Annonce
Erhverv

Droppede drømmejobbet og levede for 1800 kroner om måneden: Bo trak stikket og begyndte at brygge

Om eftermiddagen sidder Bo Rino Christiansen ofte på trappen og drikker en Wiibroe, mens han taler med sin far i Helsingør, men det sker også, at der er gæster på terrassen til smagninger eller andre events. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Bo Rino Christiansen sagde sit ingeniørjob op, droppede lejligheden, de dyre møbler og den anerkendte kunst i København for i stedet at have friheden til at følge sin kreativitet på Sydfyn. Siden har han fortolket digte i øl, drevet en restaurant og udviklet en helt ny kategori af alkoholfrie drikkevarer, der hverken er øl, vin eller sodavand. Borino Fizz kalder han drikken, som både bliver solgt i Danmark, Tyskland og Japan, og som har kostet mange sprængte flasker at udvikle.

Svendborg: På et tidspunkt havde Bo Rino Christiansen en bunke hundetæpper liggende i det lokale, hvor han eksperimenterede med sine alkoholfrie drikke.

I al hast kunne han og hans søn kaste tæpperne over sig og flygte ud af lokalet, når flaskerne med de første udgaver af Borino Fizz begyndte at springe ved et tryk på 12 bar. For når først én flaske sprang, gik en kædereaktion i gang. Skår skød ind i andre flasker, og der var ikke andet at gøre end at skynde sig væk, lukke døren til og vente en times tid på, at flaskerne havde skudt færdigt, inden Bo Rino Christiansen kunne gå i gang med det store oprydnings- og rengøringsprojekt.

- Det er en virkelig svær proces at lave Borino Fizz. Den er fermenteret, som man også fermenterer champagne, og jeg har sprængt 1800 flasker i luften i forsøget på at få det til at virke, fortæller Bo Rino Christiansen.

Annonce

For iværksætteren fra Sydfyn var det imidlertid aldrig et tema at give op. Han har hele tiden været overbevist om, at der er et marked for hans helt egen kategori af en eksklusiv, alkoholfri drik, og siger man til ham, at noget er for besværligt eller ikke kan lade sig gøre, bliver han blot endnu mere stålsat i sin kamp for at få det til at lykkes.

Og lykkedes er det for ham i en grad, så han ikke længere selv kan følge med i produktionen af Borino Fizz, som han eksporterer til både Tyskland og Japan.

Sagde op og solgte alt

Den første, han serverer, er lavet til sushi, rimmede kammuslinger, jomfruhummer og lyse fisk. De let perlende bobler er lavet på thai-basilikum, en smule ingefær og med en snert af rød grape. At Bo Rino Christiansen skulle ende dér - i et åbent lokale med malet betongulv, kunst på væggene, en duft af nybagt rugbrød og muligheden for at tage en middagslur, er imidlertid en rute belagt med et utal af tilfældigheder. Den tog dog sit udspring i et aktivt valg. Et valg om at købe sit liv frit.

- Jeg er oprindeligt uddannet produktionsingeniør og sad i en amerikansk virksomhed inden for medicinalindustrien. Jeg var 33 og havde været der i næsten 10 år. Jeg havde en stor lejlighed, Arne Jacobsen-møbler, Rory Lichtenstein på væggen og hele pivtøjet. Så sad jeg der med en søn på 10 år, og tænkte på, hvad der skulle ske, når jeg fyldte 40 år. Det eneste, jeg kunne komme på, var at jeg skulle have en Harley Davidson og striber i håret, men så begyndte jeg at spekulere på, hvad der ville ske, hvis jeg satte livet frit og startede forfra, fortæller Bo Rino Christiansen.

Han sagde sit job op til stor forargelse for virksomheden, der havde troet, at han skulle være der for altid. Det havde han også selv, for det var et drømmejob, han havde landet.

Men friheden trak.

