Annonce
Lemvig

Tiltalt for at holde afrikanske arbejdere under slavelignende forhold

De to afrikanere afviste for to år siden at udtale sig her til avisen om deres arbejde, da de følte sig godt behandlet. Foto: Lars Kamstrup
Reder fra Thyborøn tiltalt for at have haft to afrikanere til at arbejde på sit skib i mere end tre år uden ferie, lange arbejdsdage og til en ringe løn.
Annonce

Thyborøn: En reder fra Thyborøn og hans selskab er tiltalt for at have udnyttet to afrikanere under forhold, der kan sammenlignes slaveri eller tvangsarbejde.

21. august er der en domsmandssag, hvor rederen skal forklare sig over for, at de to afrikanere i mere end tre år har arbejdet på et af hans selskabs fartøjer i Thyborøn til en meget ringe løn, uden ferie og lange arbejdsdage. Afrikanerne har i den lange periode ikke haft mulighed for at komme hjem til Ghana, hvor de stammer fra, så de har ikke set deres familie i al den tid.

Det er straffelovens paragraf om menneskehandel og åger af særlig grov beskaffenhed, der her er i spil i anklageskriftet.

Rederen og hans selskab er også tiltalt for at have beskæftiget de to uden den nødvendige arbejdstilladelse og har bistået til, de har opholdt sig ulovligt i landet.

Der er krav om fængselsstraf, bøde, erstatning til de to afrikanere samt konfiskation af det pågældende fartøj.

Annonce

700 euro om måneden

Ifølge anklageskiftet havde den tiltalte lovet de to afrikanere et vellønnet arbejde som kaptajn på fartøjet, og at fartøjet snart ville være klar til afrejse. Det var i februar 2017.

De to boede på fiskefartøjet, og de fik 700 euro om måneden i starten, og det steg siden til 1200 euro. For det leverede de ifølge anklageskriftet 11 timers arbejde seks dage om ugen.

De har ikke haft ferie i mere end tre år, så de kunne komme hjem. Rederen har frataget dem pas og søfartsbøger, og passene udløb i efteråret 2018. Arbejdstilladelsen i Danmark udløb 3. april 2017, så derfor har de siden opholdt sig ulovligt i landet. Rederen skulle ifølge anklageskriftet sagt til dem, at de ville få problemer, hvis myndighederne opdagede deres tilstedeværelse. Dermed mener anklagemyndigheden, at rederen under skærpede vilkår har bidraget til, at der blev arbejdet uden opholdstilladelse og arbejdstilladelse.

Annonce

Ville ikke udtale sig

Avisen forsøgte i 2018 at få en snak med de to afrikanere, fordi rygtet gik på Thyborøn Havn om de slavelignende forhold. De to afrikanerne ville i den forbindelse ikke udtale sig ud over, at de var tilfredse med de forhold, de havde.

Men her to år efter har det så vist sig, at den ifølge politiet har været helt gal, og nu står rederen så til en straf, hvis bevisbyrden kan løftes.

De to afrikanere skal ifølge anklageskriftet have hver en erstatning på 40.562 euro - hvilket er omkring 300.000 kroner i dagens kurs.

Desuden begærer anklagemyndigheden skibet konfiskeret.

De to afrikanere er i politiets varetægt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

CrossEyes i Lemvig har fået mere plads

Annonce