Annonce
Navne

Far til Folkets Hus har rundet de 70

Per Clausen (t.v.) og Poul Erik Gravgaard fra Thyholm Murer har haft et tæt samarbejde, og her ser de på planerne for en energirenovering af et hus, som var udvalgt af Teknologisk Institut til et forsøg med nye metoder til en opgradering af den danske boligmasse i 2014. Arkivfoto: Kirstine J. Christensen
Med udsigt til flere store projekter i Struer er der mindst fem år endnu, inden Per Clausen bare overvejer at gå på pension. Jeg skal lige have fikset lidt hjerteflimmer, så er jeg klar, forsikrer han.

Struer: Tirsdag formiddag var der dækket op til reception og en passende fejring af arkitekt Per Clausen, ejeren af Møller Nielsens Tegnestue i Bussinesspark Struer, som fyldte 70 år.

- Jeg havde sagt, at det skulle vente, fortæller han.

- Om en måneds tid får jeg det sidste stik og er færdigvaccineret, så vi kan vende tilbage til lidt mere normale tilstande. Så vil jeg da markere dagen på en eller anden måde. Jeg ved ikke lige, hvad der kommer til at ske. Det får vi se, sagde han.

Annonce

Men som sagt: Han slap ikke for at få gæster på selve dagen.

- Det var jo en almindelig arbejdsdag, så jeg kiggede noget olmt på de andre på tegnestuen, da jeg fandt ud af, hvad der var ved at ske og folk begyndte at dukke op, fortalte han dagen efter dagen, han fyldte 70 å. Og det med en klar hensigtserklæring om at blive ved med at arbejde med alt det, der fylder hans hverdag.

- Jeg bliver i hvert fald ved, til jeg fylder 75 år. Det bliver jeg nødt til med alle de opgaver, jeg ikke har kunnet sige nej til, fortæller han uden at kunne røbe de nærmere detaljer.

Projekter i Struer

Men det er blandt andet et par større projekter i Struer, hvor han i 1990erne især fik sat sit aftryk på byens arkitektur med opførelsen af Folkets Hus på Tegltorvet.

Inden da havde Per Clausen stået for en omfattende ombygning af det tidligere mejeri på hjørnet af Bredgade og Smedegade, som blev til Struer Musikskole.


Jeg bliver i hvert fald ved, til jeg fylder 75 år. Det bliver jeg nødt til med alle de opgaver, jeg ikke har kunnet sige nej til.

Per Clausen, Møller Nielsens Tegnestue, MNT Arkitekter, Struer


Per Clausen har således lagt streg til to af de mest markante bygninger i midtbyen, og desuden stod han i spidsen for byggeriet af et nyt menighedshus ved Humlum Kirke og hele den omfattende renovering og ombygning af menighedshuset ved Gimsing Kirke.

Det er bare nogle af eksemplerne på Per Clausens offentlige bygggerier.

Annonce

Frontløber

Ud over de markante byggerier, blev han en af de første, der fik knækket energikurven i det private byggeri.

Sammen med Thyholm Murer vandt Per Clausen en konkurrence ved Vejen, hvor ti byggefirmaer i 1990erne konkurrerede om at opføre det mest energivenlige parcelhus efter nogle principper for passivhuse, som i mellemtiden har vundet indpas på det generelle boligmarked.

Men Per Clausen var frontløber, og det samme var tilfældet, da han var med til at opføre et af de første parcelhuse med Svanemærket.

- Jeg var en halv time fra at være den første. Det kan stadigvæk ærgre mig, fortæller han, næsten 20 år efter det intense kapløb om at være først.

- Alt skulle dokumenteres ned til den sidste ledning. Så vi skulle have fat i både den lokale elektriker, dennes leverandør og dennes underleverandør, som fik sine leverancer fra en leverandør i Italien, som vi så skulle have kontakt med for at kunne dokumentere, at der ikke var pvc-plast i ledningerne, forklarer han.

Men han må konstatere, at det var besværet værd.

- Det er noget, vi har fået rigtig mange opgaver på. Det var utroligt spændende at være med til  bevise, at mange af tingene faktisk nemt kunne lade sig gøre i det traditionelle murstensbyggeri, hvis man bare tænkte sig lidt om, fortæller han.

Annonce

Hjerteflimmer

- Nu skal jeg lige have overstået en mindre hjerteoperation. Jeg har lidt hjerteflimmer, og skal have det fikset i dag, fortalte han, da avisen gerne ville have haft et nyt foto af ham foran Folkets Hus, dagen efter fødselsdagen i tirsdags.

Den plan gik således i vasken. Men når disse ord rammer både internettet og avisens spalter, vil Per Clausen være stærkt tilbage.

- De siger, at det giver masser af ny energi, når  operationen er overstået. Det glæder jeg mig til, fortalte han efter en god start på dagen på en byggeplads i Lemvig.

https://modules.wearehearken.eu/dagbladet-holstebro-struer/embed/6827.js
Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Holstebro-musiker spiller op ved Bornholms sommerrevy

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Navne

Lemvig-præst rykker til Aarhus Domkirke

Annonce