Bo Rino Christiansen solgte alt, købte en andel i en gård på Sydfyn og lavede et stort, økologisk kollektiv med dyr og grøntsager, hvor han levede for 1800 kroner om måneden inklusiv mad og toiletpapir.

Kunstbryggeriet Far & Søns alkoholfrie Borino Fizz med hibiscus har en flot rød farve og går godt til hovedretter, hvor boblerne er med til at fjerne den fedthinde, der dannes på tungen. Bo Rino Christiansen køber hibiscussen i Egypten, og når han har kogt planten, ligger der sand fra Sahara tilbage i gryden. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Det første år drak han kaffe og kiggede på naturen og den rækkefølge, som planterne sprang ud i, men for sin sidste løn købte han også et lille tysk bryganlæg, som han stadig har stående i køkkenet.

- Hvis jeg lavede den ultimative øl, skulle jeg aldrig mere i supermarkedet. Problemet var bare, at jeg ikke købte nogle bøger, så det var noget forfærdeligt øl, jeg lavede. Men når du bor i kollektiv, er der altid nogen, der gider drikke det, og så kan du øve dig én gang til. "Bjørn Borg har sagt noget smukt: Hvor er det pudsigt, at jo mere, jeg øver mig, jo mere heldig bliver min baghånd", citerer Bo Rino Christiansen.

Sådan gik det også med bryggeriet, og på et tidspunkt begyndte han at gå mere stringent til opgaven og finde ud af, hvad de forskellige ingredienser havde af betydning. Det var kort før jul, og Bo Rino Christiansen besluttede sig for at bruge honning fra sine bier og en masse krydderier.

Den første øl kom derfor til at hedde Merry Christmas Honey. Den næste var uden honning og fik selvfølgelig navnet Merry Christmas without Honey. Derefter fulgte varianter uden krydderier lagret på whiskyfad, sherryfad og den sidste på et egetræsfad.

- Der var noget magisk over at sidde med de fem øl, så jeg gav dem til en forfatter, jeg kender, og spurgte, om han kunne se en historie i dem. Det kunne han ikke, men til alt held var det en kedelig onsdag i oktober, øllene er en halv liter store og med 7 procents alkohol, og da han fik drukket sig ned i dem, kunne han se historien og skrev "En mands deroute i december". Først er alt godt. Det er jul, og hovedpersonen er sammen med sin kæreste. Så mister han kæresten, slår sig på whiskyflasken og siden på sherry, og til sidst ender han i en egetræskiste. I det øjeblik opstod Kunstbryggeriet Far & Søn, siger Bo Rino Christiansen.

Annonce

Parløb med kunsten

Bo Rino Christiansens åbner endnu en flaske i taglokalet midt i Svendborg.

Det er Hibiscus-varianten af Borino Fizz, som er udviklet til hovedretter med grillede svampe, kød og fede saucer. Bo Rino Christiansen henter hibiscussen i Egypten, og når han har kogt planten, ligger der som en lille hilsen fra Sahara kun sand tilbage i gryden.

Kunstbryggeriet Far & Søn holder til i stemningsfulde omgivelser midt i Svendborg. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Inden han nåede dertil, har han lavet utallige forsøg. Først med øl og nogle mere heldige end andre, men det første lange stykke tid altid i et tæt parløb med kunsten.

- Det er så kedeligt at lave en brown ale, en kölsch eller en IPA. Når du derimod tager udgangspunkt i kunsten, kan du gå i alle mulige retninger, og jeg elsker at være ustoppelig. Vi har lavet mere end 50 forskellige samarbejder med kunstnere, især forfattere, igennem en tre-årig periode. De skrev en unik tekst, som min søn og jeg havde 15 minutter til at dechifrere i en smag, og senere lavede vi en happening, hvor forfatteren læste både sit normale materiale og den specielle tekst op og serverede øl undervejs. Det var meget morsomt, og forfatterne nød at have et levende publikum, fortæller Bo Rino Christiansen.

