Tre nye kandidater til årets naturpris

Naturvejleder Jens Hedevang har gjort et stort arbejde for at udbrede kendskabet til den omkringliggende natur. Arkivfoto: Morten Stricker

Tre nye kandidater til årets naturpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En bred kreds af borgere i området anbefaler naturvejleder Jens Hedevang, men der er også forslag om Steen Bjerre og Arne Hartelius

Lemvig: En bred kreds af indstillere anbefaler nu varmt, at årets Naturprisen bør tildeles naturvejleder Jens Hedevang.

Det er Anette Breinholt Christensen, Lemvig, der har været ude at samle opbakning til indstillingen af Jens Hedevang.

"Vi har mødt ham gennem hans mere end 20 år som frivillig KFUM-spejderleder. Jens Hedevang snører vandrestøvlerne og tager børnene med ud i naturen med telt - og laver mad over bål. Han viser børnene, hvad der sker i naturen og hvad naturen kan bruges til.Jens er naturvejleder - men han fortjener Naturprisen - fordi han gør så meget mere, end man kan forvente," skriver hun, og får opbakning fra Kirsten Vindum og Erling Hansen, Lemvig, Hanne og Jørgen Sax Maarbjerg, Lemvig, Peter Breinholt, Lemvig, Benthe Bjerg, Thyborøn, Vivi Bjerg, Thyborøn og Preben Andersen, Lemvig.

"Han laver Østers-safari ved Gjellerodde mange weekender året rundt, og han forstår at gøre det interessant med den viden, han som biolog kan formidle. Han har - sammen med Nørre Vosborg - arrangeret en "vild" oplevelse med "Bøf, brøl og bourgogne" i samisk lavvo (telt) i Klosterheden - for at gøre opmærksom på alle de gode fødevareoplevelser naturen i Lemvig Kommune kan give. Han har været guide på mange vandreture gennem den smukke Sødal fra Lemvig Sø til Lemtorpvej og formidler her sin store viden også på det geologiske område. Herudover har han lavet utallige natur- og friluftsture for Kystcenteret, JyllandsAkvariet og Bovbjerg Fyr. Han forstår virkelig at give os alle naturoplevelser, samtidig med at han værner om den og lærer små og store at passe på vores unikke natur i Lemvig Kommune," skriver hun.

Fakta
Naturprisen er indstiftet af Danmarks Naturfredningsforenings Lokalkomite i Lemvig Kommune.Til årets pris er der foreløbigt indstillet følgende: 

Svend Aage Nielsen for Oddehus

Karen Seierøe Barfod for arbejdet med udeskoler og formidling

Arne Hartelius for arbejdet med Risbæk Gl. Skole samt formidling

Steen Bjerre og Vestjysk Fritidscenter for arbejdet med centerområdet

Jens Hedevang for formidlingsarbejdet

Steen Bjerre

Allan Damgaard og Catharina Muhle-Zimino, Lemvig, foreslår i stedet at lade prisen gå til Steen Bjerre og Vestjysk Frilufscenter.

De har blandt andet hæftet sig ved visionen og planen for fremtidens natur i Lemvig Kommune, som blandt andet Danmarks Naturfredningsforening selv har været med til at lave. Den beskriver blandt andet, at der skal være mere varieret natur, blandingsskov, forbedrede naturoplevelser samt en placering af bygninger, så de skæmmer mindst muligt i landskabet. Det er nogle af de ting, som Vestjysk Friluftscenter har forsøgt at arbejde efter. I begrundelsen skriver de:

"I de sidste mange år har Steen Bjerre og Vestjysk Friluftscenter arbejdet på at forvandle vildnisset mellem grusgraven og flyvepladsen i Rom. Tidligere var det et ufremkommeligt og svært tilgængeligt terræn med efterladenskaber helt tilbage fra krigens tid. I dag fremstår området som en varieret og spændende blanding af park og rå natur med mange forskellige former for beplantning, et rigt dyreliv og mange besøgende hvert år. Det, der gør Steens indsats og selve området til noget særligt, er blandt andet, at han gennem hele processen har ladet naturen selv være med til at forme området, og at han derved har formået at bevare den rå natur på det kuperede og skovdækkede areal, der i dag er ryddet op og har fået en del tilplantninger, som er afbrudt af mindre lyngområder, og andre områder hvor naturen er urørt og rå, samtidig med at han har forvandlet området til et naturrum med plads til sjove aktiviteter samt samvær og hygge for et bredt udvalg af personer i alle aldersgrupper.

I området findes der nu mange fine stier, lysninger og hyggekroge, der sammen med bunkers fra krigens tid indgår i tråd med naturen på en spændende og fin måde i centerets aktiviteter. Desuden er alle installationer i området som eksempelvis et "vikingehus" bygget i materialer, der er tro mod naturen, så der ikke er mursten, beton eller tagplader, der skæmmer det naturlige i landskabet. Der ses hverken slid eller affald, da gæsterne føler sig som en del af helheden, og dermed får en naturlig respekt for naturen."

 

Arne Hartelius

Esther og Klaus Bertelsen foreslår, at Naturprisen bliver givet til Arne Hartelius, Risbæk Gl. Skole, med følgende begrundelse:

Arne har siden først i 1950-erne boet i Risbæk Gl. Skole. Her har han virket som lærer indtil skolen blev nedlagt og siden på Lomborg skole, indtil han gik på pension. Han har givet et utal af elever fantastiske naturoplevelser og det samme som mangeårig engageret spejderleder.

Arne har formået at omdanne Risbæk skole til en naturperle og et sandt eldorado for især rigtig mange fuglearter. Således fodrer han på en avanceret og omfattende måde dagligt fuglene året rundt, og han fører dagbog over de arter, han observerer. Han har på den måde dokumentation på arters frem- eller tilbagegang gennem en lang årrække. Han har i dag cirka 70 fuglekasser placeret i haven og skoven. De bliver rengjort grundigt hvert år. Han har formået at lave sindrige sjove anordninger i haven såsom automatisk døråbner til hest og tunneller i jorden til høns. Mange har sikkert også oplevet pudsige skilte ved hans have, når man har holdt på parkeringspladsen ved Risbæk skole. Det sidste nye var oplysninger til skovens brugere om, hvor man kunne finde kantareller, hvis man ikke kendte skoven.

Desuden har Arne mange år før, der var noget der hed naturvejleder, arrangeret oplevelsesture for små og store selskaber, hvor han har øst ud af sin enorme viden om fugle, dyr, planter og svampe i Klosterheden. Han har også gennem mange år stået til rådighed i diverse optællinger af fugle og dyr (blandt andet bævere).

 

Afgørelsen

Dermed er de sidste kandidater til Naturprisen nu fundet. Fristen for at komme med forslag udløb tirsdag, og alle navne er nu overgivet Danmarks Naturfredningsforenings Lokalkomite, der afgør, hvem der skal have prisen.

I forbindelse med foreningens generalforsamling den 24. oktober bliver det offentliggjort, hvem der skal have prisen.

Tre nye kandidater til årets naturpris

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce