Annonce
Debat

Privat læreruddannelse i Herning truer eksisterende tilbud i mindre byer

Annette Lind. Arkivfoto: Morten Stricker

Læserbrev: Vi skal værne om vores uddannelsestilbud i hele landet. Gode lokale tilbud gavner nemlig både de unge, erhvervslivet og i sidste ende vores lokalsamfund og demokrati.

Derfor er etableringen af en privat læreruddannelse i Herning, som folketingsmedlem for Venstre, Kristian Jensen, foreslår, den helt forkerte vej at gå. Et sådant uddannelsestilbud vil nemlig dræne læreruddannelserne i både Skive, Nr. Nissum og Holstebro, som allerede kæmper med at fastholde deres elevgrundlag.


Annonce

En konsekvens af en privat læreruddannelse i Herning kan derfor blive, at uddannelsesstederne i de mindre byer må lukke for i stedet at blive lagt sammen i større byer. Det vil være ekstremt ærgerligt for lokalsamfundene og for hele Midt- og Vestjylland.


Mange årgange består kun af omkring halvt så mange studerende, som der er plads til, og falder der flere fra, vil det formentlig betyde, at uddannelserne må lukke. Desuden vil etableringen af en privat læreruddannelse gøre op med vores hidtidige seminariestruktur med en unik offentlig læreruddannelse til folkeskolen.

En konsekvens af en privat læreruddannelse i Herning kan derfor blive, at uddannelsesstederne i de mindre byer må lukke for i stedet at blive lagt sammen i større byer. Det vil være ekstremt ærgerligt for lokalsamfundene og for hele Midt- og Vestjylland. Hos VIA University College vurderer man nemlig, at forslaget kan resultere i, at Midt- og Vestjylland på sigt kommer til at mangle lærere.

Vi ved, at uddannelsesmuligheder, arbejdspladser og bosættelse uløseligt hænger sammen. Forsvinder uddannelsestilbuddene fra yderområderne, forsvinder en del af livsgrundlaget også, og det er den forkerte vej at gå. Vi skal have skabt en bedre balance mellem land og by i Danmark – ikke forværre den.

I dag, torsdag, førstebehandles Kristian Jensens forslag i Folketinget. Desværre har han et flertal bag sig, nu hvor Radikale Venstre også bakker op og udgør tungen på vægtskålen. Det er en trist dag for vores læreruddannelser og for Midt- og Vestjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Lokalbaner ønsker flere penge

Annonce