Jeg har aldrig ønsket at have et stort bryggeri og kørte med nogle små brygsystemer med 50 liter i hver, hvor jeg startede med at fylde på fra morgenstunden, og så kunne jeg gå videre til den næste og blive ved 16 timer i døgnet. Så da coronaen ramte, startede vi med at tude en uge og sove en uge. Derefter tænkte vi, at hvis verden står stille, er det nu, vi skal flytte os.

Bo Rino Christiansen, Kunstbryggeriet Far & Søn

Senere blev han opfordret til at lave en øl, der smagte af pibetobak, og bryggede modvilligt en stor, mørk staut med masser af figner og noter af whiskey og røget egetræ. Her kunne projektet være stoppet, hvis det ikke var fordi, at den ene kasse øl var blevet stjålet og sendt rundt til en række ølanmeldere, der var med til at skabe hype om bryggeriet.

Bo Rino Christiansen stod ved en skillevej.

Bo Rino Christiansen nyder at eksperimentere med forskellige smage. Meget bliver godt, men en del bliver også kasseret. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Smagninger i Den Selvforsynende Landsby i Hundstrup krævede enten offentlig transport eller en lyst til at lægge sengetøj på og drive Bed & Breakfast. Ingen af delene var til stede, og Bo Rino Christiansen endte efter noget tid i Svendborg, hvor han i nogle år drev restaurant sammen med sin søn og opdagede behovet for alkoholfrie drikkevarer, der modsat saft og most ikke er spækket med sukker.

- Vi havde plads til 35 i restauranten og servede syv retter med syv forskellige øl, men hvis du har fået noget at drikke, kan du ikke køre, og der var mange, som ikke drak alkohol, så vi lavede en alkoholfri menu med saft og most i alle afskygninger, men efter tredje tallerken begyndte maden at komme urørt ud. Menuen fungerede ikke, fordi folk drak sig mætte af alt det sukker, der er i saft og most. Æblemost ligger på mellem 18 og 22 procent sukker, så jeg måtte i bryggeriet og rode og kastede mig ud i at lave noget på krydderurter, fortæller Bo Rino Christiansen, og så er vi tilbage ved hundetæpperne og de 1800 flasker, han har sprunget i luften i jagten på den helt rigtige sammensætning.

Annonce

Tysk fremstød

Bo Rino Christiansen fik styr på trykket i flaskerne, rygtet om det alkoholfrie alternativ spredte sig, og han blev opfordret til at sende to kasser til Tyskland som en del af et økologisk dansk fremstød syd for grænsen.

Den ene kasse vækkede smagsmæssig begejstring, men prisen var for høj. Den anden kasse endte hos en tysk øko-guru, der var vildt begejstret, og Kunstbryggeriet endte derfor med at gå ind på det tyske marked, hvor Bo Rino Christiansen i en by som Hamborg kunne få afprøvet konceptet på 5,5 millioner mennesker inden for meget kort afstand. Senere er Borino Fizz også kommet ind på en række restauranter i Japan.

- I Tyskland er de længere fremme med de alkoholfrie drikke. Da vi startede i 2017, gik det noget mere trægt herhjemme. Vi kunne godt mærke, at vi har en drukkultur, og dengang var der ikke alkoholfrie sektioner i supermarkederne. Men alle de alkoholfrie øl har banet vejen og skubbet i den rigtige retning. Vi taler meget ind i, at man skal kunne huske festen og skære ned på sit samlede alkoholforbrug, for det behøver ikke være enten-eller, mener Bo Rino Christiansen, der nu kun laver øl i begrænset omfang.

- For mig er det her fremtiden, understreger han og kigger på de tre flasker foran sig.

I stedet for at slås på et marked med 216 bryggerier og omkring 1800 nye øl om året satser han på sin egen kategori og hælder lyse bobler i champagneglas. Lavet på kaffir lime og citrongræs og fem forskellige, nordiske botanicals for at give drikken kompleksitet.

