Annonce
Penge og økonomi

En million kroner tilovers? Så spar op til pensionen

Aktier eller opsparing? Når millionen ruller, skal man tænke sig godt om. Foto: Colourbox
To økonomiske eksperter råder til at investere på den lange bane.
Annonce

HORSENS/KØBENHAVN: Det sker ikke hver dag, men det kan jo ske.

Du har en million kroner, du ikke lige ved, hvad du skal bruge til. Og hvad gør du så?

Vi har fået to eksperter fra den finansielle sektor til at give gode råd til, hvordan man bedst passer på det syv cifrede beløb med de seks nuller.

- Først skal vi lige finde ud af, om det er penge i et selskab eller frie midler, vi taler om. Det er jo ikke kun i banken, renterne er lave, det er de også på obligationsmarkedet, selv om de er steget en smule på det seneste på 30 års obligationer, og 10 års statsobligationer er nede i minus 0,80, siger Anders Andersen, private banking-direktør i Sydbank.

- Der er et hav af muligheder for at investere. Inden man begynder, er det vigtigt at vide, om man har maven til at løbe risikoen med, kursfald og så videre. Det er svært at finde alternativer, hvis man ikke vil løbe en risiko, og det er jo også svært at spå om, hvordan økonomien ser ud om et halvt år, forklarer Anders Andersen og fortsætter:

- Har man en konservativ tilgang, skal man overveje alternativer på længere sigt. Har man en erhvervsvirksomhed og vil udlodde en million kroner til sig selv, vil jeg anbefale, at man indbetaler beløbet til pensionsopsparing. Det er den billigste måde at få pengene ud på, for man skal betale skat, hvis man udbetaler en bonus til sig selv.

Men hvad gør man, hvis man for eksempel vil sætte en halv million kroner af til pension og så investere en den anden halve million?

- Selv om det kan være svært at få afkast på aktier, ville jeg investere i dem. Men det skal gøres bredt. Man skal sprede sine investeringer for at få konkursrisikoen væk, og jeg vil anbefale, at man bruger diverse investeringsforeninger og puljeprodukter. Det vil være helt tosset at satse på en enkelt aktie, og man skal ikke kun satse på danske, men også på globale aktier. Der er altid en risiko ved det, og så giver det god mening, at man har investeret i sin pension. Så er man også kreditorbeskyttet, hvis man skulle komme i økonomisk modvind.

Selv om det er svært at generere afkast på obligationer, kan det på længere sigt måske godt betale sig at investere i statsobligationer fra for eksempel Indonesien, Filippinerne og Brasilien og kombinere det med virksomhedsobligationer.

Selv om det kan være svært at få afkast på aktier, ville jeg investere i dem. Men det skal gøres bredt.

Anders Andersen, private banking-direktør, Sydbank

Annonce

Kig på skat og omkostninger

Per Ørtoft Jensen, partner i skatteafdelingen hos revisionsselskabet PwC (PricewaterhouseCoopers), er set med sine skattetekniske briller overordnet enig i Anders Andersens anbefaling af at investere millionen i pension. Han går dog, påpeger han, først ind og rådgiver om det skattemæssige, når man har aftalt investeringsformen med banken:

- Vil man investere de frie midler i en kort tidshorisont, skal man kigge på afkastet efter omkostninger, herunder skat. Ser vi på direkte aktiekøb, betaler du skat, når du får udbytte eller sælger og får en kursgevinst. Det er 27 procent på de første 54.000 kroner prer ægtefælle i 2019 og 55.300 kroner i 2020.

Derefter betales der 42 procent. Er det indirekte aktiekøb gennem investeringsforeninger, skal man sondre mellem de udloddende og de akkumulerende - Hos de udloddende, som jo udlodder udbytter og kursgevinster, skal du fra 1. januar 2020 på samme måde betale 27 og 42 procent, hvis du sælger og får en højere kurs.

Hos de akkumulerende investeringsforeninger er der såkaldt lagerbeskatning, selv om du ikke får pengene i hånden, skal du betale skatten på 27 og 42 procent af en papirværdistigning hvert år, fortæller Per Ørtoft Jensen.

- Der er skrevet og sagt en masse i de senere år om de udenlandske investeringsforeninger, ETF (Exchange Traded Fund). Udfordringerne ved dem er, at de så godt som altid falder i den lagerbeskattede kategori, hvor skatten afregnes løbende.

Men ETF er et attraktivt alternativ til de danske investeringsforeninger, fordi nogle af dem har omkostningsprocenter, som umiddelbart kan være lavere end de danske. Man skal her vurdere, om det er godt eller dårligt, at man skal af med skatten årligt, men at man har lavere omkostninger.

Annonce

Nyt attraktivt alternativ

Endelig fremhæver Per Ørtoft Jensen muligheden for at oprette aktiesparekontoen, som den blå regering indførte:

- Her kan man sætte frie midler på en konto, så de løftes op i en tredje skatteverden. Du må maksimalt indsætte 50.000 kroner og bliver årligt lagerbeskattet med 17 procent skat på investeringernes værdistigninger. Det er et skattematematisk attraktivt alternativ.

- Ulempen ud over lagerskatten er en lille fælde. Får du et stort tab, er du låst på kontoen. Og du skal blive på den for igen at hente en gevinst. Man kan i denne sammenhæng så sige, at 50.000 kroner er små penge i forhold til millionen. Og man kan kun lave én konto, siger skatte-eksperten.

På den lange bane anbefaler Per Ørtoft Jensen trods aktiernes attraktivitet at sætte millionen i sin pension:

- Har man tålmodigheden, og vel især, hvis man ikke er så tæt på pensionsalderen og dermed har en særlig lang tidshorisont, bør man ud fra en skattemæssig betragtning overveje at sætte sine penge i en pensionsordning. Her er skatten lavere og mere simpel. Det hele ryger ind i en stor samlet pulje, hvor det bliver lagerbeskattet. Pensionsafkastloven har med den såkaldte PAL-skat fastsat en skatteprocent på 15,3, og her kan man trække pengene ud igen over en årrække som livrente eller ratepension.

Har man en aldersopsparing uden fradrag, skal man ikke betale skat af udbetalingerne. Fordelen ved en aldersopsparing er dermed, at man kun betaler 15,3 procent skat på afkastet, det vil sige lavere end skatten på afkast i frie midler, slutter Per Ørtoft Jensen.

Per Ørtoft Jensen, partner i skatteafdelingen hos revisionsselskabet PwC. Pressefoto
Anders Andersen, private banking-direktør i Sydbank. Pressefoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Kaptajn sigtet efter grundstødning

Lemvig

Knuste ruden med en ugle

Danmark For abonnenter

Professionel fodboldspiller slipper for karantæne efter konkursdrama: Boligforeninger snydt for millioner

Lemvig

Børn formede is til skulpturer

Annonce