Annonce
Lemvig

Gudstjenester aflyses - konfirmationer i fare

Sognepræst Carsten Riis Jensen, Møborg, har udviklet et koncept for en særlig pokemon-gudstjeneste. Nu er han igang med at udvikle et nyt koncept, så han kan undervise konfirmander over nettet. Foto: Benny Gade
De kommende tre søndage bliver det ikke gennemført gudstjenester i landsdelens kirker

Lemvigegnen: De næste tre søndage er gudstjenesterne aflyst overalt i landets kirker for at forebygge spredningen af corona-virus. Bliver perioden forlænget, kan det også ramme de kommende konfirmationer. Det er i hvert fald en situation, som sognepræsten i Møborg, Carsten Riis Jensen, allerede forbereder sig på.

- Konfirmationerne er jo tæt på, men vi ved ingenting. Foreløbigt har jeg aflyst al konfirmationsundervisning og også et planlagt møde for forældrene, siger han.

Det betyder dog ikke, at han har opgivet undervisningen. Carsten Riis Jensen har nemlig let ved at udvikle nye undervisningstilbud, hvor han inddrager digitale medier. Han har tidligere arrangeret Pokemon-gudstjenester, lige som han sidste år modtog initiativprisen for at inddrage brætspil og computerspil til læring for at motivere de unge. Derfor kan det ikke undre, at han også nu sidder med ideer til, hvordan han holder kontakt med sine konfirmander.

- Jeg sidder netop nu og laver noget til konfirmanderne, så de kan logge sig ind på en hjemmeside og lave nogle opgaver færdige. Det er et system, jeg også vil dele med mine kolleger, hvis de vil bruge det, siger han.

Jeg har allerede underrrettet forældrene om, at der måske maksimalt må være 100 gæster, hvis konfirmationen bliver gennemført

Carsten Riis Jensen, sognepræst

Det gennemføres

Selv om gudstjenesterne er aflyst, bliver de nødvendige kirkelige handlinger gennemført såsom begravelser, dåb og bryllupper, men der bliver begrænsninger på antallet af deltagere.

- Efter retningslinjerne må der være op til 100 deltagere, siger Niels Arne Christensen, der vikarierer som provst i Lemvig Provsti, da provstiets egen provst, Ole Rasmussen, er på studietur i Israel.

Samtidigt siger reglerne, at der skal være behørig plads til deltagerne.

- Og derfor kræver det et rum med 200 sæder, hvis der skal være plads til 100 mennesker, siger Niels Arne Christensen.

Derfor forudser han, at der vil være kirker, der ikke er egnede, hvis der ventes op mod 100 mennesker til handlingen.

- Så må man enten flytte det til en større kirke eller indskrænke overfor familien, at kun de nærmeste pårørende må komme, siger Niels Arne Christensen.

Annonce

Indskrænker

Det er en problemstilling, som Carsten Riis Jensen allerede har haft inde på livet.

- Vi har nogle dåb, som vi vælger at gennemføre, men selve gudstjenesten bliver ikke gennemført, siger Carsten Riis Jensen.

Samtidigt har han været nødt til at indskærpe overfor familien, at der vil være begrænsninger på antallet af deltagere. Det er et problem, der vil blive endnu større, hvis restriktionerne strækker sig frem til de kommende konfirmationer.

- Jeg har ganske vist ikke mange konfirmander i år - jeg har ni drenge. Men jeg har allerede underrrettet forældrene om, at der måske maksimalt må være 100 gæster, hvis konfirmationen bliver gennemført. Men jeg tror og stoler på, at vi om nogle uger har fundet en måde at leve med corona på, og så må vi tage den derfra, siger han.

Niels Arme Christensen, der til daglig er sognepræst i Holstebro, kender også problemet. Han har de første konfirmationer allerede den kommende søndag. Han har dog en anden løsning på pladsproblemet.

- Præsten må i dialog med konfirmanderne og deres forældre. Måske kan man dele arrangementet op, så man får en ekstra konfirmation, siger han.

Annonce

Aflysninger

Selv om alle gudstjenester er aflyst - indtil videre i de kommende 14 dage - er præsterne fortsat være tilgængelige for mennesker, der har brug for det. Sjælesorg til syge og andre udsatte grupper over Skype eller telefon vil desuden blive styrket. Der er desuden tilknyttet ekstra præster til Sjælesorg på nettet, som er folkekirkens eksisterende tilbud om en fortrolig samtale med en præst på internettet.

- I Viborg Stift følger vi også udviklingen helt tæt, fortæller biskop Henrik Stubkjær.

- Vi gør en ihærdig indsats for, at vi fortsat kan få begravet vores afdøde med værdighed og få døbt vores børn.

Biskoppen understreger, at alle andre aktiviteter, der finder sted i kirkerne, også skal aflyses. Det gælder alt fra koncerter til foredrag og babysalmesang.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: : køb abonnement på dagbladet-holstebro-struer.dk eller køb abonnement på folkebladetlemvig.dk.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Endnu en flyttedag for kviktestcenter

Annonce