Bo Rino Christiansen går stadig til fysioterapeut på grund af sliddet med at følge med efterspørgslen op til coronakrisen, hvor alt var håndholdt. Uden at kunne få en palleløfter ind i produktionen, måtte han selv slæbe flasker i hobetal frem og tilbage.

- Jeg har aldrig ønsket at have et stort bryggeri og kørte med nogle små brygsystemer med 50 liter i hver, hvor jeg startede med at fylde på fra morgenstunden, og så kunne jeg gå videre til den næste og blive ved 16 timer i døgnet. Så da coronaen ramte, startede vi med at tude en uge og sove en uge. Derefter tænkte vi, at hvis verden står stille, er det nu, vi skal flytte os.

Annonce

Produktion i Skanderborg

Alternativet til at slide sig op, blev at gøre noget radikalt. Forsøg på at tilkoble en investor var tidligere strandet på, at investorer ofte gerne vil have iværksætterne til at satse 100 procent på én ting, mens Bo Rino Christiansen ikke kan puttes i en kasse og vil have frihed til at lave mange ting.

Løsningen blev derfor at købe sig ind på det topmoderne Skanderborg Bryghus, hvor Bo Rino Christiansen tager op med alle sine mere eller mindre hemmelige ingredienser og opskrifter og får brygget Borino Fizz i en helt anden mængde, end han ellers ville være i stand til.

Kunstbryggeriet Far & Søn

  • Blev grundlagt i 2010 og begyndte som et kunstprojekt, hvor Bo Rino Christiansen og hans søn fortolkede digte i øl.
  • Siden 2015 haft bryggeriet til huse i et ældre byhus i Svendborg, hvor bryggeriets tasting room og udviklingskøkken ligger.
  • Bryggeriet har udviklet sig og taget mange afstikkere undervejs men har som mål at bringe bedre drikkevarer til forbrugerne baseret på økologi og naturlige råvarer.
  • Har tidligere brygget en lang række forskellige øl og har i en årrække også drevet en mindre restaurant, men satser nu udelukkende på alkoholfrie Borino Fizz, der hverken er sodavand eller vin men sin helt egen kategori, der tager 21 dage at producere. Borino Fizz sælges primært i delikatesseforretninger og hos vinhandlere.
  •  Bo Rino Christiansen er desuden involveret i en lang række andre udviklingsprojekter med forskellige samarbejdspartnere, og han er idémanden bag en række produkter, der bliver udgivet gennem andre producenter.
  • Han driver virksomheden sammen med direktør Helle Skovgaard Jørgensen. Hans søn er ikke længere involveret.

Samtidig har Kunstbryggeriet Far & Søn lagt salg og lagerfunktionen ud til Estate Coffee i Haarby og på den måde skabt rum til, at Bo Rino Christiansen igen har frihed til at eksperimentere med nye smagssammensætninger, lave udviklingsprojekter for andre producenter og udvikle nye produkter.

- Jeg roder med 42 forskellige produkter i øjeblikket, for når man åbner én dør, er der mange flere døre inde bagved. Og når du tilegner dig viden, kan du sætte Lego-klodserne sammen i en anden rækkefølge. For mig er kreativitet ikke noget, der foregår mellem klokken 7.00 og 16.00. Det er, når man har lyst, og man må også gerne sove til middag her. Når vi har praktikanter, bliver de meget overraskede, men jeg vil hellere have, at de sover en time end hænger i tre. Og hvem siger, at det tager 37 timer om ugen at nå tingene? Vi har ikke et arbejdsliv og noget fritid her. Vi har et liv. Det er som om, iværksætteri i Danmark er noget med at gå med slips, få en god idé, hurtigst muligt få en investor ind og sælge virksomheden efter tre år. Det synes jeg ikke er sjovt. Det sjove er at rode med tingene, siger Bo Rino Christiansen, inden han vender rugbrødet fra ovnen ud på en rist.

