Annonce
Lemvig

Menigheder samarbejder om sorggruppe

Valgmenighedspræst Marianne Gyldenkærne (til venstre) og psykologen Lillian Hove Andersen har taget initiativet til de nye sorggrupper. Foto: Morten Stricker

Det kan være svært at komme over et dødsfald - især hvis det er ens nærmeste. Et nyt tilbud vil række en hjælpende hånd ud til alle i Lemvig Kommune

Lemvig Provsti vil til februar stå klar med sorggrupper for de, der har svært ved at komme videre efter at have mistet et nærtstående familiemedlem. De to sogne i Bøvlingbjerg, valgmenigheden og sognekirken, arbejder sammen om det nye tilbud, der bliver for folk i hele kommunen - uanset om man har et kirkeligt tilhørsforhold eller ej.

Valgmenighedspræst Marianne Gyldenkærne samarbejder med psykologener og sygeplejersken Lillian Hove Andersen om tilbuddet. Lillian Hove Andersen er også næstformand for menighedsrådet i Bøvling Sogn.

Men selv om der således er tale om et initiativ, der udspringer af folkekirken, gør de begge meget ud af at slå fast, at tilbuddet er åbent for alle.

De er begge overbeviste om, at der er stort behov for at starte sorggruppe.

»Vi hører ofte, at folk synges, at livet er svært efter at have mistet en nærstående. Men omgivelserne forventer efter nogen tid, at nu må de til at klare sig igen,« siger Lillian Hove Andersen.

Sorgen kan ofte være svær jo længere tid, man har været sammen. Derfor er det ofte mangeårige ægtefæller, der oplever sorgen.

»Det bliver ofte sagt, at man har været heldige, fordi man har haft så mange år sammen. Men jo længere tid, man er sammen, jo sværere bliver det også at komme over sorgen,« siger hun.

»Det kan være svært at gradbøje sådan en sorg, men især de ældres sorg er ofte lidt oversete,« vurderer Mariann Gyldenkærne.

Derfor skal den nye sorggruppe tilbyde et rum, hvor man får lejlighed til at tale frit om sorgen sammen med andre. Samtidigt forpligter man hinanden til tavshedspligt.

»Det skal være et sted, hvor man kan fortælle og opleve, at andre også har en sorg svarende til ens egen,« siger Lillian Hove Andersen.

»Det bliver et sted, hvor man kan dele erfaringer og kan tale videre om sorgen,« siger Marianne Gyldenkærne.

»Der er mange problemer omkring et dødsfald. I en sorggruppe kan man også snakke om dem og måske blive inspireret af, hvordan andre har tackler det. Der er mange aspekter ved sådan en gruppe,« siger Lillian Hove Andersen.

Den første tid efter et dødsfald er der ofte mange pårørende at tale med om et dødsfald, men både Marianne Gyldenkærne og Lillian Hove Andersen oplever, at sorg kan blive et tabu, fordi mange efter nogen tid ikke taler mere om de, der har mistet. Det forventes, at man kommer videre i livet.

»Derfor får man faktisk mest glæde af en sorggruppe fire-seks måneder efter dødsfaldet, for da begynder det at blive svært at komme videre,« siger Marianne Gyldenkærne.

For at nå ud til så mange som muligt er der lavet små kort, der er lagt ud hos læger og kirker, der fortæller om det nye initiativ. De håber at starte den første gruppe 25. februar, hvis der ellers er interesse for tilbuddet.

»Vi skal helst have en gruppe på seks-otte stykker, så man kan snakke sammen og samtidigt få mulighed for at blive hørt,« siger Lillian Hove Andersen.

De understreger begge, at der ikke er tale om terapeutisk behandling, men om hjælp til selvhjælp. Grupperne vil blive styret af en gruppeleder, der enten vil være Marianne Gyldenkærne eller Lillian Hove Andersen.

»Hvis nogen har interesse i at deltage, så kan de blot kontakte én af os,« siger Marianne Gyldekærne, der kan kontaktes på 9788 5650, mens Lillian Hove Andersen kan kontaktes på 9788 5409.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Læserbrev

Husk rastepladserne forhandlingerne

Lemvig

Grill antændte læskur

Annonce