Annonce
Erhverv

Struer Kajak vil være mekka for udstyr

Flemming Normann Nielsen i fuld gang med at omlakere en kajak, som han formentlig selv var med til at bygge, da den blev solgt til en kaproer i Ungarn i kajakbyggeriets storhedstid i starten af 1982. Foto: Morten Stricker

Kunde fra Ungarn kørte gerne til Struer for at få sit klenodie af en trækajak fra 1982 omlakeret, men det holder ikke hele butikken kørende.

Struer: Produktionen af trækajakker fra kajakbyggeriet i Struer er nede på et minimum.

- Da jeg gik ud af skolen i 10. klasse og startede som arbejdsdreng på kajakbyggeriet i 1978, var vi seks mand om at holde produktionen i gang, og det foregik nærmest på samlebånd. Alle havde en funktion og så kørte det bare med cirka seks kajakker i produktion på stribe, fortæller Flemming Normann Nielsen, som i dag må klare sig helt alene på værkstedet.

- Men inden for de seneste to-tre måneder har vi da trods alt sendt otte-ti helt nye trækajakker ud af landet, og på et godt år har vi ellers sagt, at det var fint med 20. Så vi er bestemt ikke gået helt i stå, fortæller Jesper Nielsen, som står for driften af butikken og nu også som eneansvarlig for driften af hele virksomheden.

Da jeg gik ud af skolen i 10. klasse og startede som arbejdsdreng på kajakbyggeriet i 1978, var vi seks mand om at holde produktionen i gang, og det foregik nærmest på samlebånd.Flemming Normann Nielsen, Struer Kajak

Hele overfladen bliver slebet med en skarp ziehklinge, så hele kajakken kommer til at fremstå som ny. Foto: Morten Stricker

Farvel til direktøren

Benno Thatt-Jensen, som blev ansat som direktør, da Carl Nielsen fra grossistvirksomheden Sügro købte kajakbyggeriet i 2003, har fået et andet job i Holstebro og har forladt Struer Kajak efter 13 år.

- Det er et par måneder siden, det skete. Tallene på regnskaberne har jo ikke været for gode, og det har været det, vi måtte forholde os til, forklarer Jesper Nielsen, og selv om det i vid udstrækning, var Benno Thatt-Jensen, der kendte håndværket, så forventer Jesper Nielsen bestemt, at byggeriet af trækajakker vil fortsætte.

En dansker, som bor i Tunesien har fået en af kajakbyggeriets turkajakker i træ, og desuden er der sendt kajakker til Sydafrika, og der er en på vej til Rumænien.

Håndværket lever, og nu er det bare helt og aldeles i Flemming Normann Nielsens hænder.

- Jeg bliver nødt til at få hjælp fra Jesper, når vi skal have skroget spændt op. Det skal gå lidt hurtigt, inden limen bliver tør, fortæller han

Resten af processen klarer Flemming Normann Nielsen selv, og en anden niche er reparationer på alle de mange trækajakker, som er produceret på kajakbyggeriet i Struer.

- Vi fik forleden besøg af en kunde helt fra Ungarn, som hellere end gerne kørte de 1600 kilometer med sin Tiger fra 1982 på taget for at få den omlakeret, fortæller Jesper Larsen.

Han kørte hele natten for at være i Struer klokken ti om formiddagen, så han fik mulighed for at hilse på Flemming Normann Nielsen.

Han ville ikke overlade sit klenodie til hvemsomhelst og kendte Flemming Normann Nielsen af navn.

- Den slags er jo guld værd for os, fortæller Jesper Larsen.

Men han må samtidig erkende, at der skal mere til for at få overskud på hele butikken.

Det er derfor også ved at være mange år siden, at Struer Kajak A/S gik ind på et voksende marked for havkajakker og de lidt mere stabile tur-kajakker.

- Det er helt klart havkajakkerne, vi sælger flest af, fortæller han, og da hans far, Carl Larsen, investerede i en helt ny butik var det med et erklæret mål om at kunne få kunder fra hele Jylland til at søge mod Struer.

- Vi ville være et mekka for kajak-folket, og det vil vi stadigvæk satse hårdt på at kunne leve op til, fortæller Jesper Larsen.

Jesper Larsen står nu alene med ansvartet for at få skabt overskud på bundlinien i kajakbutikken. Foto: Morten Stricker
Annonce

Gå ikke ned på udstyr

Men samtidig vil han også udvide sit udbud af alt godt til fritiden i fri og frisk luft.

- I starten havde vi et ret stort udbud af for eksempel uldtøj og soveposer. Den del af forretningen vil vi gøre meget mere ud af, fortæller han.

- Når folk køber en havkajak, skal vi også have mulighed for at give dem et tilbud på alt det andet, der følger med, mener Jesper Larsen og tænker blandt andet på lækkert tøj og alverdens tilbehør til fritidslivet helt generelt.

På den måde, vil han undgå, at kunderne, der køber kajak i Struer, kører til Silkeborg eller Aaarhus for at køb, alt det øvrige udstyr, der skal til.

- Det meste af alt det tøj, vi har haft i butikken har for eksempel været unisex og til både mænd og kvinder. Nu får vi helt specielle modeller hjem til kvinderne, forklarer han.

Inde på værkstedet, kan Flemming Normann Nielsen spore alle de cirka 15.000 trækajakker, som er produceret på kajakbyggeriet i Struer og se nøjagtigt, hvornår hver eneste af dem forlod fabrikken. Foto: Morten Stricker
Annonce
Lemvig For abonnenter

Kommune og borgere vil arbejde sammen for at få en omfartsvej ved Klinkby

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Der er bud efter kranen, men nye opgaver må vente - det kræver nemlig 100 lastbiler at flytte den

Leder For abonnenter

Hvis vi ikke vil indstille os på et ringere serviceniveau, må vi se at få alle i sving

Lemvig

Ung knallertkører undgik lige akkurat at brage ind i bil

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

Lemvig

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn

Leder For abonnenter

De mørke skyer truer: Vi skal måske forberede os på en anden økonomi i hverdagen

Erhverv

Der kom alligevel en ny kiropraktor til byen

Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Kultur

Stem her: Nu kan du være med til at finde det bedste billede i lokal fotokonkurrence

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Lemvig

Stor pumpe skal forhindre oversvømmelse i Lemvig by

Danmark For abonnenter

Kommunalvalg på vej: De nære ting, der fylder vores hverdag, bestemmer, hvor vi sætter krydset

Livsstil

Idoms mange fællesskaber: - Vi redder nok ikke verden, men vi redder forhåbentlig os selv

Annonce