Annonce
Erhverv

I Randers har man knækket koden til genbrug af plast

Michael Velling, MV Plast, med en plastpalle, der er fremstillet af affaldsplast. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Et samarbejde mellem Randers Kommune og to virksomheder har resulteret i en metode til at genbruge det plastaffald, som hidtil enten har måttet brændes eller deponeres.

Plast: Selv om flertallet af danskerne efterhånden sorterer affald og blandt andet adskiller plast fra andet skrald, sker det stadig i alt for høj grad til ingen nytte. Kun en begrænset del af plasten, omkring 15 procent, bliver nemlig genbrugt.

Nu har to virksomheder i Randers sammen med kommunen imidlertid barslet med en løsning, som skal ændre på det forhold. Den ene virksomhed, Dansk Affaldsminimering i Langå, har udviklet en metode og maskiner, som gør det muligt at sortere og rense plasten tilstrækkeligt til, at det kan bruges som råmateriale i nye produkter.

Den anden virksomhed, MV Plast i Randers, har sideløbende løst problemet med at anvende den trods alt stadig let forurenede plast i en støbeproces. Og det har ikke været nogen let udfordring.

Randers-metoden til genbrug af husholdningsplast

Metoden er udviklet i et samarbejde mellem Randers Kommune og to af kommunens virksomheder, Dansk Affaldsminimering og MV Plast.Kim Dalsgaard fra Dansk Affaldsminimering har udviklet såvel metode som maskiner til finsortering og rensning af det plastaffald, som hidtil enten er blevet brændt eller deponeret.

MV Plast har på sin side udviklet en metode til at støbe plastprodukter af det stadigt let forurenede plastmateriale.

Den affaldsplast, som de to virksomheder nu har fundet ud af at genanvende, udgør cirka halvdelen af den samlede mængde plastik, som indsamles fra de randrusianske husstande.

Første produkt af genbrugsplasten er paller med samme mål som de kendte europaller. Men materialet kan i princippet bruges til mange forskellige produkter. Blot vil det ikke kunne godkendes som emballage til fødevarer.

Direktør Kim Dalsgaard, Dansk Affaldsminimering, har udviklet metode og maskiner til finsortering og rensning af affaldsplast . Foto: Mathias Fredslund Hansen

Tre kategorier af plast

Sektionsleder i Affald og Varme i Randers Kommune Jørgen Niemann fortæller i korte træk historien bag projektet:

- Da vi for fem år siden begyndte at sortere husholdningsaffaldet her i kommunen, var det naturligvis tanken, at alt så vidt muligt skulle genbruges. Men vi havde store problemer med at finde ud af, hvordan vi kunne genanvende cirka 50 procent af plasten.

- Plastaffaldet kan deles op i tre hovedkategorier, HDPE, som typisk er forskellige typer plastdunke, PET, som primært er drikkeflasker af plastik, og så alt det andet. Såvel HDPE- som PET-plasten har vi kunnet sælge til genbrug, men den øvrige affaldsplast, som faktisk udgør halvdelen af al den plast, der smides ud, har vi ikke haft mulighed for at genbruge.

- Men det kan vi altså nu, siger Jørgen Niemann.

Dansk Affaldsminimering får plasten leveret som sammenpressede baller. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Gennembrud i 2016

Gennembruddet kom ved et møde for cirka to år siden mellem Jørgen Niemann og direktørerne i de to nævnte virksomheder, Michael Velling og Kim Dalsgaard fra henholdvis MV Plast og Dansk Affaldsminimering.

Sidstnævnte mente om affaldsplasten, at "det må vi kunne finde ud af at bruge", hvorefter han gik i gang med at udvikle metoder til finsortering og rensning af det plastaffald, som både bestod af forskellige typer plast, og som ofte var så forurenet af fødevarerester, eller hvad det ellers havde været brugt som emballage til.

Missionen, der har kostet mange fejlslagne forsøg og et beløb i omegnen af de 15 millioner kroner, lykkedes. Og inden 2018 er omme, vil cirka 1200 ton plastikaffald være omdannet til piller, som Michael Velling og hans virksomhed kan støbe eksempelvis paller af.

Heller ikke Vellings opgave har imidlertid været sådan bare at løse. Også han har brugt oceaner af tid og millioner af kroner på at finde en måde at støbe med den ikke helt rene plast. Som han siger:

- Normalt skal råmaterialet være så rent under støbningen, at hvis bare vi taber lidt på gulvet, må det kasseres.

Den rensede plast leveres i pilleform fra Dansk Affaldsminimering til MV Plast. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Paller

Første produkt, som MV Plast sætter i produktion, er paller med samme mål som de velkendte europaller i træ. Men i princippet er det kun fantasien og fødevaremyndighederne, der sætter grænser for, hvad man kan lave af genbrugsplasten.

- Den vil ikke kunne godkendes som emballage til fødevarer, og så er vi ydermere begrænset af, at vi indtil videre kun kan støbe i én farve, nemlig koksgrå, siger Michael Velling, der i øvrigt ejer virksomheden sammen med sin bror Mogens.

MV plast har foreløbig lavet nogle prøvestøbninger, men Michael Velling forventer at producere paller for fuld skrue fra om en måneds tid.

Hans råmaterialelevarandør, Kim Dalsgaard, påpeger videre, at genbrugsplasten faktisk er af ganske god kvalitet.

- Fordi der for størstepartens vedkommende er tale om forholdsvis ny plast, der ikke bærer præg af tidens ødelæggende tand, siger han.

Annonce

Arbejdspladser

Genbrugsprojektet i Randers har også den sidegevinst, at der faktisk er arbejdspladser i det. Således har Dansk Affaldsminimering i år ansat syv mand, og Michael Velling forventer også inden længe at skulle hyre flere folk.

Hvornår projektet begynder at kaste indtjening af sig, afhænger naturligvis af, hvor stor interessen for genbrugsplast viser sig at være. Men Michael Velling vurderer den til at være stor, mens Kim Dalsgaard faktisk regner med at kunne skrive sorte tal på bundlinjen allerede i næste årsregnskab, som afsluttes 30. juni 2019.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Vin For abonnenter

Det er blevet en folkesport at importere vin: Mød den professionelle, den frankofile, ægteparret og ham med styr på det italienske

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Kampen om lygtepælene: Valgplakater er en del af festen

Vestjylland For abonnenter

Lars var første mand på brandstedet: Det eneste, man tænker på, er at få alle mand ud

Søndag ifølge chefredaktøren

De næste tre uger er der konstant nogen, der smiler til dig

Lemvig

Blot en fjerdedel af kandidaterne blandt de to største partier er kvinder: - Det er ikke godt nok, det er det bestemt ikke

Vestjylland

Se video: Brand i 'Det Gamle Hotel' er ude af kontrol - politiet vurderer at bygningen brænder helt ned

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Ingen topkarakterer trods fremragende kamp af LTH

Erhverv

Lizette Risgaard: Kommuner og regioner skal bruge vores penge ordentligt

Lemvig

18b tager et stort skridt fremad: Køber naboejendom til overnatning og bespisning

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Rasmus Porup startede valgkampen med plakatophængning og storsejr over BSH

Lemvig For abonnenter

To tidligere alkoholikere gennem mange år: Gør som os og tag imod hjælp - så kan du komme ud af det

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Annonce