Annonce

Søstjerne-filosofien

Det er et af frynsegoderne ved at være en del af Kunstbryggeriet Far & Søn. Et andet er Bo Rino Christiansens eftermiddagsritual med hver dag at at drikke en Wiibroe på altantrappen, mens han taler med sin far i Helsingør.

Da Bo Rino Christiansen fra Kunstbryggeriet Far & Søn i en periode drev restaurant sammen med sin søn, opdagede han, at der var en behov for alkoholfrie drikke, som ikke er gængse sodavand eller danskvand. Når han serverede saft eller most, oplevede han imidlertid, at gæsterne ofte drak sig mætte. Derfor satte han sig for at udvikle en alkoholfri drik med et lavt sukkerindhold og en stor smagsoplevelse. Det er blevet til Borino Fizz, som han foreløbig både eksporterer til Tyskland og Japan. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Bo Rino Christiansen er for længst fyldt 40 år, har hverken Harley Davidson eller lyse striber i håret, og når pengene i perioder har været små, har maden til gengæld været god, fordi han har haft tid til at nørde i køkkenet.

- Jeg er stadig tyk, så det må gå o.k., som han grinende siger.

Nu mangler han bare at udbrede kendskabet til Borino Fizz, så flere kan få en god, alkoholfri smagsoplevelse.

- Jeg har fået det liv, jeg ville have. Jeg har ikke ambitioner om at lave noget kæmpestort eller have medarbejdere, for det er svært at have medarbejdere ansat ind i tilfældigheder. Vi kan gå i alle mulige retninger og vende på en tallerken. Vi er meget agile, og jeg vil gerne have min frihed og kunne gå at lege. Jeg har altid drømt om at være ligesom en søstjerne, der har fem arme. Hvis den mister en arm, kan man bruge de fire andre, mens den langsomt vokser ud igen. Det er min filosofi, siger han.

Op til coronakrisen havde Bo Rino Christiansen fra Kunstbryggeriet Far & Søn ustyrligt travlt med at følge med efterspørgslen på Borino Fizz. Derfor besluttede han sammen med direktør Helle Skovgaard Jørgensen at flytte produktionen til Skanderborg Bryghus, og det har givet ham langt mere tid til en lang række spændende udviklingsprojekter, han lige nu er en del af. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Et af personalegoderne ved at arbejde på Kunstbryggeriet Far & Søn er, at man ikke har et arbejdsliv og et liv. Det hele smelter sammen, og derfor er der også mulighed for at holde øje med det hjemmebagte rugbrød i løbet af arbejdsdagen. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Bo Rino Christiansen har stadig det lille tyske bryganlæg, som han købte, da han sagde sit job i København op og flyttede til Sydfyn for at få mere frihed. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Lemvig For abonnenter

SOSU-hjælpere er en mangelvare i fremtiden, men: Line uddanner sig på 17 uger og med fuld løn

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Vestjylland

Spurgt på gaden: Føler du dig tryg ved, at lægevagten er der, når du har brug for hjælp?

Sport For abonnenter

Breddehåndbolden ruller igen efter corona: - Aner ikke hvad de andre hold kommer med

Lemvig

42-årig sigtet for voldtægtsforsøg: Gik frivilligt med til at forlænge fængsling

Holstebro

Tyve tog to timer om at stjæle 45 opvaskemaskiner og tørretumblere: Det værste er, at de stjal to bestemte hvidevarer

Lemvig

Din varmeregning stiger: Næsten 1600 kroner mere om året

Debat For abonnenter

Manden har jo ret - vi får for lidt

Erhverv

Åbent Landbrug skal tage livet af skræmmekampagner

Holstebro

Finn samler på en ting, vi allesammen har gået med i lommen: - Der er mange samlere, der køber bare for at købe

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Kultur

De Frivilliges Hus blev indviet: 'Den arkitekt skulle have brækket sin blyant...'

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Lemvig

Det kræver fuld koncentration: Yoga ude på vandet giver en ekstra dimension

Annonce