Annonce
Lemvig

Minister: Nej til privat læreruddannelse i Herning, da det vil få alvorlige konsekvenser

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bakker ikke den private læreruddannelse i Herning op. det vil koste dyrt for de eksisterende læreruddannelser i Vestjylland, mener hun . Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.
Uddannelses- og forskningsministeren er på linje med protesterne fra Vestjylland om, at der skal siges nej til forslaget om privat læreruddannelse, som skal behandles i Folketinget torsdag

Lemvig/Holstebro: Vestjyderne får nu hjælp fra øverste hylde, når de ti Folketinget torsdag skal behandles, om der kan gives lov til en privat læreruddannelse i Herning. En beslutning, der vil tue livet på læreruddannelsen i Vestjylland.

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo-Jørgensen (S) melder onsdag ud, at hun advarer mod at oprette den private uddannelse.

Det gør hun med den samme begrundelse, som lokale kræfter og VIA University College har givet, nemlig at det vil gå ud over en række læreruddannelser, som vil være truet med lukning. Hun nævner ikke blot Nørre Nissum/Holstebro, Skive og Silkeborg, men også Jelling og Esbjerg.

Annonce

Med ministerens advarsel står det fast, at regeringen ikke bakker op om det forslag, som en række partier er kommet med, og som nu betyder, at forslaget torsdag skal til første behandling i Folketinget. det vil så vise sig, om der er flertal uden om regeringen.

Alvorlige konsekvenser

- For det første vurderer regeringen, at en placering i Herning vil få alvorlige konsekvenser for de omkringliggende læreruddannelser, som risikerer at blive udhulet og i sidste ende lukke. De kæmper i forvejen med faldende ungdomsårgange og deraf lavere søgning. I sidste ende vil det få konsekvenser for rekrutteringen af lærere til folkeskolerne. Regeringen ønsker at styrke udbuddet af velfærdsuddannelser lokalt. Det kommer vi til at fremlægge en plan for snart, siger Ane Halsbo-Jørgensen i sin udmelding onsdag.En placering i Herning vil få alvorlige konsekvenser for de omkringliggende læreruddannelser, som risikerer at blive udhulet og i sidste ende lukke. De kæmper i forvejen med faldende ungdomsårgange og deraf lavere søgning

Ane Halsbo-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister (S)


Hun slår fast, at det er vigtigt, at den udvikling og understøttelse sker på en økonomisk bæredygtig måde, der ikke truer eksisterende uddannelsesudbud.

- For det andet ønsker regeringen at fokusere på at udvikle den eksisterende læreruddannelse. Det er en stor fordel, at vi har en fælles læreruddannelse i Danmark. Det er afgørende for folkeskolen og for sammenhængskraften i det danske samfund. Og i sidste ende for eleverne i folkeskolen.

- For det tredje synes regeringen ikke, det er hensigtsmæssigt at oprette videregående uddannelser, som er offentligt finansierede, men som står uden for almindelig styring, siger ministeren.

Annonce

Negativ effekt

Hun uddyber, at oprettelse af en læreruddannelse i Herning vil få en negativ effekt på søgningen og optaget til læreruddannelserne i Skive, Nørre Nissum, Silkeborg, Jelling, Esbjerg og Holstebro.

- Flere af disse steder har i forvejen et meget begrænset optag. Det vil blive yderligere udfordret, hvis der skal afgives studerende til Herning. Flere af læreruddannelsesstederne vil få udfordringer med at opretholde aktiviteter og fagligt niveau og må i sidste ende lukke. Den bekymring deles blandt andet af de fire borgmestre for henholdsvis Lemvig, Struer, Skive og Holstebro, som i forvejen oplever mangel på lærere i deres kommuner, siger Ane Halsbo-Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Lokalbaner ønsker flere penge

Annonce