Annonce
Erhverv

I Randers har man knækket koden til genbrug af plast

Michael Velling, MV Plast, med en plastpalle, der er fremstillet af affaldsplast. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Et samarbejde mellem Randers Kommune og to virksomheder har resulteret i en metode til at genbruge det plastaffald, som hidtil enten har måttet brændes eller deponeres.

Plast: Selv om flertallet af danskerne efterhånden sorterer affald og blandt andet adskiller plast fra andet skrald, sker det stadig i alt for høj grad til ingen nytte. Kun en begrænset del af plasten, omkring 15 procent, bliver nemlig genbrugt.

Nu har to virksomheder i Randers sammen med kommunen imidlertid barslet med en løsning, som skal ændre på det forhold. Den ene virksomhed, Dansk Affaldsminimering i Langå, har udviklet en metode og maskiner, som gør det muligt at sortere og rense plasten tilstrækkeligt til, at det kan bruges som råmateriale i nye produkter.

Den anden virksomhed, MV Plast i Randers, har sideløbende løst problemet med at anvende den trods alt stadig let forurenede plast i en støbeproces. Og det har ikke været nogen let udfordring.

Randers-metoden til genbrug af husholdningsplast

Metoden er udviklet i et samarbejde mellem Randers Kommune og to af kommunens virksomheder, Dansk Affaldsminimering og MV Plast.Kim Dalsgaard fra Dansk Affaldsminimering har udviklet såvel metode som maskiner til finsortering og rensning af det plastaffald, som hidtil enten er blevet brændt eller deponeret.

MV Plast har på sin side udviklet en metode til at støbe plastprodukter af det stadigt let forurenede plastmateriale.

Den affaldsplast, som de to virksomheder nu har fundet ud af at genanvende, udgør cirka halvdelen af den samlede mængde plastik, som indsamles fra de randrusianske husstande.

Første produkt af genbrugsplasten er paller med samme mål som de kendte europaller. Men materialet kan i princippet bruges til mange forskellige produkter. Blot vil det ikke kunne godkendes som emballage til fødevarer.

Direktør Kim Dalsgaard, Dansk Affaldsminimering, har udviklet metode og maskiner til finsortering og rensning af affaldsplast . Foto: Mathias Fredslund Hansen

Tre kategorier af plast

Sektionsleder i Affald og Varme i Randers Kommune Jørgen Niemann fortæller i korte træk historien bag projektet:

- Da vi for fem år siden begyndte at sortere husholdningsaffaldet her i kommunen, var det naturligvis tanken, at alt så vidt muligt skulle genbruges. Men vi havde store problemer med at finde ud af, hvordan vi kunne genanvende cirka 50 procent af plasten.

- Plastaffaldet kan deles op i tre hovedkategorier, HDPE, som typisk er forskellige typer plastdunke, PET, som primært er drikkeflasker af plastik, og så alt det andet. Såvel HDPE- som PET-plasten har vi kunnet sælge til genbrug, men den øvrige affaldsplast, som faktisk udgør halvdelen af al den plast, der smides ud, har vi ikke haft mulighed for at genbruge.

- Men det kan vi altså nu, siger Jørgen Niemann.

Dansk Affaldsminimering får plasten leveret som sammenpressede baller. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Gennembrud i 2016

Gennembruddet kom ved et møde for cirka to år siden mellem Jørgen Niemann og direktørerne i de to nævnte virksomheder, Michael Velling og Kim Dalsgaard fra henholdvis MV Plast og Dansk Affaldsminimering.

Sidstnævnte mente om affaldsplasten, at "det må vi kunne finde ud af at bruge", hvorefter han gik i gang med at udvikle metoder til finsortering og rensning af det plastaffald, som både bestod af forskellige typer plast, og som ofte var så forurenet af fødevarerester, eller hvad det ellers havde været brugt som emballage til.

Missionen, der har kostet mange fejlslagne forsøg og et beløb i omegnen af de 15 millioner kroner, lykkedes. Og inden 2018 er omme, vil cirka 1200 ton plastikaffald være omdannet til piller, som Michael Velling og hans virksomhed kan støbe eksempelvis paller af.

Heller ikke Vellings opgave har imidlertid været sådan bare at løse. Også han har brugt oceaner af tid og millioner af kroner på at finde en måde at støbe med den ikke helt rene plast. Som han siger:

- Normalt skal råmaterialet være så rent under støbningen, at hvis bare vi taber lidt på gulvet, må det kasseres.

Den rensede plast leveres i pilleform fra Dansk Affaldsminimering til MV Plast. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Paller

Første produkt, som MV Plast sætter i produktion, er paller med samme mål som de velkendte europaller i træ. Men i princippet er det kun fantasien og fødevaremyndighederne, der sætter grænser for, hvad man kan lave af genbrugsplasten.

- Den vil ikke kunne godkendes som emballage til fødevarer, og så er vi ydermere begrænset af, at vi indtil videre kun kan støbe i én farve, nemlig koksgrå, siger Michael Velling, der i øvrigt ejer virksomheden sammen med sin bror Mogens.

MV plast har foreløbig lavet nogle prøvestøbninger, men Michael Velling forventer at producere paller for fuld skrue fra om en måneds tid.

Hans råmaterialelevarandør, Kim Dalsgaard, påpeger videre, at genbrugsplasten faktisk er af ganske god kvalitet.

- Fordi der for størstepartens vedkommende er tale om forholdsvis ny plast, der ikke bærer præg af tidens ødelæggende tand, siger han.

Annonce

Arbejdspladser

Genbrugsprojektet i Randers har også den sidegevinst, at der faktisk er arbejdspladser i det. Således har Dansk Affaldsminimering i år ansat syv mand, og Michael Velling forventer også inden længe at skulle hyre flere folk.

Hvornår projektet begynder at kaste indtjening af sig, afhænger naturligvis af, hvor stor interessen for genbrugsplast viser sig at være. Men Michael Velling vurderer den til at være stor, mens Kim Dalsgaard faktisk regner med at kunne skrive sorte tal på bundlinjen allerede i næste årsregnskab, som afsluttes 30. juni 2019.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Landmandspar i Lomborg fejrer 40 års jubilæum: De kan nu noget, de Jersey-køer...

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Ud med de gamle, ind med de nye: Søndag træder nye regler om brændeovne i kraft

Holstebro For abonnenter

Esther Jensen tilbage ved Borbjerg Mølle Kro: - Jeg kan ikke lade være med at tænke, hvor trist det er

Vestjylland

Mere vand på vej: DMI varsler risiko for skybrud og torden

Leder For abonnenter

Ja tak! Vi køber både de gode tilbud og de gode idéer

Kultur For abonnenter

Politikere: Høringen er en ommer

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Holstebro

58-årig kvinde nægter sig skyldig i sin mands død: Kan ikke forstå at hendes promille skulle have været så høj

Holstebro

Nedtur: Stort fald i antallet af nye studerende

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Kultur For abonnenter

Kritik af kommuneplan: ingen ved, hvad der foregår

Lemvig For abonnenter

Forslag: Giv dog sælerne en rigtig platform ...

Leder For abonnenter

Lemvig Kommune kunne lære noget af Holstebro

Annonce