Annonce
Erhverv

Man slagter da ikke gazeller

Indehaveren af DK-Kød, Allan Smærup, kan både selv håndtere kniven og klare mange af de administrative opgaver. Foto: Morten Stricker

DK-Kød i Linde har oplevet så kraftigt en vækst de senere år, at slagteriet nu er blevet en såkaldt Gazelle-virksomhed. Indehaver Allan Smærup har syv fastansatte, og der er travlt i øjeblikket. DK-Kød leverer blandt andet svinekød til tre slagterforretninger i Holstebro.

Linde: Der er ankommet en gazelle til DK-Kød i Linde.

Hvis den havde været af kød og blod, så skulle den nok frygte for sit liv. DK-Kød er nemlig et slagteri.

Men når der nu er tale om en lille bronzeskulptur af en springende gazelle på cirka 15 centimeter i højden, så får den lov til at være i fred. Den er foreløbig placeret i kontorvinduet og kan kigge ud på alle de kunder, der i en lind strøm lægger vejen forbi Lindtorpvej 3 for at hente kød hos det lille slagteri.

Det er der mange, der gør, og det er netop grunden til gazellens ankomst. DK-Kød er nemlig af dagbladet Børsen blevet kåret som en såkaldt Gazelle-virksomhed. Det vil sige, at virksomheden inden for de seneste fire år enten har fordoblet omsætningen eller overskuddet og samtidig oplevet konstant vækst igennem perioden.

- Jeg er da stolt af Gazelle-prisen. Det er et tegn på, at det går godt. Jeg vidste faktisk ikke, at jeg var i spil til en Gazelle. Den kom bare med posten, siger indehaveren af DK-Kød, Allan Smærup.

Avisen kigger forbi fredag sidst på formiddagen, og her er der travlt ved udleveringsporten. Der holder to biler, da undertegnede ankommer. En af kunderne er en fritidslandmand fra Nørre Nissum. Han har fået slagtet en tyr, der har givet imponerende 700 kilo kød. En stor del af det er lavet i fars, mens en pæn portion bliver lavet i pølser.

Under det cirka én time lange interview - og rundvisning i slagteriet - kommer der yderligere tre kunder for at hente kød. Det er både oksekød og lammekød, der bliver hentet.

Hvis avisen i stedet var ankommet en mandag morgen, så havde vi oplevet et helt andet scenarie. Så havde der nemlig været gang i selve slagtningen. Så var 25 slagtesvin- eller måske flere - løbende blevet gennet ind i slagtehallen og havde endt deres liv dér.

En del af de svin fra mandag morgen ender ude hos forbrugerne i Holstebro. DK-Kød leverer nemlig svinekød til tre slagterforretninger i Holstebro: Berthelsen, Lange og Vestergades Slagter. Det er med leverance hver tirsdag.

Det slagter DK-Kød om året

DK-Kød slagter følgende antal dyr - i runde tal - om året:6000 grise

700 lam

500 kreaturer

300 krondyr og andet vildt

Leverer på årsbasis 300 helstegte pattegrise med tilbehør fra Gl. Amstrup Slagter i Struer.

DK-Kød er ikke en gårdbutik og har derfor ingen kødsalg.

Der var travlhed ved udleveringsporten, da avisen kiggede forbi. Her er Allan Smærup i færd med at køre et nyt læs ud. Foto: Morten Stricker

Lidt tidligere i år

Efteråret er generelt en travlt tid for Allan Smærup og hans medarbejdere.

- Vi har rigtig travlt i øjeblikket. Det er som om, at juletravlheden er kommet tidligere i år. Der er stadig mange, der får slagtet gris til jul, og så er der også altid meget gang i slagtningen af kreaturer på denne tid af året. Nu er kreaturerne færdig med at gå på græs, og så passer det med, at de skal slagtes i stedet for at tages på stald, siger Allan Smærup.

Det er fem år siden, at han begyndte med at slagte dyr i DK-Kød. Han havde oprettet firmaet to år tidligere med henblik på opskæring. Men på det tidspunkt var det "kun" en bibeskæftigelse. Den slagteruddannede Allan Smærup arbejdede nemlig stadig på slagteri - han var 12 år hos Danish Crown i Holstebro og til sidst seks måneder hos Jutland Meat i Struer, hvor alle medarbejdere blev fyret.

