Shiner tomt hus op med videokunst

To videoperformere har brugt de seneste uger på at skabe et videokunst-projekt på en ejendom ved Nees.Foto: Johan Gadegaard

Shiner tomt hus op med videokunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et ubeboet stuehus vil fra den kommende uge og ti dage frem være omdrejningspunktet for 14 små film, der er del af videokunstprojekt.

Nees: Der er intet, der bare minder om Brooklyn i New York, når den amerikansk-nigerianske videokunstner Eto Otitigbe kigger ud af vinduet i en landejendom ved Nees, der ikke har været beboet i flere år.

Men landejendommen på Nøragervej har i et par uger i august været arbejdspladsen for Eto Otitigbe og hans amerikansk-egyptiske kollega, Amanda Kerdahi. Her har de arbejdet på at lave et videokunstprojekt, hvor i alt 14 små film fra hele verden bliver vist i de mørklagte rum, hvor der for år tilbage var beboelse.

- Jeg er vokset op på landet i delstaten New York, men her er det et helt anderledes landskab, jeg oplever. Selv vindmøllerne er anderledes end hjemme. Og så er der en helt særlig stilhed her, siger Eto Otitigbe, der blev inviteret med i kunstprojektet af Amanda Kerdahi.

De to har gået på kunstskoler sammen og har tidligere arbejdet sammen. Amanda Kerdahi har tidligere været i Nees, og det var i forbindelse med et projekt sidste år, hun faldt for landejendommen og ideen om at lave en videoudstilling her.

De to kunstnere har lagt mange timer i at få projektet op at stå. Inden de ankom havde lokale frivillige sørget for, at spindelvæv fra landejendommens nuværende beboere, edderkopper, var blevet fjernet. De frivillige havde også stået for en rengøring af huset, inden de to videokunstnere for alvor kunne tage fat.

Tiden i Nees er blandt andet gået med at male nogle af væggene i huset, lave en skænk, hvor tre små film kører på små skærme og få projektorer sat op og placeret rigtigt, så de kan vise de 14 film, der er blevet udvalgt blandt omkring 300 film, som de to videokunstnere efterlyste hos deres eget netværk af videokunstnere over hele verden.

Inden de kom til Nees kiggede de alle film igennem, og skar derefter udvalget ned til de 14, der kan ses på udstillingen.

- Egentlig ville gerne have haft ti, så det passede med, at vi kunne vise en film i hvert rum. Men vi syntes der var så mange film passede ind i sammenhængen, så vi endte med de 14, siger Amanda Kerdahi.

Blandt kortfilmene kan man se en tysk videokunstners film. Den viser et par plastikbryster, der danser rundt i et rum, der er kraftigt inspireret af indretningen i det tidligere DDR. Der er også en israelsk film, der fortæller om symbolikken i fortællinger fra 3. Mosebog, mens de tre film, der bliver vist på de små skærme i skænken handler om travlhed og oplevelser i et egyptisk køkken.

Videokunstudstillingen er en del af Meetings-projektet, og udstillingen i Nees er én af 26 udstillinger i hele Midt- og Vestjylland. Her viser 62 kunstnere fra 21 lande deres videoproduktioner frem på forskellige locations. De mange udstillinger er en del af Aarhus2017, hvor Aarhus er europæisk kulturhovedstad.

Inspirationen til videokunstprojektet fik Karen Hauskov Jensen, der er projektkoordinator i foreningen ET4U, da foreningen for tre år siden var en del af et EU-projekt, der støttede kunst og kultur i landområder.

Dengang var foreningen med i en udveksling med blandt andet en mindre by i det nordlige Frankrig, hvor der var en videoudstilling på programmet. Og ideen fra dengang er endt med at blive de videoprojekter, der bliver vist i Nees og flere andre steder i Midt- og Vestjylland.

Karen Hauskov Jensen er selv overrasket over resultatet af de to videokunstneres arbejde gennem de seneste to uger.

- Jeg ved ikke helt, hvad jeg havde forestillet mig, inden de gik i gang, men nok, at det ville blive noget der kunne blive fascinerende. Men for et år siden havde jeg ikke troet, at det ville være muligt at lave en udstilling som denne i et hus, der var beboet af edderkopper, siger hun.

Der vil ikke være en decideret fernisering af udstillingen, men den holder åbent 1.-10. september mellem klokken 11-17.

Derefter er det slut med at se udstillingen, og det har de to kunstnere det lidt mærkeligt med.

- Det er lidt specielt, men det viser, at vi har en relation til stedet. Men det viser også, at relationer kan være skrøbelige, siger Eto Otitigbe.

Shiner tomt hus op med videokunst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce