Annonce
Lemvig

Blev borgmester efter et dramatisk møde: Husker du valget i 1982?

Den tidligere borgmester i Lemvig, Jens Kristian Skovmose fylder 80år. Foto: Morten Stricker
Valget af Jens Kristian Skovmose som borgmester er langt den mest dramatiske konstituering i Lemvig Byråds historie
Annonce

Lemvig: Valget af Jens Kristian Skovmose som borgmester i 1982 var resultatet af langt det mest dramatiske konstituerende møde i Lemvig Byråds historie.

Socialdemokraten Ove Urth var en af hovedpersonerne, og han beskriver forløbet i sit hæfte "Lemvig Byråd gennem 100 år", og hvor han beskriver det som "ren Watergate".

Baggrunden var, at borgmester Dalgaard Frandsen måtte sygemeldes, og i hans fravær skulle en ny borgmester væges. Viceborgmester var Anders Sønderskov, og forventningen var, at han ville blive valgt. Det troede han selv, da han gik ind i byrådssalen, men da han forlod den, var det med partifællen Jens Kristian Skovmose siddende i borgmesterstolen.

Baggrunden var den, at oppositionen ikke ønskede Anders Sønderskov som borgmester. Når det nu skulle være en Venstre-mand, foretrak man formanden for teknisk udvalg, Jens Kristian Skovmose, som også havde langt det største personlige stemmetal af Venstre-medlemmerne.

- Jeg havde et stykke tid forinden orienteret Skovmose om, at vi socialdemokrater ville støtte ham, hvis han stillede op. Men socialdemokratiet, de radikale havde sammen med Jens Kristian Skovmose og hans partifælle Harry Lisby kun 10 stemmer, og der skulle 11 til, skriver Ove Urth.

Den stemme hentede Ove Urth en time før byrådsmødet, da han ringede til Andreas Nielsen i Vandborg. Ove Urth sagde:

"Du skal ikke svare på, hvem du stemmer på, men hvis du ikke siger noget inden for de næste tre sekunder, regner vi med, du stemmer på Jens Kristian Skovmose..."

Tre sekunders tavshed gav den afgørende stemme, og til den borgerlige side af byrådets store overraskelse blev borgmesteren ikke den, man på forhånd havde planlagt.

Jens Kristian Skovmose fik siden partiets og byrådets opbakning, og han blev siddende, indtil han valgte at gå af med udgangen af 1997.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Uheldig bagspiller: Ham, der kunne have løst Aarhus-defensiven, var endnu engang tvunget på bænken

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Lemvig

Efterårsmarked er også aflyst

Annonce