- Jeg havde rent faktisk besluttet at begynde for mig selv, inden jeg fik fyresedlen. Men det var lidt pudsig: Jeg fik lavet aftalen med banken om torsdagen, og dagen efter fik jeg en fyreseddel, siger Allan Smærup.

Det var i 2013, og her blev der for alvor skruet op for blusset hos DK-Kød.

- Jeg valgte oprindeligt navnet DK-Kød, fordi jeg ville satse på nethandel og så kun opskære kødet. Men det slog aldrig rigtigt igennem. I stedet blev det et slagteri, hvor vi også opskærer kødet og samtidig selv laver pølser, siger Allan Smærup, der har både fuldtids- og fritidslandmænd blandt sine kunder.

Lærling Mathias Kamstrup har travlt med at pakke kød - her er det lammekød, der er klar til afhentning. Foto: Morten Stricker
Annonce

Helstegte pattegrise

Samtidig leverer DK-Kød også helstegte pattegrise til fester. Det er blevet en stor del af virksomheden, og i den travle sommerperiode kan Allan Smærup godt levere 10 helstegte pattegrise på én weekend. Rekorden på én uge er 25 helstegte pattegrise - det var i den uge, hvor årets studenter sprang ud. Pattegrisene vejer cirka 40 kilo, og Allan Smærup køber dem hos en landmand i lokalområdet.

Allan Smærup valgte som nævnt sit firmanavn ud fra, at det skulle være opskæring, og handlen primært foregå på nettet.

- Hvis jeg skulle have valgt et navn i dag, så havde jeg nok kaldt mit firma for Linde Slagtehus eller noget i den retning. Men nu er DK-Kød indarbejdet hos mange og forholdsvis kendt i det vestjyske, så jeg vil ikke lave det om, siger Allan Smærup.

Han lavede en tilbygning sidste år, hvilket har gjort selve slagte-processen langt mere effektiv.

Han har syv fastansatte medarbejdere - det er ikke alle, der er på fuld tid. Der er to lærlinge i medarbejderstaben. Og her finder man også hans far, Knud Erik Smærup, der har arbejdet i branchen i hele sit liv.

Annonce

Behov for nødslagtning

I takt med at der er blevet længere mellem de store slagterier, har slagteriet i Linde fået et nicheområde at beskæftige sig med: Nødslagtninger. Hvis et kreatur f.eks. brækker benet i enten stalden eller ude på marken, så skal det - efter at være tilset af en dyrlæge - nødslagtes.

- Reglerne siger, at dyret skal slagtes inden for halvanden time. Her vil det ofte være os, der bliver ringet til, fordi vi kan være hurtig fremme. Vi har nok fire-fem nødslagtninger om ugen, siger Allan Smærup.

Han har generelt en god tilstrømning af nye kunder i øjeblikket, og han betegner sit firma som værende i god gænge.

- Der er fremgang på både omsætning og overskud, og samtidig har jeg afdraget det meste af min gæld, siger Allan Smærup.

Annonce

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Lemvig For abonnenter

Susanne og Kurt går på efterløn og pension: Idrætscenter skal have ny ledelse

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Direktør rykker tilbage i håndboldmålet efter et halvt år med regneark

Leder For abonnenter

Det er vanvittigt, at Lotte skal forsvare, hvorfor hun bor i Thy - men det er desværre også logisk

Debat

Farvel og tak - det har I fortjent, ikke mindst Jørgen Nørby

Lemvig

Kvinde hentet med ambulance: Pludselig røg det fra pillefyret

Dall: Nervekrig er brudt ud på Christiansborg

Lemvig For abonnenter

Hul i budgettet: Starter indsamling til klokkespil

Vinhandel gearer op:  - Inden for få år skal vi i hvert fald runde en omsætning på en halv milliard

Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Levede dobbeltliv i flere år: 3F-formand får opbakning op til krisemøde

Lemvig

Vi synes, der er mange smittede, men vi er blandt de lavest belastede i landet

Lemvig For abonnenter

Frivillige sidder klar: Tingene skal laves i stedet for at blive smidt ud

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Annonce