Annonce
Lemvig

Tager kampen op mod okker

Okker kan være en giftig coktail for vandløb, søer og fjorde, og derfor skal den begrænses. Arkivfoto
På Harboøreland er der store problemer med okker, hvilket kommunen ønsker stoppet. Et analysearbejde skal vise, hvilke muligheder der kan tages i brug
Annonce

Harboøre: I det lavtliggende område omkring Harboøre er der et væsentligt problem med okker, og det skal der nu gøres noget ved. Politikerne i teknik- og miljøudvalget har derfor i enighed øremærket 250.000 kroner, der skal bruges til at lave en forundersøgelse.

- Vi skal have kortlagt, hvor problemet hovedsageligt er, hvor store de er og hvad man kan gøre for at få mest muligt ud af de initiativer, vi skal sætte i værk, siger formanden for udvalget, Steffen Damsgaard (V).

Okker udskilles ofte fra jorde, når grundvandet på et område bliver sænket som følge af dræning eller uddybning af vandløb. Derved bliver får jernforbindelser i jorden mulighed for at blive iltet, og dermed opstår den rustrøde farve.

Okkeren bliver ført i drænrør ud i grøfter og vandløb, men den kan også være giftig for både smådyr i fisk i vandløbene. Derfor er der et ønske om at begrænse okkerudledningen mest muligt.

En del af okkerudledningen på Harboøreland er skabt af den grundvandssænkning, som pumpelagene i sommerhusområderne Vejlby og Vrist udfører for at holde områderne tørre og fremkommelige. Derfor er det formentlig også pumpelagene, der vil få til opgave at løse problemerne med okker. Men kommunen vil ikke præsentere lagene for et påbud, inden man kender problemets omfang og kender mulige løsninger. Derfor bliver der nu sat gang i den nye undersøgelse for at kortlægge mulighederne og hvilke krav, man kan stille pumpelagene i et eventuelt påbud.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Annonce