken Francis Cardenau, der blev hendes læremester på restauranten Le Sommerlier i København.

Har været souschef på både Le Sommerlier og Umami.

Bosat i Australien siden 2007, hvor hun blandt andet har været køkkenchef på Denmark House i Melbourne.

Gift med australske Zoran. Parret har to døtre, Claudia på 13 og Alicia på 11.

Familien er bosat i Diamond Creek i staten Victoria.

Om cirka fire uger åbner bryggeriet Golden Hills en ny restaurant, hvor Bente skal være køkkenchef.

Iøvrigt medvirkende hun i TV2s "Cecilie og madklubben" i 2013, hvor hun var én af otte top-professionelle kokke, der dystede mod og med hinanden.

App-advarsler

Alle, der er bare nogenlunde tæt på brandene, har downloaded en særlig app på mobiltelefonen som opdaterer om de brande, der er i nabolaget, og som sender meddelelser ud med oplysninger om blandt andet luftkvalitet og om det tilrådes at bære maske.

- Lige i dag er det ikke så slemt, selv om der - bare mens vi to har snakket - er indløbet notifikationer ind om to brande få kilometer herfra. De siger, at hvis man ikke kan se halvanden kilometer frem, så skal man være påpasselig med at gå ud - og sådan har det været de seneste dage med røg i luften, fortæller Bente Lilleøre Grysbæk, der bor i et tæt bebygget område i Diamond Creek.

- Men lige ved siden af vores huse ligger et kæmpestort område, som er normalt er grønt naturområde, men som lige nu er vissent og solsvedent. Og vi her i området kan da ikke lade være med at tænke på, hvad der sker, hvis der går ild i det område? Det er lige op til alle husene, fortæller hun.

Men livet går videre, og Bente har gennem sine 13 år i Australien oplevet noget lignende før.

Næsten.

- Der var de såkaldte Black Saturday Bushfires i februar 2009, som var helt forfærdelige her i Victoria. Men det her er værre, fordi det er et meget større område, der er ramt, siger hun.

Mor er bekymret

Det er ikke kun Bente og hendes mand og børn, der er bekymrede. Det er Bentes mor, Martha, i Asp også.

- Hun er meget nervøs. Det er svært, når man er derhjemme i Danmark, ikke lige kender området her og ikke ved, hvor tæt brandene er på os. Mor havde set på tv, at hele Victoria nærmest stod i flammer, så da hun fik fat på mig i telefonen forleden, græd hun, fordi hun var så lettet over at høre min stemme, fortæller Bente Lilleøre Grysbæk.

Er der lys for enden af tunnellen?

- Ikke lige i øjeblikket. Det går lidt op og ned, og der er nogle steder, der har fået regn, men ilden er bare for stærk til, at det nytter noget. Og op til weekenden stiger temperaturen igen. Vi får 35 grader fra i morgen, og så starter det hele igen. Normalt falder temperaturen, og der kommer regn, sådan i slutningen marts eller april. Men der er jo længe til...

Bente Lilleøre Grysbæk fotograferet i landlig idyl før de store brande begyndte at hærge. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Skød salut i mindeparken

Annonce