Annonce
forside

Vi sprøjter aluminium i vores børn

<p>Børn får deres vaccination ad tre omgange. Første gang er de tre måneder, næste gang fem, og sidste skud gives, når de bliver et år. </p>

Patienterstatningen har udbetalt erstatning til næsten 300 børn, der har udviklet aluminiums- allergi efter at være blevet vaccineret. Det skulle forestille at være en kendt bivirkning, men mange forældre er frustrerede over, at de bliver sendt hjem fra lægen uden en diagnose.

Difteri og polio er to af de i alt ni sygdomme, som danske spædbørn bliver beskyttet mod, når de får deres børnevaccine ved lægen.

Men en lille del af børnene får mere end beskyttelse med hjem. De bliver allergiske over for den aluminium, som er tilsat vaccinen og udvikler kløende knuder i lårene, der kradser ethvert håb om en god nats søvn itu.

Aluminiumsallergi bliver betragtet som en kendt, men sjælden bivirkning ved børnevaccinationen, men meget tyder på, at de praktiserende læger længe har overset symptomerne.

Annonce

I mange år kom der ifølge Patienterstatningen kun et par anmeldelser om året, men fra 2012 og frem er antallet strøget i vejret, og Patienterstatningen har i skrivende stund modtaget 448 anmeldelser fra frustrerede forældre.

Stort set alle får medhold. 278 af sagerne er blevet anerkendt, mens 35 sager er blevet afvist. Det svarer til at ni ud af 10 får erstatning for svie og smerte. De resterende 135 sager er stadig under behandling.

Testet for leukæmi

Før der overhovedet kan blive tale om erstatning, skal barnet først have diagnosen aluminiumsallergi. Og dét kan være en snørklet vej.

»Mange forældre har aldrig hørt om, at vacciner kan give aluminiumsallergi, men det største problem er, at det heller ikke er almindeligt kendt blandt fagpersoner i sundhedsvæsenet,« mener Line Helsted Jørgensen, som for tre år siden stiftede gruppen Børn med Aluminiumsallergi som Vaccinationsskade, der i dag har tæt på 1.000 medlemmer.

Da hun fik sin ældste søn Benjamin for otte år siden, sov den lille dreng dårligt, og det var tydeligt, at han ikke havde det godt.

»Jeg tvivlede fuldstændig på mig selv som mor. Benjamin var konstant syg. Vi rendte til læge med ham hele tiden, men ingen kunne give os en forklaring. Selv børneleukæmi blev han udredt for. Det var helt vildt skræmmende.«

Først da en børnelæge nævnte, at han jo havde et vaccinationsgranulom, som ifølge lægen »ikke betød noget«, fandt Line Helsted Jørgensen en forklaring. Hun googlede det ukendte ord og fandt frem til beskrivelser af forløb, der lignede Benjamins.

»Den første reaktion var et chok. Hvor meget aluminium havde jeg stoppet i min søn? Den næste var vrede. Hvorfor skulle vi gennem et tre år langt forløb med et rend til alle mulige læger, uden at nogen kunne fortælle os noget,« spørger Line Helsted Jørgensen, der oplever, at problemet bliver opfattet som sjældent og bagatelliseres i sundhedssystemet.

Annonce

Læger overser allergien

Jeanne Duus Johansen er leder af Videncenter for Allergi og arbejder til daglig som professor på Hud- og Allergiafdelingen på Gentofte Hospital.

Afdelingen får hver uge henvist børn, som har udviklet aluminiumsallergi som følge af deres børnevaccination, og Jeanne Duus Johansen forstår godt, at forældrene bliver frustrerede.

»Vi ser både små og lidt større børn, og det er ikke alle, som har ventet længe på en diagnose. Men jeg kan sagtens genkende det med, at forældrene er frustrerede over ikke at have kunnet få klar besked på, hvad deres børn fejler. Vi anmelder samtlige tilfælde, så vi kan få et bedre overblik over, hvor stort omfanget reelt er,« fortæller Jeanne Duus Johansen.

Indtil videre er der udbetalt syv mio. kr. i erstatning til aluminiumsplagede børn, og hvert barn får i gennemsnit 25.000 kr.

Det er dog et utilstrækkeligt plaster på såret, mener mange forældrene, som hellere havde taget sig betalt i et hurtigt svar på, hvad deres børn fejler.

Annonce

Hvem har ansvaret?

Selv om det er de praktiserende lægers ansvar at genkende symptomerne på aluminiumsallergi, så bør man gå et skridt højere, når der skal placeres et ansvar.

Det mener Else Jensen, der er formand i Vaccinationsforum, som er en uafhængig forening med det formål at udbrede viden om vaccinationer.

Hun mener, at ansvaret først og fremmest ligger hos Lægemiddelstyrelsen.

»Der er stadig er mange praktiserende læger, der ikke kender til problemet med aluminiumsallergi, men det er svært at klandre dem for det, for det står ikke engang på indlægssedlen til vaccinen. Og når lægerne ikke er klar over det, så er det Lægemiddelstyrelsens ansvar at gøre dem opmærksomme på det,« mener Else Jensen.

Annonce

Vil sende en huskekage

Tilbage i 2013 udsendte Lægemiddelstyrelsen en artikel om aluminiumsallergi til de danske læger.

Men hvis kendskabet til aluminiumsallergi stadig ikke er så udbredt, som man kunne ønske sig, så er det et problem.

Det mener chefkonsulent i Lægemiddelstyrelsens enhed for lægemiddelovervågning, Line Michan.

»Det er vigtigt, at læger ved, at der kan opstå aluminumsgranulomer efter vaccination. Men samtidig kan jeg også se, at vi får flere og flere indberetninger, og det viser mig, at der er kommet mere opmærksomhed på det,« siger Line Michan.

På indlægssedlen til børnevaccinen kan man læse, at en af bivirkningerne er de såkaldte granulomer - knuder i benene. Der står dog ikke noget om, at knuderne skal kædes sammen med aluminiumsallergi, og det har lægemiddelstyrelsen heller ikke umiddelbart planer om at skrive ind.

Ifølge Lægemiddelstyrelsen er det nemlig langt fra alle de børn, der udvikler granulomer, som samtidig bliver allergiske over for de små mængder aluminium, som eksempelvis findes i fødevarer og cremer.

»Vores erfaring er, at selv om et barn slår ud på en allergitest, vil de som oftest ikke reagere overfor aluminium i hverdagen. De fleste reagerer kun på selve vaccinationen, og derfor er det vigtigt ikke at sætte unødig uro og angst i forældrene og pålægge dem at skulle undgå alt muligt,« siger Line Michan.

Det er dog afgørende, at læger er i stand til at genkende granulomer som en reaktion på børnevaccinen og vide, at det kan medføre aluminiumsallergi. Derfor vil Lægemiddelstyrelsen nu indskærpe over for landets læger, at de skal være opmærksomme på symptomerne.

»Vi sender et nyhedsbrev ud til lægerne hver måned, og nu vil jeg sørge for, at der bliver skrevet en ny artikel om emnet. Jeg forventer, at vi vil sende den ud i løbet af foråret,« siger Line Michan.

Hos Vaccinationsforum bifalder Else Jensen alle tiltag, der kan hjælpe til at få problematikken frem i lyset. Hun mener dog, at der er behov for at råbe langt højere end i et månedligt nyhedsbrev, og hun kan heller ikke genkende beskrivelsen af, at der kun sjældent er sammenhæng mellem granulomerne og aluminiumsallergi.

»Det er slet ikke det, man hører fra forældrene. Tværtimod oplever mange, at der først for alvor sker en bedring, når de styrer uden om aluminium i hverdagen.«

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Museet kan godt blive hvor det: Bjergbanen skal køre gennem den nye museums-bygning

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik her

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Orla Østerby er væk - men det tyder alligevel godt for de konservative

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Lemvig

Analyse: Socialdemokraterne mangler stemmeslugerne, og hvem er det så, der skal tage pladserne i byrådet

Leder For abonnenter

Vi ved stadig ikke, om statsministeren kan stilles til ansvar i minksagen - men nu ved vi, at ministeriet kæmpede for at redde hendes og regeringens politiske liv

Lemvig

Nu har kunderne noget at snakke om i dag: Købmandens vælgermøde blev en succes

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Rejser For abonnenter

Spanien: I San Sebastian i Baskerlandet kan maven blive forkælet

Lemvig

Hvordan kan det lade sig gøre, at Venstre fik klart flertal i byrådet, når partiet fik under halvdelen af stemmerne

Navne For abonnenter

Landmandssønnen fra Borbjerg brugte 110.000 kroner på at blive uddannet butler: - Det er jo bare et ganske normalt arbejde

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Lemvig

Nu stiger smitten i Lemvig Kommune - syv tilfælde samme dag

Lemvig For abonnenter

Beboer på Borumvej vil have cykelstien flyttet tilbage: Der er flere fordele ved cykelsti på nordsiden ad Fabjergvej

Lemvig

Ny kandidat: Det er aldrig godt, der er et parti med suverænt flertal

Annonce