Annonce
Lemvig

Laver plan for oprensning af giftdepotet

Det gamle giftdepot ligger ved foden af Høfde 42, hvor den i dag er beskyttet mod voldsomme stormvejr af en stor stensætning. Foto: Johan Gadegaard
Statens 50 millioner kroner til oprensning slår ikke til - derfor kommer de til at vente på en mere nøjagtig plan for oprensningen af depotet ved Høfde 42

Tangen: Region Midtjylland vil have en plan for oprensningen af giftdepotet Høfde 42. Det er i hvert fald anbefalingen, som Udvalget for Regional Udvikling indstiller til forretningsudvalget.

Baggrunden er, at staten netop har bevilget 50 millioner kroner, der skal bruges til enten en hurtig oprensning eller en nærmere undersøgelse af undergrunden under Rønland. Derfor behandlede udvalget sagen på sit møde i tirsdags, og her var meldingen rimelig klar.

- Vurderingen er, at det ikke kan lade sig gøre at foretage en hurtig oprensning, og desuden slår pengene ikke tilnærmelsesvis til, siger formanden for udvalget, Jørgen Nørby (V).

En oprensning alene af høfde42-depotet skønnes at koste et trecifret millionbeløb, og det har regionen ikke til rådighed.

- Vi kan heller ikke grave op i flere etaper. Det vil hverken være miljømæssigt eller økonomisk rentabelt, da det vil betyde, at vi efter hver opgravning skal dække arealet til igen. Derfor er anbefalingen, at vi skal lave en plan for, hvordan depotet kan renses op, siger Jørgen Nørby.

Foreløbigt afventer man, at firmaet Forsum skal blive færdige med at undersøge, om en ny metode med højtryksspuling er i stand til at vaske de værste, kviksølvholdige forbindelser ud af depotets sand. Firmaet Krüger har færdiggjort lignende undersøgelser, der viser, at varmebehandling kan nedbryde pesticider og bidrage til at udvinde kviksølv. Selv om begge metoder skulle vise sig at være billigere end de 250 millioner, det indtil nu er anslået, en opgravning vil koste, så vil en oprensning formentlig stadig koste et trecifret millionbeløb.

- Derfor beder vi nu om at få en plan for, hvordan det skal renses op. Alle partier har jo sagt, at det skal renses op, og det må vi holde partierne op på, siger Jørgen Nørby.

Han håber, at en nøglefærdig plan vil få partierne til at levere de penge, der skal bruges til opgaven.

- Vi planlægger ud fra, at det er et spørgsmål om tid, inden man går i gang med opgaven. Ved at lave en plan får vi også lov til at overføre de 50 milliioner kroner til næste år, og når vi engang kender den nøjagtige udgift, forventer jeg, at man vil finde pengene, siger Jørgen Nørby.

20 millioner ekstra

Region Midtjylland har ikke selv penge til en oprensning, men kan måske bidrage med yderligere et millionbeløb. Det viser sig nemligt, at der er hensat næsten 20 millioner kroner i det gamle Ringkøbing Amt til tjenestemandspensioner på Lemvigbanen og Odderbanen. En ny lov siger, at beløbet skal betales løbende, så derfor står der reelt 20 millioner kroner, som er til rådighed for andre opgaver.

- Og det kunne måske være penge, der kan smides oven i en oprensning. Men der er endnu ikke taget stilling til, hvordan beløbet skal bruges, siger Jørgen Nørby.

Den kommende plan for oprensning kommer i første omgang kun til at omfatte Høfde 42 og ikke hverken den gamle fabriksgrund eller Rønland.

- Høfde 42 er vores hovedprioritet, men vi har stadig den gamle fabriksgrund med i vores prioriteringer, siger Jørgen Nørby.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Vindagen markeres i marken

Lemvig

Jobprojekt hjælper i arbejde

Annonce