Annonce
Holstebro

Nu skal mink-krigens sidste slag stå

Efter tre et halvt år skal det sidste retsslag slåes mellem en række minkavlere og folkene bag Operation X-programmet »Pels på vrangen«. Foto: Johan Gadegaard.

Retssag. Tre et halvt år efter, at Operation X satte fokus på minkenes forhold, skal fire personer nu for retten i det sidste opgør om Operation X og udsendelsen »Pels på vrangen«.

Annonce

Endelig.

Så kort kan konklusionen skrives på den fire dage lange retssag, som byretten i Holstebro torsdag og fredag tager hul på.

Her står tre journalister og en dyreværnsaktivist tiltalt for at have hoppet over hegnet på 30 minkfarme for at filme dyrenes leveforhold til brug i programmet Operation X - Pels på vrangen, der blev sendt tilbage i oktober 2009.

Det gælder blandt andet programmets hovedperson Morten Spiegelhauer - men også en dyreværnsaktivist fra gruppen Anima, samt en tidligere medejer af produktionsselskabet Bastard Film, der var med til at producere programmet Operation X.

»Jeg tror, uanset om man er tiltalt eller forurettet, så er tre et halvt års ventetid alt for lang tid,« siger kommunikationschef Sander Jacobsen fra Kopenhagen Fur, der er ejet af de danske minkavlkere.

»Men jeg er samtidig glad for, at man har valgt at føre sagen. Og at vi nu også kan få sat et juridisk punktum i sagen. Det har manglet. Og det har mange af medlemmernene savnet. De har været udsat for en krænkelse, som har påvirket dem i større eller mindre grad, og de fortjener selvfølgelig at blive taget seriøst,« siger Sander Jacobsen.

Ny formand for Holstebro Pelsdyravlerforening Kevin Andreasen er enig.

»Det er sikkert en svær sag at efterforske. Men det er dybt frustrerende for de avlere, der har været involveret,« siger Kevin Andreasen.

Annonce

Skærpet kontrol

Udsendelsen vakte stor opsigt, da den blev sendt tilbage i 2009 og viste billeder af danske mink i bure, der var skambidte og syge.

Minkavlerne mente på deres side, at Operation X havde fremstillet et fuldstændigt misvisende billede af de generelle forhold i branchen, som efterfølgende måtte finde sig i skærpede kontroller fra myndighederne.

Anklager i den kommende sag Søren Riis Andersen erkender, at ingen kan være tilfredse med den lange sagsbehandlingstid.

Men sagen har været kompliceret, og den har blandt andet været forelagt Rigsadvokaten, da den involvere journalister, der i nogle tilfælde kan blive straffri for en handling, hvis den har haft til formål at afdække forhold af væsentlig samfundsmæssig betydning.

De fire tiltalte er tiltalt for ulovlig indtrængen. Værten Morten Spiegelhauer og en medtiltalt dog kun i et enkelt tilfælde.

De to sidste er tiltalt for 30 tilfælde af ulovlig indtrængende under skærpende omstændigheder med en strafferamme på op til seks års fængsel. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra dyreværnsaktivisten Thorbjørn Schiønning, der tog ansvaret for indbruddene på minkfarmene.

Hos dyreværnsorganisationen Anima, hvor han er kampagneleder, siger de, at sagen ikke har noget med dem at gøre, og at de ikke kan være behjælpelige med en kontakt.

Thorbjørn Schiønning er tidligere blevet idømt en erstatning på 850.000 kroner til de danske pelsdyravlere til at dække omkostningerne ved at få taget blodprøver for at teste dyrene på de 30 minkfarme for sygdommen plasmacytose, som alle dyr skulle testes for, efter der havde været ukendte personer på minkfarmene. En journalist blev i samme søgsmøl frikendt.

Sander Jacobsen fra Kopenhagen Fur vil ikke afvise, at der kan komme yderligere søgsmål mod journalister og aktivister, efter straffesagen er afgjort:

»Det kan man bestemt ikke afvise. Men det er op til de enkelte forurettede. For os som forening er det her afslutningen på et langt - alt for langt - ikke særlig kønt forløb.«

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce