Det er nu ikke længere kun Hus forbi-sælgere, der står klar, når du træder ud af Kvickly i Struer. Et magasin, der primært sælges af østeuropæere, kan nu også erhverves.
»Jeg har aldrig set dem før.«
»Det har jeg heller ikke.«
Butiksassistent i Butik Gøg og Gokke i Struer, Kathrine Fogh, og elev samme sted, Maria Middelhede, fik sig i går en førstegangs-oplevelse.
Annonce
Pludselig var det ikke længere hjemløsebladet »Hus forbi«, der blev solgt på fliserne uden for butikken, men et magasin med titlen »Illegal«.
»Jeg blev spurgt, om jeg ville købe den her bog. »The queen of Denmark«, sagde han,« fortæller Kathrine Fogh:
»Nej, tak, sagde jeg, og så slog han bare ud med armene. Det var det, og så kiggede de på vores tøj og forsvandt.«
De to sælgere var foran Gøg og Gokke i cirka et par timer hen over middag, og de nåede da også at tiltrække sig opmærksomhed i Kvickly, der ligger ved siden af Butik Gøg og Gokke.
»Vi har oplevet, at der er et øget antal af tiggere, så vi er jævnligt ude og sende nogen væk. »Hus forbi« har vi en aftale med, så de må gerne stå her, så længe de gør det på en stille og rolig måde,« forklarer kundechef i Kvickly Tina Dyrmose:
»Dem her kender jeg ikke noget til. Dem har vi ikke en aftale med, og så sender vi dem væk,« sagde kundechefen, der dog aldrig nåede ud til de to Illegal-sælgere.
Udfordrer krigen mod narko
Undertegnede talte selv kort med en af de to sælgere. Han fortalte, at han er fra Rumænien, og at bladet handler om stofmisbrug, men at han dog ikke selv er stofmisbruger.
Manden bag magasinet Illegal, der holder til i København - ansvarshavende chefredaktør Michael Lodberg Olsen - kan yderligere tilføje, at:
»Det er et blad, der udfordrer krigen mod narko med viden og derfor på godt og ondt fortæller om stoffer og stofkultur.«
Magasinets sælgere er alle mulige, som han siger, men:
»De fleste er nogle, der ikke må sælge Hus forbi. Typisk østeuropæere.«
Hos Illegal godkender man ikke folk, som det er tilfældet hos Hus forbi.
»Alle kan gå ud og sælge, for vi udbreder folkeoplysning og vil gerne ud til så mange danskere som muligt,« fortæller Michael Lodberg Olsen, der har arbejdet med socialt udsatte i 20 år.
I tilfældet Illegal er det at skabe arbejdsmuligheder til gadens minoriteter, som han kalder dem, derfor ikke det primære fokus.
»Jeg kan ikke garantere, at alle dem, der sælger Illegal, har lovligt ophold, men i de tre år, vi har solgt, er jeg kun bekendt med, at én af dem, politiet har haft fat i, har været her illegalt. Det ville også være dumt at stå og sælge Illegal ude på gaden, hvis man var her illegalt,« siger Michael Lodberg Olsen.
Annonce
Går først efter politiet
Illegals chefredaktør ville gerne ud og orientere alle landets handelsstandforeninger om magasinet, men da det er baseret på frivilligt arbejde, er ressourcerne ikke til det.
Derfor går han i første omgang efter at nå ud til landets politikredse.
Hos Hus forbi ryster sekretariatsleder Rasmus Wexøe Kristensen ikke på hånden over den nye spiller på gaden.
»Det er et blad, der sælges efter samme koncept som vores, men det adskiller sig på format og layout, og så er det en anden gruppe udsatte, de henvender sig til,« siger han.
Annonce